Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Регламентні операції по бухгалтерському і податковому обліку

Нарахування амортизації

Для нарахування амортизації основних засобів в бухгалтерському і податковому обліку призначена регламентна операція «Нарахування амортизації ОЗ» документа «Закриття місяця». Для нарахування амортизації нематеріальних активів в бухгалтерському і податковому обліку призначена регламентна операція «Нарахування амортизації НМА» того ж документа.

Нарахування амортизації для основних засобів і НМА виконується щомісячно.

Амортизація для деяких основних засобів може бути нарахована і раніше, при виконанні операцій списання або передачі, а в податковому обліку і при зміні стану або податкового призначення ОЗ. В цьому випадку такі ОЗ і НМА не амортизуватимуться документом «Закриття місяця», це відстежується автоматично.

Переоцінка валютних коштів

Дана регламентна операція проводить перерахунок вартості по всіх рахунках, на яких встановлена ознака валютного обліку, окрім немонетарних рахунків, які зберігаються в регістрі відомостей «Немонетарні рахунки» (меню «Підприємство» — «Облікова політика» — «Немонетарні рахунки»).

Перед виконанням операції слід переконатися, що на кінцеву дату завешуваного періоду в довіднику «Валюти» встановлені правильні курси використовуваних валют. Протягом звітного періоду відповідно до нормативних документів повинен проводитися перерахунок вартості тільки по тих рахунках і об'єктах аналітичного обліку, на яких мав місце рух активів і зобов'язань, вартість яких виражена в іноземній валюті. Такий перерахунок проводиться при проведенні документів. Також перерахунок можна виконувати вручну.

При проведенні документа «Переоцінка валютних засобів» проводиться перерахунок залишків активів і зобов'язань, вартість яких виражена в іноземній валюті, в гривні по курсу, встановленому НБУ для даної валюти на дату документа «Закриття місяця». Перерахунок проводиться по кожному об'єкту аналітичного обліку на рахунку.

Різниця, що виникає між перерахованою сумою і сумою, врахованою на рахунку по конкретному об'єкту аналітичного обліку (сальдо на момент переоцінки), зараховується на відповідні рахунки доходів або витрат, які задаються в регістрі відомостей «Параметри обліку курсових різниць» (меню «Підприємство» — «Облікова політика» — «Параметри обліку курсових різниць»). Операція коректує тільки гривневі залишки. Залишки у валюті в процесі проведення переоцінки не змінюються.

Коригування фактичної вартості номенклатури

ПСБО 9 «Запаси» передбачає два різновиди середньозваженого методу оцінки вибуття запасів:

  • за середньозваженою ціною на момент проведення операції;

  • за середньозваженою ціною за місяць.

Для організацій, що використовують спосіб списання запасів «по середній», протягом звітного періоду списання запасів проводиться по середньозваженій на момент проведення операції, що відповідає першому із згаданих різновидів.

Для організацій, що використовують середньозважену ціну за місяць, слід використовувати регламентовану операцію «Коригування фактичної вартості номенклатури». Після її виконання створюються коригуючи проводки, які доводять розрахунок вартості списаних запасів до середньозваженої за місяць.

Для організацій, що використовують інші способи списання запасів відмінні від середньозваженого, виконання операції «Коригування фактичної вартості номенклатури» не має сенсу.

Списання витрат майбутніх періодів

Дана регламентна операція призначена для автоматизованого списання витрат майбутніх періодів з рахунку 39 «Витрат майбутніх періодів» в дебет різних рахунків витрат (залежно від характеру відповідних витрат).

Списання витрат майбутніх періодів виконується шляхом рівномірного розподілу загальної суми витрат на період, вказаний в довіднику «Витрати майбутніх періодів» для конкретної статті таких витрат.

Розрахунок і коригування собівартості продукції (послуг)

Розрахунок фактичної собівартості по бухгалтерському обліку проводиться регламентною операцією «Розрахунок і коригування собівартості продукції (послуг)» у документі «Закриття місяця». Розрахунок проводиться з урахуванням початкових залишків незавершеного виробництва, фактичних витрат виробництва звітного періоду, залишків незавершеного виробництва на кінець звітного періоду, вказаних в документі «Інвентаризація незавершеного виробництва».

Розрахунок проводиться у декілька етапів:

  • визначення порядку переділів;

  • розрахунок собівартості продукції і напівфабрикатів за прямими витратами основного і допоміжного виробництва по кожному переділу;

  • розподіл загальновиробничих витрат;

  • розрахунок собівартості продукції і напівфабрикатів з урахуванням розподілу загальновиробничих витрат;

  • коректування планової вартості продукції і напівфабрикатів до фактичної вартості.