Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Нематеріальні активи

До нематеріальних активів (НМА) можуть бути віднесені наступні об'єкти:

  • права користування природними ресурсами;

  • права користування майном;

  • права на комерційні позначення;

  • права на об'єкти промислової власності;

  • авторське право та суміжні з ним права;

  • інші нематеріальні активи.

Для цілей співставності з МСБО в типовій конфігурації НМА діляться на такі види:

  • патенти і інші права;

  • програмне забезпечення;

  • інші нематеріальні активи.

Відомості про об’єкти НМА зберігаються в довіднику «Нематеріальні активи». У типовій конфігурації підтримується бухгалтерський і податковий облік НМА. Для цілей податкового обліку призначені наступні рахунки податкового плану рахунків:

  • НАП «Первісна вартість НМА»

  • НАА «Амортизація НМА»

  • НАН «НМА, не прийняті до обліку».

Надходження нематеріальних активів

Первинна вартість НМА визначається на рахунку 1541 «Придбання нематеріальних активів» як сума покупної вартості об'єкту і додаткових витрат на його придбання. Облік витрат на придбання НМА відображається за допомогою документа «Надходження НМА» (меню «НМА» — «Надходження НМА»).

Введення в експлуатацію НМА відображається в обліку після того, як всі витрати, пов'язані з придбанням даного об'єкту, відображені в обліку. Дана операція оформляється документом «Прийняття до обліку НМА» (меню «НМА» — «Прийняття до обліку НМА»).

При проведенні документа «Прийняття до обліку НМА» формуються проводки по списанню первісної вартості об’єкту з кредиту рахунку обліку капітальних вкладень в нематеріальні активи в дебет рахунків обліку НМА.

Таким чином, при введенні в експлуатацію об'єкту НМА визначається його первісна вартість, а також деякі інші параметри:

  • первісна вартість об'єкту;

  • термін корисного використання НМА;

  • спосіб нарахування амортизації;

  • спосіб відображення витрат по нарахованій амортизації;

  • рахунок обліку нарахованої амортизації;

  • матеріально-відповідальна особа;

  • підрозділ.

Для НМА ведеться облік по матеріально-відповідальних особах і підрозділах, за якими вони закріплені. Ці параметри обліку можуть мінятися, наприклад, при звільненні матеріально-відповідальної особи і призначенні нової, при переміщенні нематеріальних активів між підрозділами. Для відображення таких змін служить документ «Переміщення НМА».

Нарахування амортизації нематеріальних активів

Для цілей бухгалтерського обліку передбачені наступні методи нарахування амортизації НМА:

  • кумулятивний (суми чисел років)

  • виробничий (пропорційно об’єму продукції);

  • прямолінійний;

  • зменшення залишкової вартості;

  • прискореного зменшення залишкової вартості.

Якщо амортизація нараховується виробничим методом, то заздалегідь слід вказати об'єм продукції, виробленої в поточному місяці. Для цього використовується документ «Виробіток НМА» (меню «НМА» — «Параметри амортизації» — «Виробіток для розрахунку амортизації НМА»).

Витрати по амортизації НМА можуть бути розподілені по декількох рахунках і статтях витрат. У довіднику способів відображення витрат по амортизації ведеться список можливих способів віднесення амортизаційних відрахувань на витрати. Наприклад, можна визначити спосіб, при якому сума амортизації розподілятиметься між декількома підрозділами в певній пропорції.

Спосіб відображення витрат по амортизації, визначений у момент введення об'єкту в експлуатацію, може бути змінений протягом терміну корисного використання об'єкту. Для реєстрації даної зміни в типовій конфігурації призначений документ «Зміна способу відображення витрат по амортизації НМА».

Розрахунок амортизації нематеріальних активів в податковому обліку ведеться тільки по прямолінійному методу, при цьому термін корисного використання може відрізнятися від бухгалтерського. Стаття податкової декларації, по якій нараховується амортизація нематеріального активу єдина і задається в параметрах податкового обліку.

У конфігурації передбачена можливість враховувати нематеріальний актив, як ОЗ в податковому обліку. Для цього необхідно при ухваленні до обліку встановити відповідну ознаку на закладці «Податковий облік» і вказати податкову групу ОЗ. При цьому ведення обліку по такій податковій групі ОЗ не повинно бути пооб’єктним.

Розрахунок суми амортизації по бухгалтерському і податковому обліку проводиться автоматично при проведенні документа «Завершення періоду». Сума, розрахована для кожного об'єкту обліку, списується з кредиту рахунку обліку нарахованої амортизації в дебет рахунків, визначуваних вибраним способом відображення витрат по амортизації.

Модернізація нематеріальних активів

Модернізація нематеріального активу може спричинити зміну його вартісних, амортизаційних і інших показників. Вона відображається документом «Модернізація НМА» (меню «НМА» — «Модернізація НМА»).

У шапці документа в полі «Об'єкт» вказується об’єкт будівництва, на якому накопичена сума витрат по модернізації. Витрати на об'єктах будівництва накопичуються на рахунку 1542 «Виготовлення нематеріальних активів». На закладці «Бухгалтерський і податковий облік» необхідно вказати цей рахунок. У табличній частині документа на закладці «Нематеріальні активи» указується перелік НМА, що модернізуються. Накопичена сума модернізації буде списана з об'єкту будівництва й рівномірно віднесена на вартість нематеріальних активів, перерахованих в табличній частині.

При модернізації можуть бути змінені параметри обліку нематеріальних активів, наприклад, збільшено термін експлуатації основного засобу. При модернізації встановлюються нові параметри для розрахунку амортизації.

Вибуття нематеріальних активів

У разі припинення використання НМА його вартість і нарахована амортизація НМА підлягають списанню. Для віддзеркалення даної операції призначений документ «Списання НМА» (меню «НМА» — «Списання НМА»), при проведенні якого формуються відповідні бухгалтерські проводки. Залишкова вартість об'єкту відноситься до інших витрат, а точніше - до витрат на списання необоротних активів. Конкретний рахунок обліку витрат на списання залишкової вартості може бути змінений у формі документа.

При проведенні по податковому обліку також проводиться нарахування амортизації за останній місяць використання і списання залишкової вартості. При цьому залишкова вартість відображається у складі валових витрат по статті, вказаній в шапці документа.

При вибутті НМА, що пов'язане з передачею права його використання іншої організації, застосовується документ конфігурації «Передача НМА» (меню «НМА» — «Передача НМА»).

Інвентаризація нематеріальних активів

Мета інвентаризації нематеріальних активів полягає у виявленні фактичної наявності нематеріальних активів і перевірці відповідності даних бухгалтерського обліку по кількості і вартості нематеріальних активів фактичній наявності таких об'єктів в кількісному і вартісному вираженні.

Для введення в інформаційну базу даних по інвентаризації призначений документ «Інвентаризація НМА» (Меню «НМА» — «Інвентаризація НМА»).

У табличну частину закладки «Нематеріальні активи» вводяться відомості про НМА вибраної організації і вибраного підрозділу. Відомості можуть бути заповнені автоматично за даними обліку (кнопкою «Заповнити»). На закладці «Комісія» вводяться відомості про членів інвентаризаційної комісії.

З документа «Інвентаризація НМА» можна роздрукувати інвентарний опис НМА (форма НА-4).

Дані документа «Інвентаризація НМА» в бухгалтерському і податковому обліку не відображаються, але за наслідками інвентаризації можливе проведення операції зміни місцезнаходження нематеріальних активів, по яких в результаті інвентаризації виявлена нестача в одному підрозділі і надлишок в іншому. Для цього потрібно використати документ «Переміщення НМА».