Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Моменти виникнення валових доходів і витрат

Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» в більшості випадків передбачено визнання валових доходів і витрат в момент першої події: відвантаження або оплати. Проте в ряді випадків валові доходи і витрати визнаються по відвантаженню (метод нарахування) або по оплаті (касовий метод).

Конфігурація пропонує всі можливі варіанти для моментів виникнення валових доходів і витрат, а саме:

  • по відвантаженню;

  • по оплаті;

  • по першій події;

  • а також можливість не нараховувати зовсім.

Вибираючи різні комбінації моментів нарахування при покупках і при продажах, для податку на прибуток і для ПДВ, можна скласти декілька типових схем, які надалі використовуватимуться в податковому обліку. Для опису таких схем служить спеціальний довідник «Схеми податкового обліку по договорах контрагентів», дані з якого задаються в договорі з контрагентом.

У конфігурації реалізовано дві методики відстежування моменту виникнення валових доходів і витрат:

  • Розрахунок у момент проведення господарської операції

  • Складний податковий облік

Методика обліку моменту виникнення валових доходів і витрат указується для кожного договору з контрагентом. Якщо у формі договору прапорець «Складний облік ПДВ і НП» не встановлений - використовується розрахунок у момент проведення господарської операції.

Складний податковий облік: відстрочений облік «першої» події

Опишемо докладнішим методику складного податкового обліку.

При відображенні господарських операцій покупки і продажу незалежно від вибраної в договорі з контрагентом схеми податкового обліку формування проводок по валових доходах і витратах проводиться по відвантаженню (методом нарахування). В кінці податкового періоду спеціальним документом «Реєстрація авансів у податковому обліку» вноситься інформація про всі договори поточного періоду, по яких момент виникнення відрізняється від моменту «по відвантаженню». Документ коректує сформовані протягом податкового періоду проводки по валових доходах і витратах так, щоб вони відповідали вибраній в договорі схемі податкового обліку.

Дана методика має наступну перевагу. При відображенні в податковому обліку оплат покупцям і оплат від постачальників далеко не завжди відомо, за які саме матеріальні цінності або послуги здійснюється оплата, бухгалтер у цей момент не бачить перелік таких цінностей і послуг. А як відомо, отримання права на включення суми оплати до складу валових витрат може залежати безпосередньо від типу цінності, що набувається. Наприклад, у разі оплати постачальникові по рахунку, у складі якого присутні і товари (що відносяться на валові витрати), і основні засоби (що підлягають амортизації). Ситуація може ще більше ускладнитись, якщо за «першою подією» здійснюється часткова оплата такого рахунку. Використовувана в конфігурації методика дозволяє не вказувати параметри відображення в податковому обліку для кожної оплати, кожного платіжного документа, а вказати їх єдиний раз в кінці податкового періоду. Крім того, операції, повністю завершені протягом податкового періоду, взагалі не підлягають коректуванню, оскільки обидві події - відвантаження і оплата - відбулися.