Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Експорт

Відображення операцій реалізації на експорт проводиться аналогічно до імпортних операцій, тобто:

  • Договір з покупцем повинен бути в іноземній валюті;

  • Операція реалізації оформляється за допомогою документа «Реалізація товарів і послуг»;

  • в документі вказуються ціни в валюті договору;

  • розрахунок гривневих сум доходу від реалізації проводиться автоматично при проведенні документа і відображається тільки в проведеннях;

  • курс валюти для розрахунку гривневого еквіваленту операції береться або на дату документа (при відсутності авансових платежів), або за курсом авансу (якщо він був);

Відмінність від імпорту полягає в відображенні митних витрат по експортних операціях. За правилами ПСБО 9 і ПСБО 16, витрати пов’язані зі збутом продукції і товарів, включаються до складу витрат звітного періоду і не мають відношення до собівартості продукції. Тому митні витрати при експорті відображаються як отримані послуги і списуються на рахунок 93 «Витрати на збут».

Для цього треба створити договір з митницею вигляду «з постачальником» і послуги митниці відображаються документом «Надходження товарів і послуг» на закладці «Послуги».

Переоцінка валютних коштів

Для переоцінки валютних коштів в системі «1С: Бухгалтерія 8» служить документ «Закриття місяця» з вибраним параметром – «Переоцінка валютних коштів». Перерахунок валютних коштів слід проводити в бухгалтерському обліку щомісяця, а в податковому обліку щокварталу перед формуванням Декларації з податку на прибуток.

Дана регламентна операція проводить перерахунок вартості по всіх рахунках, у яких встановлена ознака валютного обліку, окрім немонетарних рахунків, які зберігаються в регістрі відомостей «Немонетарні рахунки» (меню «Підприємство» — «Облікова політика» — «Немонетарні рахунки»).

Перед виконанням операції слід переконатися, що на останню дату періоду в довіднику «Валюти» встановлені правильні курси використовуваних валют. Протягом звітного періоду відповідно до нормативних документів повинен проводитися перерахунок вартості тільки по тих рахунках і об'єктах аналітичного обліку, на яких мав місце рух майна і зобов'язань, вартість яких виражена в іноземній валюті. Такий перерахунок проводиться при проведенні документів. Також перерахунок можна виконувати уручну.

При проведенні документа «Переоцінка валютних засобів» проводиться перерахунок залишків майна і зобов'язань, вартість яких виражена в іноземній валюті, в гривні по курсу, встановленому НБУ для даної валюти на дату документа «Завершення місяця». Перерахунок проводиться по кожному об'єкту аналітичного обліку на рахунку.

Виникаюча різниця між перерахованою сумою і сумою, врахованою на рахунку по конкретному об'єкту аналітичного обліку (сальдо на момент переоцінки), зараховується на відповідні рахунки доходів або витрат, що задаються в регістрі відомостей «Параметри обліку курсових різниць» (меню «Підприємство» — «Облікова політика» — «Параметри обліку курсових різниць»). Операція коректує тільки гривневі залишки. Залишки у валюті в процесі проведення переоцінки не змінюються.

У податковому обліку виконується переоцінка балансової вартості наявної і безготівкової валюти на відповідних рахунках податкового плану рахунків, а також переоцінка валютної заборгованості в податковому обліку по договорах з виглядом «Інше» і ознакою «Підлягають переоцінці». Отримана курсова різниця включається до складу валових доходів (витрат).