Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Оптова реалізація товарів

Оптова реалізація товарів і готової продукції підприємства оформляється документом «Реалізація товарів і послуг» (меню «Продаж» — «Реалізація товарів і послуг») з виглядом операції «Продаж, комісія».

На закладці «Товари» необхідно вказати товари, що реалізовуються, — елементи довідника «Номенклатура».

При проведенні документа аналізуються залишки номенклатури і розраховується сума списання зі складу по тому методу, який вказаний в обліковій політиці (ФІФО, «По середній»). Якщо залишок менший, ніж кількість в документі (тобто за даними обліку товарів для відвантаження не вистачає), то «1С:Бухгалтерія 8 для України» не проведе даний документ і повідомить користувача про це.

Зауваження. В формі «Настройка параметрів обліку» (меню «Підприємство» - «Настройка параметрів обліку») на закладці «Запаси» можна відключити автоматичний контроль негативних залишків товарів і інших запасів. Даною можливістю слід скористатися, коли по яких-небудь причинах відпуск товарів реєструється до його надходження.

На підставі документа «Реалізація товарів і послуг» можна формувати документи, які відображають пов'язані господарські операції: «Платіжне доручення вхідне», «Прибутковий касовий ордер», «Повернення товарів від покупця» (кнопка «Дії» командної панелі документа — «На підставі» — назва виду документа).

За допомогою кнопки «Друк» можна роздрукувати відповідний паперовий документ в декількох варіантах.

Знижки при реалізації товарів (послуг)

Ознака використання знижки при реалізації товарів (послуг) встановлюється у формі «Настройка параметрів обліку» (меню «Підприємство» — «Настройка параметрів обліку») на закладці «Інший аналітичний облік». Якщо ознака використання знижки не буде встановлена, то в табличних частинах документів реалізації колонки «Сума б/знижки» і «Знижка» не відображатимуться.

У документах фіксується тільки сума знижки. Вводити знижку можна як безпосередньо сумою, так і розрахувати по вказаному відсотку.

Якщо необхідно встановити знижку відсотком по декількох позиціях документа, то можна використовувати для цього механізм групової зміни даних табличній частині документа (кнопка «Змінити»). Після натискання кнопки зміни з’являється обробка «Обробка табличної частини». Де можна виконати необхідну дію: «Встановити знижку відсотком», «Змінити ціни на %», «Округлити ціни до», «Встановити ціни по типу» та інші.

Вказана сума знижки буде врахована при формуванні друкарської форми документа продажу і при формуванні податкової накладної на його підставі.

Повернення товарів від покупця

Повернення товарів, відвантажених раніше покупцеві, в «1С:Бухгалтерії 8 для України» відображається документом «Повернення товарів від покупця» (меню «Продаж» — «Повернення товарів від покупця») з виглядом операції «Продаж, комісія».

Повернення товарів може оформлятися для покупця або комісіонера. Вид проведеної операції - повернення купленого товару або товару, переданого на комісію, визначається видом договору з контрагентом, вказаним в документі. Якщо вибраний вид договору «З покупцем», то оформляється операція повернення товарів покупцем. Якщо вибраний вид договору «З комісіонером», то оформляється операція повернення товарів комісіонером.

Повернення товарів може оформлятися як на роздрібний, так і на оптовий склад. Повернення товарів для складу вигляду «Неавтоматизована торгова точка» не передбачений.

Повернення від покупця можна оформляти на підставі документа, по якому товар відвантажувався покупцеві. Тоді при введенні на підставі документа реалізації відслідковується вид операції, визначений в документі реалізації. При заповненні копіюється склад документу. Повернення від покупця можна оформляти без документа підстави. Тоді кнопкою «Заповнити» можна провести заповнення табличної частини документа товарами, реалізованими по документу відвантаження.