Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Спеціалізовані звіти для аналізу вхідного пдв

У підсистемі обліку ПДВ передбачені спеціалізовані звіти по вхідному ПДВ «Перевірка суми вхідного ПДВ» і «Очікуваний і підтверджений ПДВ придбань».

Звіт «Перевірка суми вхідного ПДВ» дозволяє провести аналіз сум вхідного ПДВ за певний період. В звіті можна проаналізувати відповідність сум ПДВ сумам зареєстрованих податкових документів за період в розрізі операцій відвантаження/повернення. При цьому сума вхідного ПДВ, визначається відповідно до моментів визначення податкової бази, вказаних в договорі взаєморозрахунків.

Звіт «Очікуваний і підтверджений ПДВ придбань» дозволяє провести аналіз сум очікуваного і підтвердженого вхідного ПДВ за певний період. У звіті можна проаналізувати відповідність сум очікуваного ПДВ сумам, підтвердженими податковими документами, за період в розрізі операцій відвантаження/повернення, ставок ПДВ, рахунків обліку ПДВ, видів діяльності ПДВ, господарської діяльності. При цьому необхідно розуміти, що при складному обліку ПДВ, сума очікуваного вхідного ПДВ відповідатиме ПДВ, визначеному по моменту визначення податкової бази з договору взаєморозрахунків, тільки після виконання реєстрації авансів.

Реєстрація операцій по вихідному пдв

Реалізація активів покупцеві

З погляду підсистеми обліку ПДВ документами реалізації можна вважати наступні документи:

  • «Реалізація товарів і послуг»;

  • «Звіт комітентові про продажі»;

  • «Звіт комісіонера» (у частині продажу товарів);

  • «Акт про надання виробничих послуг»;

  • «Передача ОЗ»;

  • і т.д.

При реалізації активів або послуг сума і ставка ПДВ вказуються в документах реалізації. Якщо документ відображається в бухгалтерському обліку, необхідно вказати рахунок обліку вихідного ПДВ – 6432 «Податкові зобов'язання непідтверджені» або інші субрахунки.

Надходження оплати

При методі обліку ПДВ на дату операції система самостійно відслідковує першу подію та формує проводки по непідтверджених податкових зобов’язаннях з отриманих авансів.

При складному обліку ПДВ, не дивлячись на те, що в системі можливий вибір варіанту обліку ПДВ, і по першій події, і по оплаті протягом податкового періоду всі операції враховуються тільки по факту відвантаження, а в кінці податкового періоду регламентним документом «Реєстрація авансів» приводяться у відповідність з вибраною схемою обліку ПДВ. Вибір реквізитів обліку ПДВ в документах оплати обумовлений необхідністю формування правильних друкарських форм, але не грає ніякої ролі в обліку ПДВ.

Податкова накладна

Податкові зобов'язання реєструються документом «Податкова накладна».

У одному документі можуть бути присутні тільки товари, що відносяться до одного виду операції. Так, товари, оподатковувані за ставкою «0%» або «20%», повинні вказуватися в документі з видом операції «Операції, оподатковувані ПДВ», оподатковувані за ставкою «Без ПДВ», - в документі з видом операції «Операції, звільнені від ПДВ», а за ставкою «Не ПДВ» - «Операції, що не є об'єктом оподаткування».

Склад реквізитів по обліку ПДВ відповідає документам реалізації, причому заповнювати табличні частини можна або з точністю до номенклатури, або зведено - в розрізі обліку ПДВ. Для реєстрації сум вихідного ПДВ в Реєстрі податкових накладних і в Декларації з ПДВ необхідно заповнити реквізит «Стаття декларації з ПДВ». Крім того, на закладці «Бухгалтерський облік» необхідно вказати рахунок 6412 «Розрахунки за ПДВ».

Додаток 1 до податкової накладної

У тому випадку, коли частина товарів, що поставляються, не містить окремої вартості, перелік товарів, що частково поставляються, згідно п. 201.7 ПКУ вказується в документі «Додаток № 1 до податкової накладної».

Документ може бути введений тільки в режимі «Введення на підставі» відповідного документа «Податкова накладна». При цьому специфікація його заголовної частини буде заповнена значеннями відповідних реквізитів «Податкової накладної».

У табличній частині документа вказується найменування товару, що частково поставляється, його ціна без урахування і з урахуванням ПДВ, повний і частковий об'єм постачань, загальна вартість частково відвантаженого товару без урахування податку на додану вартість. У реквізиті «Кількість що залишилася» відобразиться різниця між повним і частковим об'ємом постачання.

Документ призначений тільки для формування друкарської форми і не формує проводок і рухів в регістрах обліку ПДВ.

Додаток 2 до податкової накладної

Для реєстрації змін кількісних і вартісних показників виписаних покупцеві податкових накладних в конфігурації передбачений документ «Додаток №2 до податкової накладної».

Документ може бути введений тільки на підставі документа «Податкова накладна». При цьому специфікація його заголовної частини буде заповнена значеннями відповідних реквізитів «Податкової накладної».

У додаткових в порівнянні з документом «Податкова накладна» реквізитах по товару указується інформація про зміну кількості або ціни, суми заборгованості і відповідно суми ПДВ. Зверніть увагу, що відповідно до чинного законодавства України коректування по товару можна проводити або за ціною, або по кількості.