Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Типові питання, які виносяться на захист лабораторної роботи:

  1. Які рахунки може мати підприємство?

  2. Порядок відкриття рахунків юридичним особам.

  3. Що таке Картка із зразками підписів? Як заповнюється? Яке її призначення?

  4. Загальні правила документообігу.

  5. Яка черговість виконання банками розрахункових документів?

  6. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень.

  7. Розрахунки із застосуванням платіжних вимог-доручень.

  8. Розрахунки за акредитивами.

  9. Розрахунки за допомогою систем дистанційного обслуговування.

  10. Що таке банківська виписка? Її зміст. Методика читання.

Лабораторна робота №4 – Розрахунки з підзвітними особами

Тема: Розрахунки з підзвітними особами. Авансові звіти.

Мета: вивчити порядок і особливості розрахунків з підзвітними особами. Навчитись складати авансові звіти.

Нормативна база:

  1. Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. (ст. 164.5).

Теоретичні відомості Розрахунки з підзвітними особами

Грошові розрахунки з підзвітними особами відображаються описаними вище документами («Видатковий касовий ордер» і «Прибутковий касовий ордер») з вказівкою відповідного вигляду операції, підзвітної особи і суми.

При поверненні заборгованості (документ «Прибутковий касовий ордер») додатково вказується документ, за яким було видано грошові кошти підзвітній особі.

Звітування підзвітної особи про витрачені кошти оформляється за допомогою документа «Авансовий звіт» (меню «Каса» — «Авансовий звіт»).

В документі «Авансовий звіт» на закладці «Аванси» вказуються документи, за якими видавались готівкові кошти і суми, за які підзвітна особа звітується. На решті закладок відображається призначення витрачених підзвітною особою сум.

Дані, вказані в різних табличних частинах документу, визначають рахунки дебету, які будуть міститися в проведеннях в кореспонденції з рахунком 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

На закладці «Товари» вказується перелік товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), які вибираються з довідника «Номенклатура». При підстановці користувачем тієї чи іншої номенклатурної позиції з довідника «номенклатура» система автоматично вносить відповідні рахунки для бухгалтерського і податкового обліку номенклатури і обліку ПДВ за замовчуванням. Вважається, що вказані ТМЦ поступають на склад, вказаний в полі «склад» у верхній частині форми документа.

При введенні кількості і ціни ТМЦ загальна сума і сума ПДВ розраховуються автоматично.

Якщо поступила поворотна тара, то заповнюється закладка «Тара». Поворотна тара є видом ТМЦ, що вимагає відособленого бухгалтерського обліку (докладніше буде розглянуто пізніше).

Якщо підзвітна особа розплатилася з контрагентом, то в документі «Авансовий звіт» заповнюється закладка «Оплата». На цій закладці указується контрагент (вибирається з довідника «контрагенти») і інші дані, необхідні для обліку взаєморозрахунків з контрагентами. Після введення контрагента система підставляє рахунки обліку розрахунків і рахунку обліку авансів за замовчуванням.

При придбанні товарів або оплаті послуг підзвітною особою можна заповнити закладку «інше» і тим самим віднести вартість послуг або товарів, наприклад, на витрати підприємства.

Кнопкою «Друк» можна сформувати регламентовану друкарську форму авансового звіту.