Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Розрахунки з підзвітними особами по банківських картах

Організація може перераховувати грошові кошти підзвітним особам на банківські карти. При цьому можуть використовуватися як особисті банківські картки співробітників, так і корпоративні банківські картки.

Використання особистих банківських карток співробітників

Для перерахування грошових коштів під звіт на особисту банківську картку працівник повинен повідомити в бухгалтерію організації банківські реквізити своєї картки. Можливе перерахування сум як в гривнях, так і у валюті.

Перерахування грошових коштів працівникові на особисту банківську картку оформляється документом «Платіжне доручення вихідне» (або «Платіжний ордер списання коштів») з виглядом операції «Перерахунок грошових засобів підзвітній особі».

Співробітник за допомогою картки оплачує товари і послуги, а також може знімати готівку. На здійснені витрати співробітник складає авансові звіти і представляє їх в бухгалтерію (аналогічно розрахункам готівкою).

У документі «Авансовий звіт» у разі розрахунків з підзвітною особою з використанням банківських карток на закладці «Аванси» вказуються банківські платіжні документи («Платіжне доручення вихідне», «Платіжний ордер на списання коштів»). У друкарській формі авансового звіту підзвітні суми, отримані за безготівковим розрахунком, показуються окремим рядком.

Використання корпоративних банківських карт

Для розрахунків з підзвітними особами через корпоративні банківські карти організація повинна відкрити в банку спеціальний картковий рахунок, отримати у банку необхідну кількість платіжних карток, «прив’язаних» до цього рахунку і видати ці картки співробітникам. Можливо також відкриття декількох карткових рахунків (наприклад, окремий рахунок для кожної картки). Власником картки при цьому є організація, а користувачем - конкретний співробітник (як правило, картки іменні, і здійснювати операції ними може тільки одна конкретна людина). Карткові рахунки можуть бути відкриті як в гривнях, так і у валюті.

Співробітник, отримавши карту, може з її допомогою оплачувати товари і послуги, а також знімати готівку.

На відміну від звичайного банківського рахунку, всі операції по витраті грошових коштів з карткового рахунку вважаються видачею під звіт співробітникові - користувачеві корпоративної банківської карти.

Перерахування грошових коштів на спеціальний картковий рахунок при використанні розрахункової (дебетовою) корпоративної карти оформляється документом «Платіжне доручення вихідне» з виглядом операції «Переказ на інший рахунок організації».

Зарахування кредиту на спеціальний картковий рахунок оформляється документом «Платіжний ордер на надходження грошових коштів» з виглядом операції «Розрахунки по кредитах і позиках».

Для віддзеркалення оплати послуг банку, пов’язаних з відкриттям і обслуговуванням спеціального карткового рахунку (грошові кошти перераховуються з розрахункового рахунку організації), використовуються документи «Платіжне доручення вихідне» (або «Платіжний ордер на списання грошових коштів») з виглядом операції «Інша витрата».

Витрата грошових коштів утримувачем карти для оплати товарів, робіт, послуг або на інші цілі, оформляється документом «Платіжний ордер на списання грошових коштів» з виглядом операції «Перерахунок грошових засобів підзвітній особі».

На всі здійснені по картці витрати співробітник складає авансові звіти і представляє їх в бухгалтерію.

У документі «Авансовий звіт» у разі розрахунків з підзвітною особою з використанням банківських карток на закладці «Аванси» вказуються банківські платіжні документи («Платіжне доручення вихідне», «Платіжний ордер на списання коштів»). У друкарській формі авансових звітів підзвітні суми, отримані за безготівковим розрахунком, показуються окремим рядком.