Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.4 Mб
Скачать

Типові ситуації в торговій діяльності

Придбання матеріальних цінностей з попередньою оплатою по рахунку

Введення даних про контрагента

Якщо постачальник новий, то зручніше почати з введення відомостей про нього в довідник «Контрагенти».

  1. Відкриваємо форму списку довідника «Контрагенти» (меню «Підприємство» — «Контрагенти»).

  2. У формі списку відкриваємо групу «Постачальники». Якщо такої групи в довіднику «Контрагенти» немає, то створюємо таку групу за допомогою кнопки «(«Створення нової групи») на командній панелі форми списку.

  3. Створюємо новий елемент довідника «Контрагенти» натисненням на кнопку («Додати») — в результаті на екрані комп'ютера відкриється порожня форма елементу довідника «Контрагенти». Цю форму треба буде заповнити відомостями про нового постачальника.

  4. У верхній частині форми елементу заповнюємо поле «Найменування» — сюди вносимо коротке найменування контрагента без лапок.

  5. На закладці «Загальні» заповнюємо поля відомостями з рахунку, виписаного постачальником: повне найменування контрагента (у цьому вигляді воно потім відображатиметься в наших документах), коди ЄДРПОУ, ІПН, Номер свідоцтва платника ПДВ.

  6. Переходимо на закладку «Контакти». Тут вносимо відомості про юридичну адресу постачальника.

  7. Переходимо на закладку «Рахунку і договори». Ця закладка містить дві табличні частини: «Банківські рахунки» і «Договори контрагентів».

  8. У табличну частину «Банківські рахунки» вносимо відомості про банк і розрахунковий рахунок, вказані в рахунку постачальника.

  9. У табличну частину «Договори контрагентів» за умовчанням вже буде підставлений запис про основний договір з контрагентом — відомості про договір необхідні системі для обліку і правильного заповнення документів, навіть якщо реально договір з контрагентом не укладався. Подвійним клацанням миші по запису про договір відкриваємо форму договору з контрагентом. У цій формі змінюємо найменування договору на «Постачання по рахунку». Указуємо назву типу цін: «закупівельна» (цю назву може потрібно буде заздалегідь ввести в меню «Підприємство» — «Товари (матеріали, продукція, послуги)» — «Типи цін номенклатури»). Решту реквізитів договору залишаємо встановленими за замовчуванням.

  10. Закриваємо всі відкриті форми із збереженням введеної інформації (натискаючи на кнопку «ОК» на тих формах, де є така кнопка).

Підготовка платіжного доручення

  1. Відкриваємо журнал платіжних доручень вихідних (меню «Банк» — «Платіжне доручення вихідне») і створюємо новий документ натисненням на кнопку («Додати») командної панелі журналу.

  2. У формі документа, що відкрилася, «Платіжне доручення вихідне» частина полів буде заповнена інформацією за умовчанням: буде підставлена наша основна організація, банківський рахунок організації (встановлений як основний), порядковий номер документа і поточна дата. При необхідності цю інформацію можна змінити.

  3. Вводимо відомості про постачальника і умови оплати: у полі «Одержувач» вказуємо постачальника; у полі «Банківський рахунок» напроти поля «Одержувач» вказуємо банківський рахунок постачальника. На закладці «Основна» в полі «Сума»

вводимо загальну суму платежу, в полі «Договір» указуємо відомості про договір з постачальником, в полі ставка ПДВ вибираємо ставку ПДВ (швидше за все, 20%). На закладці «Друк» коректуємо поле «Текст призначення платежу»: «Оплата за ... по рахунку № ... від ...».

4. Якщо банк приймає платіжні доручення в паперовому вигляді, то роздруковуємо платіжне доручення у необхідній кількості екземплярів за допомогою кнопки «Платіжне доручення» або «Друк» в нижній частині форми документа. Якщо ж з банком налагоджена взаємодія по електронних каналах за допомогою програми типу «Клієнт банку», то організовуємо передачу платіжного доручення в банк в електронному вигляді (меню «Банк» — «1С Підприємство - Клієнт банк», потім працюємо з банківською програмою).