Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з дисципліни ризикологія.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
2.75 Mб
Скачать

6. Формування інвестиційної стратегії суб’єкта господарювання.

Формування інвестиційної стратегії компанії (фірми) — це досить складний творчий процес, що вимагає високої кваліфікації виконавців. Перш за все, формування стратегії базується на прогнозуванні ряду параметрів (умов) щодо здійснення інвестиційної діяльності, кон'юнктури інвестиційного ринку як у цілому, так і в розрізі окремих його сегментів. Під час формування інвестиційної стратегії провадиться широкий пошук і оцінювання альтернативних варіантів інвестиційних рішень, які найбільше відповідають іміджу компанії і завданням щодо її розвитку.

Певна складність полягає також в тому, що інвестиційна стратегія не є незмінною, а вимагає періодичного коригування з урахуванням змін в зовнішніх умовах (середовищі) і нових можливостей щодо зростання компанії (фірми).

Передумовою формування інвестиційної стратегії є загальна стратегія розвитку компанії (фірми). По відношенню до неї інвестиційна стратегія має підлеглий характер і повинна узгоджуватися з нею щодо цілей і етапів реалізації. При цьому інвестиційна стратегія розглядається як один з головних чинників забезпечення ефективного розвитку компанії відповідно до обраної нею загальної економічної стратегії.

Під інвестиційною стратегією розуміють формування системи довготермінових цілей інвестиційної діяльності компанії (фірми) і вибір найбільш ефективних шляхів її досягнення.

Процес стратегічного управління інвестиційною діяльністю компанії деталізується під час тактичного управління цією діяльністю, через формування інвестиційного портфеля компанії. На відміну від інвестиційної стратегії формування інвестиційного портфеля є середньотерміновим управлінським процесом. У свою чергу процес тактичного управління інвестиційною діяльністю детально завершується під час оперативного управління реалізацією окремих інвестиційних програм і проектів. Таким чином, розробка інвестиційної стратегії — це лише перший етап процесу управління інвестиційною діяльністю.

Процес формування інвестиційної стратегії компанії (фірми) складається з таких етапів (рис. 9.1).

Зупинимося, дещо схематично, лише на окремих проблемах. Так, розробка найефективніших шляхів реалізації стратегічних цілей інвестиційної діяльності здійснюється за двома напрямками (етапи 4 та 4а). Ці етапи є найбільш відповідальними і складними.

Розробка стратегічних напрямків інвестиційної діяльності (етап 4) базується на системі цілей цієї діяльності, під час якої послідовно вирішуються такі задачі:

• визначення співвідношення щодо різних форм інвестування на окремих підперіодах перспективного періоду;

• визначення галузевої спрямованості інвестиційної діяльності;

• визначення раціональної спрямованості інвестиційної ді­яльності.

Рис. 9.1. Основні етапи формування інвестиційної стратегії.

7. Аналіз підгалузей національної економіки щодо інвестицій.

Аналіз, оцінювання та прогнозування інвестиційної привабливості окремих підгалузей промисловості здійснюють, зокрема, за показниками, які можуть бути агреговані в три групи:

• рівень прибутковості діяльності підгалузі;

• рівень перспективності розвитку підгалузі;

• рівень інвестиційних ризиків, що характерні для підгалузі.

Кожен з цих інтегрованих (агрегованих) показників оцінюють за сукупністю аналітичних показників, що входять до нього.

Під час проведення аналізу і оцінювання рівня ризиків, характерних для підгалузі, враховують такі аналітичні показники:

а) рівень конкуренції в підгалузі (показник кількості компаній (фірм), котрі функціонують в даній підгалузі, і тих, що займають монопольний стан на ринку);

б) рівень інфляційної стійкості продукції підгалузі (показник співвідношення динаміки рівня цін на основну продукцію підгалузі і динаміки індексу оптових цін в цілому по Україні);

в) рівень соціальної напруженості в підгалузі (показник середнього рівня заробітної плати працівників підгалузі в співставленні з реальним рівнем прожиткового мінімуму в Україні).

Розглянуті показники інвестиційних ризиків безумовно не охоплюють всього їх різноманіття, однак ці показники мають реальну статистичну базу щодо проведення оцінки в розрізі підгалузей. Для розрахунку синтетичного (інтегрованого) показника галузевого ризику ці показники можна, зокрема, розглядати з однаковими ваговими коефіцієнтами.