Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з дисципліни ризикологія.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
2.75 Mб
Скачать

6. Ризики, що пов’язані з основними положеннями зовнішньоторговельного контракту.

Ризики, які пов'язані з основними положеннями зовнішньоекономічного контракту обумовлюються різними невигідними моментами, які визначені договором, а також неточностями, які можуть бути допущені під час укладання договору.

До умов договору, в яких може міститься помилка, що викликає ризики втрат відносяться:

предмет договору;

кількість і якість товару (обсяги виконання робіт, надання послуг);

базисні умови постачання товарів;

ціна і загальна вартість договору;

валютні і фінансові умови платежів;

умови здачі (прийомки) товарів (робіт, послуг);

упаковка і маркування;

форс-мажорні обставини;

санкції і рекламації;

відповідальність за порушення контракту, арбітраж;

додаткові умови (страхування, гарантії якості і так далі).

Щоб уникнути договірних ризиків необхідно в першу чергу звертати увагу на неприпустимість різних помилок, невизначеність у викладі умов контракту, що залишають для партнерів можливість недотримання інтересів один одного. Тому потрібно чітко представляти який сенс несе кожен пункт договору.

Щоб надійно застрахуватися від ризиків, які пов'язані з основними положеннями контракту, як ключовими позиціями зовнішньоекономічної операції доцільно залучати до їх складання найбільш підготовлених юристів, економістів і аналітиків спеціалізованих фірм, що мають досвід укладання контрактів в різних областях ЗЕД.

7. Комерційні ризики.

Комерційні ризики - це ризики, що виникають в процесі реалізації товарів і послуг, які вироблені або куплені підприємцем. Вони складають найбільш широку групу різних видів ризиків. До них відносяться:

ризик відмови в реєстрації товару в Україні;

ризик втраченої вигоди;

ризик зниження прибутковості;

ризик прямих фінансових втрат та інші.

Основними причинами виникнення комерційних ризиків є:

зниження обсягів реалізації в результаті падіння попиту або потреби на товар, що реалізовується фірмою, витіснення його конкуруючими товарами, введення обмежень на продаж;

підвищення закупівельної ціни товару в процесі здійснення проекту;

непередбачене зниження обсягів закупівель порівняно з наміченими, що зменшує масштаб всієї операції і збільшує витрати на одиницю обсягу товару, що реалізується (за рахунок умовних постійних витрат);

втрати товару;

втрати якості товару в процесі обігу, що призводить до зниження його ціни;

підвищення витрат звернення порівняно з наміченим в результаті виплати штрафів, непередбачених мит і відрахувань, що призводить до зниження прибутку та ін.

Ступінь можливості виникнення комерційних ризиків складає близько 20% і залежить від кожної конкретної операції. Комерційні ризики безпосередньо пов’язані з ходом проведення основних етапів операції, але рівень їх важливості достатньо високий і вони можуть спричинити виникнення багатьох інших видів ризиків. Замикаючи ланцюжок поступової появи фінансових збитків у разі, коли причиною стали комерційні ризики і оцінюючи втрати, ми можемо отримати суму, що у декілька разів перевищує суму контракту. Аналіз даного виду ризиків є складним завданням і проводиться в комплексі з оцінкою маркетингової ситуації й аналізом маркетингових ризиків.