Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMM-1KP_plan-2012_2014_2.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 19. Провідний вид діяльності. Психологічна характеристика провідних видів діяльності

Семінарське заняття – 1 година

  1. Психологічний зміст поняття “провідний вид діяльності”.

  2. Психологічна характеристика провідних видів діяльності.

Література: [1–13, 54, 56]

Додаткова література

  1. Леонтьев А.Н. К теории развития психики ребенка // Избранные психологические произведения: В 2 т. – Т. 1. – М.: Педагогика, 1983. – С. 281–292.

  2. Леонтьев А.Н. Проблемы развития психики. – М.: МГУ, 1981. – С. 507–535.

  3. Леонтьев А.Н. Избранные психологические произведения: В 2 т. – Т. 1. – М.: Педагогика, 1983. – С. 303–323.

  4. Давыдов В.В. Проблемы развивающего обучения: Опыт теоретического и экспериментального психологического исследования. – М.: Педагогика, 1986. – С. 144–157.

  5. Хохліна О.П. Психолого–педагогічні основи корекційної спрямованості трудового навчання учнів з вадами розумового розвитку. – К.: Наукова думка, 2000. – С. 46–53.

Тема 20. Сутність спілкування. Співвідношення понять “діяльність”, “спілкування”, “поведінка”

Семінарське заняття – 1 година

  1. Спілкування як форма активності людини.

  2. Порівняльна характеристика понять “діяльність”, “спілкування”, “поведінка”.

Література: [25, 41, 45 (с. 242–275), 53]

Вимоги щодо написання курсової роботи

Виконання курсової, яка повинна носити самостійний характер, передбачає обрання її варіанту відповідно до останньої цифри залікової книжки студента.

Перш ніж розпочати виконувати курсову роботу, важливо переконатися у правильності вибору її варіанта, після чого скласти список літератури з теми, яка потребує теоретичного аналізу. Виконувати курсову роботу необхідно після отримання знань з теорії проблеми та добору адекватних її суті методичних засобів емпіричного дослідження та визначення для нього емпіричної бази.

Структура роботи

Курсова робота, яка обов’язково носить теоретико–емпіричний характер, складається з двох розділів і має, відповідно, наступну структуру:

Титульна сторінка.

ЗМІСТ.

ВСТУП .

РОЗДІЛ 1 (теоретичний)1. НАЗВА РОЗДІЛУ.

1.1. Назва параграфу.

1.2. Назва параграфу і т .д.

Висновки до розділу.

РОЗДІЛ 2 (емпіричний). НАЗВА РОЗДІЛУ.

2.1. Назва параграфу

2.2. Назва параграфу і т.д.

Висновки до розділу.

ВИСНОВКИ.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.

ДОДАТКИ.

Вимоги до змісту роботи

Титульна сторінка роботи оформляється відповідно до визначених вимог (див. Додаток 1).

Зміст курсової роботи подається на її початку. У своєму переліку він містить вступ, найменування та номери усіх розділів, параграфів, підпараграфів, висновки до розділів і висновки (загальні висновки), список використаних джерел, додатки.

Вступ містить обгрунтування актуальності теми, визначення об’єкта, предмета, мети, завдань, гіпотези2 та методів дослідження, емпіричної бази.

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення. Предмет міститься в межах об’єкта, тобто є часткове від нього. Саме предмет визначає тему дослідження.

Мета складається із зазначення кінцевого результату дослідження (на що в цілому спрямовується дослідження), його об’єкта (чи предмета) та шляху досягнення кінцевого результату.

Завдання відображають поетапність дослідження проблеми і слугують досягненню поставленої мети.

За функціональним призначенням гіпотези поділяються на пояснювальні, пояснювально–передбачувальні, передбачувальні. До гіпотези дослідження закладаються ті ж компоненти, що і до мети.

Методи дослідження визначаються відповідно до визначених об’єкта, предмета та поставлених завдань.

В емпіричній базі вказується, де проводилось дослідження, яка категорія осіб вивчалася, в якій кількості, дається характеристика експериментальної вибірки.

Основна частина курсової роботи складається з розділів, параграфів, підпараграфів, пунктів. Кожний розділ починається з нової сторінки та завершується висновками, а основна частина в цілому – загальними висновками.

Розділ І є теоретичним, він містить результати теоретичного вивчення проблеми. У формі аналізу літературних джерел, з обов’язковим посиланням на їх авторів (і відповідні джерела), послідовно розкриваються суть проблеми, аспекти та питання її вивчення, з’ясовуються основні поняття, їх зміст, висвітлюються та аналізуються існуючі дослідження з проблеми. Завершується розділ формулюванням висновків щодо суті з’ясованого.

Розділ ІІ містить результати емпіричного дослідження проблеми, що має констатуючий характер (виявлення наявних проявів психічного у досліджуваних).

У першому параграфі визначаються завдання емпіричної частини дослідження, по можливості – його концептуальні засади та обгрунтовується методика дослідження (досліджувані явища, їх суть, параметри вивчення), представляється методика.

Визначена для всього емпіричного етапу дослідження методика містить опис організації проведення дослідної роботи, сукупності методів, конкретних методик отримання емпіричних даних. У цілому її зміст відповідає на питання: Яким чином, завдяки чому та у якій послідовності проводилось вивчення досліджуваного явища? У методиці послідовно, відповідно до завдань, необхідності вивчення певних явищ, представляється кожний використаний метод та конкретна психологічна методика. При цьому визначається мета їх використання, назва, джерело, матеріали та обладнання, суть та процедура проведення, фіксації та обробки емпіричних даних.

У другому параграфі розділу ІІ висвітлюються результати емпіричного етапу дослідження та здійснюється їх аналіз. У ньому наводяться отримані кількісні дані щодо досліджуваного явища, які в узагальненому вигляді можуть представлятися у вигляді таблиць, рисунків (графіків, діаграм, процентільних кривих тощо). Як правило, первинні (сирі) емпіричні дані наводяться у додатках. Отримані дані підлягають подальшій кількісній їх обробці (кореляційний, факторний аналіз тощо) та якісному аналізу. Завершується розділ висновками щодо отриманих емпіричних даних.

У кінці основної частини курсової роботи наводяться висновки, які узагальнюють найважливіші результати дослідження на його етапах.

Список використаних джерел має містити в своєму переліку лише ті, що були використані при аналізі проблеми. Для курсової роботи їх кількість становить 15–25.

Правила оформлення роботи

Загальний обсяг роботидо 25 сторінок друкованого тексту.

Обсяг вступу – до 5 сторінок, обсяг загальних висновків – до 3 сторінок.

Робота виконується на комп’ютері, дотримуючись таких вимог: шрифт Times New Roman, розміром 14 кеглів, інтервал 1,5; поля – зліва – 30 мм, справа – 10 мм, зверху та знизу – 25 мм.

Заголовки структурних частин роботи (ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛИ та їх назви, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ, ДОДАТКИ) друкуються великими літерами по центру. Заголовки параграфів друкуються маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапка в кінці заголовка не ставиться. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, вони розділяються крапкою. Заголовки пунктів друкуються також маленькими літерами з абзацного відступу, але в розбивку в підбір до тексту. У кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Відстань між заголовком та текстом – 2 інтервала. Кожну із зазначених структурних частин роботи починають з нової сторінки.

Усі сторінки роботи підлягають суцільній нумерації. Першою сторінкою є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації, але на ньому номер сторінки не проставляється. На наступних сторінках номер проставляється в правому верхньому куті .

Такі структурні частини роботи, як зміст, вступ, висновки, список використаних джерел, не мають порядкового номера. Номер розділу в тексті ставиться після слова Розділ (після номера крапка не ставиться), потім з нового рядка друкується заголовок розділу. Параграфи (підрозділи) нумеруються в межах розділу: наприклад, 2.3. Потім у тому ж рядку наводиться заголовок параграфу. Пункти нумеруються в межах параграфу: наприклад, 1.3.2. Пункти можуть не мати заголовка.

Ілюстрації (рисунки) та таблиці подаються після тексту, де вони згадані вперше чи на наступній сторінці. Наведені ілюстрації та таблиці обов’язково аналізуються.

Ілюстрації позначаються словом “Рис.” і нумеруються в межах розділу (номер складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка: наприклад: Рис.2.5.). Номер ілюстрації та її назва розміщуються під ілюстрацією.

Таблиці, відповідно, позначаються: Таблиця 1.2. і розміщуються в правому куті над назвою таблиці, яка розміщується по центру. При перенесенні частини таблиці на іншу сторінку вказують: Продовж. табл. 1.2.

При написанні курсової роботи студент має посилатися на джерела, матеріали або результати, з яких вони наводяться. Посилання в тексті на джерела зазначаються їх порядковим номером у списку використаних джерел, який позначається у квадратних дужках, наприклад [5–7]. Коли наводиться в тексті цитата чи якісь конкретні дані з джерела, то вказується відповідна сторінка, наприклад: [5, с.257].

Список використаних джерел подається в алфавітному порядку та оформляється відповідно до встановлених вимог (див. Додаток 2). Джерела в списку вказуються мовою оригіналу.

Підготовка роботи до захисту

Курсова робота подається методисту курсу за місяць до початку екзаменаційної сесії, реєструється та передається на кафедру для рецензування. Недопущена до захисту курсова робота потребує її переопрацювання.

Позитивно прорецензована курсова робота підлягає прилюдному захисту. На захисті студент у своїй доповіді (до 3 сторінок комп’ютерного тексту) послідовно, відповідно до логіки проведеного дослідження, висвітлює його результати та відповідає на поставлені запитання .

Оцінка за курсову роботу виставляється за критеріями: попередня оцінка прорецензованої курсової роботи; повнота розкриття теми, суті та результатів проведеного дослідження; володіння матеріалом дослідження; повнота відповідей на поставлені запитання.

Додаток 1

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Навчально–науковий інститут заочного та дистанційного навчання

Факультет заочного навчання цивільних осіб

КУРСОВА РОБОТА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]