Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMM-1KP_plan-2012_2014_2.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 2. Історичні типи філософської думки

Семінарське заняття – 8 годин

  1. Антична натурфілософія: перехід від міфу до логосу. Проблема людини в класичний період античної філософії. Атомістика та теорія ідей Платона. Філософські погляди Арістотеля. Філософські школи епохи еллінізму (стоїцизм, епікурейство, неоплатонізм).

  2. Розуміння Бога, людини, історії в філософії Середніх віків. Вчення Августина Блаженного та Фоми Аквінського. Проблема універсалій: номіналізмі і реалізм.

  3. Філософія Нового часу. Емпіризм і раціоналізм як методи філософського пізнання. Філософські погляди французьких просвітників. Агностицизм Д. Берклі і Д. Юма. Німецька класична філософія. Філософські ідеї і принципи марксизму.

  4. Головні напрямки філософської думки ХХІ століття. Проблема ірраціонального в різних філософських системах. Ідея несвідомого: психоаналіз і неофрейдизм. Екзистенціалізм. Проблема мови і знання в сучасній філософії (структуралізм, герменевтика, неопозитивізм). Релігійна філософія ХХІ століття.

  5. Розвиток філософської думки в Україні: докласичний і класичний періоди національної філософії.

Мета заняття – розкрити особливості та генезис історичних типів філософії, їх культурологічну роль в формуванні світогляду епохи.

Основна проблема – історичні типи філософії як стандарти і норми історичного мислення і дії.

Основні поняття: “гілозоїзм”, “натурфілософія”, “ідеалізм”, “субстанція”, “абсолют”, “реалізм”, “номіналізм”, “деїзм”, “пантеїзм”, “раціоналізм”, “емпіризм”, “сенсуалізм”, “практика”, “матеріалістичне розуміння історії”, “позитивізм”, “екзистенціалізм”, “психоаналіз”, “релігійна філософія”, “філософія життя”.

Питання для самостійного контролю

  1. Чому перший період античної філософії іноді називають “натурфілософією”?

  2. Який характер мала філософія епохи Середньовіччя? Яких представників філософської думки цієї епохи Ви знаєте?

  3. Що є центральною проблемою філософії Миколи Кузанського?

  4. Розкрийте зміст наведених філософських висловлювань і визначте, до яких напрямків філософії вони належать: “В розумі нема нічого, чого спочатку не було б у почуттях”, “Я мислю, отже, існую”.

  5. Чому спроби філософів Нового часу звести філософію до математики не мали успіху?

  6. В чому полягає відмінність принципу тотожності мислення і буття в філософії Гегеля і Маркса?

  7. Що означає матеріалістичне розуміння історії?

  8. Які етапи розвитку “пережив” позитивізм?

  9. Які напрямки сцієнтичної та ірраціональної філософії Ви знаєте?

  10. Чому Г.С. Сковороду називають “українським Сократом”? Що таке кордоцентризм?

Проблемні ситуації та вправи

  1. Чому проблема співвідношення душі й тіла є однією з центральних в античній філософії? Якою мірою ця проблема стосується основного питання філософії? Які варіанти її вирішення Ви знаєте?

  2. В чому полягає внесок Арістотеля в теорію формальної логіки? Як співвідносяться в його теорії формальна та ідеальна логіки?

  3. Чому проблема волі викликала інтерес у філософії Античності та Середьньовіччя? Від чого залежить специфіка вирішення цієї проблеми?

  4. Епікура вважають безпосереднім послідовником філософії Демокріта. В той же час, саме Епікур є рішучим критиком примітивного механістичного детермінізму Демокріта. Як можна пояснити таку зовнішню суперечливість?

  5. Одним із принципів філософії А. Августина є принцип “гармонії віри та розуму”. Чи означає це, що між філософією та релігією існують відношення єдності та гармонії? Як розумів цей принцип Ф. Аквінський?

  6. В зв'язку з загальним світоглядним поворотом в розумінні місця людини в світі і статусу самої людини в теологізованій філософії середніх віків відбувається зміна основних філософських тем. Яких саме?

  7. Головний предмет дискусії між Д. Локком і Р. Декартом – питання про джерело та критерії істинності процесу пізнання світу. Як вирішується ця дискусія з точки зору сьогоднішнього стану розвитку філософії?

  8. Б. Спіноза створює концепцію взаємозв'язку субстанції та модусів. В чому раціональний зміст цієї концепції? Які її головні недоліки?

  9. Кантівську ідею “речей в собі” критикували і матеріалісти і ідеалісти. Що конкретно не влаштувало представників цих напрямків? Як сьогоднішня наука оцінює концепцію “речей в собі”?

  10. Як Ви розумієте положення Маркса про те, що філософія повинна стати духовною зброєю пролетаріату?

  11. Якщо прийняти за вихідну матеріалістичну посилку про визначну роль суспільного буття, по відношенню до суспільної свідомості, то чи сумісне з цим ствердження, що люди самі творять свою історію? Аргументуйте свою відповідь?

  12. Чи можна сказати, спираючись на досвід розвитку історії ХХ ст., що тоталітаризм необхідна умова руху сучасного суспільства до демократії?

Література: [2, 3, 4, 7, 9, 13, 18, 19, 20, 22, 26, 31, 32, 34, 36 – 40]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]