Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMM-1KP_plan-2012_2014_2.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать
  1. Інформатика

Невід’ємними складовими сучасних уявлень про світ стали поняття “інформація”, “інформатика”, “інформаційна технологія”, “обчислювальна техніка”.

Спеціалісти–психологи повинні володіти сучасними інформаційними технологіями на рівні, який дозволив би їм самостійно вирішувати задачі створення великих електронних текстових документів, аналізувати статистичну інформацію, проводити вибіркові обстеження, здійснювати пошук, сортування та селекцію інформації з великих інформаційних баз, графічно уявляти різноманітні функціональні залежності. Навчальна дисципліна “Інформатика” надає студентам–психологам знання та практичні навички з означених технологій.

Предметом зазначеної дисципліни є система засобів і методів автоматизації обробки інформації, потрібної для службової діяльності психолога.

Навчальна дисципліна “Інформатика” передбачає: ознайомлення студентів із сучасними інформаційно–пошуковими системами, основами комплексної обробки інформації з використанням комп’ютерних мереж, баз даних, графічних редакторів, текстових процесорів та електронних таблиць; оволодіння методами обробки інформаційних масивів та проведення відповідного аналізу даних, що описують психологічні, соціальні і цивільно–правові явища в суспільстві.

Актуальність навчальної дисципліни “Інформатика” та необхідність її вивчення визначається світовими процесами формування інформаційного суспільства XXI століття, яке передбачає впровадженням інформаційних технологій в усі галузі діяльності людини.

Дисципліна “Інформатика” тісно пов’язана з іншими дисциплінами, такими як “Математична статистика” та “Математичні методи в психології”.

Головні цілі та завдання дисципліни:

  • оволодіти знаннями щодо теоретичних основ побудови і функціонування сучасних обчислювальних машин та комп’ютерних мереж;

  • набути практичних навичок користування сучасними офісними програмними системами та сучасними комп’ютерними технологіями пошуку інформації;

  • навчитися використовувати можливості комп’ютерної техніки та програмного забезпечення при опануванні інших навчальних дисциплін, в подальшій науковій роботі.

  • засвоїти теоретичні та практичні навички з проведення автоматизованого аналізу даних психологічних досліджень.

Після вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

  • основні поняття інформатики та обчислювальної техніки;

  • апаратне забезпечення сучасної комп’ютерної техніки;

  • програмне забезпечення сучасної комп’ютерної техніки;;

  • перспективи розвитку сучасних інформаційних систем і технологій;

  • правила безпеки при роботі з електронно–обчислювальною технікою.

уміти:

  • працювати з комп’ютерною технікою у режимі користувача;

  • використовувати сучасне комп’ютерне програмне забезпечення під час навчання для кваліфікованої підготовки документації та наукових робіт з психологічної тематики, обробки результатів психологічних досліджень.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

Назви тем

Всього годин

Із них:

Самостійна робота

Лекції

Семінари

Практичні заняття

Тема 1. Основні поняття інформатики

12

12

Тема 2. Апаратне та програмне забезпечення персональних комп’ютерів

12

2

10

Тема 3. Текстові редактори.

Текстовий редактор MS WORD

12

2

10

Тема 4. Електронні таблиці. Табличний процесор MS Excel

22

2

20

Тема 5. Комп’ютерна графіка

12

12

Тема 6. Локальні та глобальні комп’ютерні мережі. Мережа Internet

12

2

10

Тема 7. Застосування інформаційних технологій для обробки результатів психологічних досліджень

12

2

2

8

Тема 8. Перспективи розвитку сучасних інформаційних технологій.

12

12

Форма підсумкового контролю – залік

2

Всього годин:

108

6

2

4

94

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ ДИСЦИПЛІНИ

ASCII–код, алгоритм, аналіз даних, апаратне забезпечення, байт, біт, броузер, булева алгебра, булевські операції, векторна графіка, впровадження та зв’язування об’єктів (OLE), глобальна мережа, дані, дефрагментація, інструментальний засіб, інформатика, інформація, інформаційне суспільство, інформаційний простір, інформаційні системи, інформаційні технології, інформаційні ресурси, канал зв’язку, каталог (дерево каталогів), комп’ютерна мережа, локальна мережа, материнська плата, мікропроцесор, обчислювальна техніка, операційна система, папка, перевірка гіпотези, програма, програмне забезпечення, процесор, сервер, СУБД, растрова графіка, статистична функція, файл, цифрові пристрої, цифрові технології, утиліта, Wеb–ресурси, Wеb–сторінки, Wеb–сайти, Wеb–технології.

ASCII [American Standard Code for Information Interchange]– розповсюджений американський стандартний код для інформаційного обміну (1символ = 1байт).

Аналіз даних – надбудова статистичного аналізу даних, що входить до складу пакету Microsoft Excel.

Біт [bit] – найменша одиниця інформації (один двійковий розряд).

Байт – найменша адресуєма одиниця внутрішньої пам’яті (згідно сьогоденних стандартів дорівнює 8 бітам).

Броузер – програма для перегляду Web–сторінок

Дані [data] – об’єкти будь–якої форми, що виступають як засіб представлення інформації (дані – це інформація, зафіксована у визначеній формі).

Інструментальний засіб – це програмний продукт, що забезпечує розробку інформаційно–програмного забезпечення.

Інформатика [computer science] – науковий напрямок, що займається вивченням законів, методів і способів нагромадження, обробки і передачі інформації за допомогою ЕОМ і інших технічних засобів.

Інформація [information] – міра усунення невизначеності у відношенні результату події, що цікавить (юр. – документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі).

Інформаційне суспільство – це суспільство, в якому діяльність людей здійснюється на основі використання послуг, що надаються за допомогою інформаційних технологій та технологій зв’язку.

Інформаційні ресурси – окремі документи та окремі масиви документів, документи і масиви документів в інформаційних системах (бібліотеках, архівах, фондах, банках даних, інших інформаційних системах).

Комп’терна мережа – сукупність ЕОМ, об’єднаних засобами передачі даних з метою обміну інформацією і спільного використання апаратних, програмних та інформаційних ресурсів мережі.

Операційна система [operating system] – це комплекс програм, що забезпечує керування ресурсами ЕОМ і процесами, що використовують ці ресурси при обчисленнях.

Растрова графіка (англ. Raster graphics) – графіка, представлена у машинній пам'яті у вигляді растру, коли графічний об'єкт представлено у вигляді комбінації точок (пікселів), яким притаманні свій колір та яскравість і які певним чином розташовані у координатній сітці.

Сервер – це комп’ютер, що надає свої ресурси в користування іншим комп’ютерам – клієнтам (робочим станціям).

СУБД – система керування базами даних – [database management system – DBMS] – це комплекс програм, призначених для створення, ведення і спільного використання бази даних багатьма користувачами.

Утиліта [utility] – це програма, що доповнює користувальницький інтерфейс. Утиліти реалізують важливі функції з керування ЕОМ, що, як правило, недостатньо повно представлені в програмах, що поставляються з операційною системою.

Web–сторінка – окремий гіпертекстовий документ.

Web–сайт – група тематично об’єднаних Web–сторінок.

ЛІТЕРАТУРА ДО ВСІХ ТЕМ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]