Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMM-1KP_plan-2012_2014_2.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 4. Термінологічна система сучасної української літературної мови. Психологічна термінологія

Семінарське заняття – 1 година

  1. Термінологічна лексика сучасної української мови.

  2. Поняття психологічного терміна, його ознаки, генетична природа, класифікації.

  3. Лексико–семантична та функціонально–стилістична характеристика психологічних термінів.

Теми реферативних повідомлень

    1. Поняття терміна, його ознаки. Групи термінологічної лексики.

    2. Лексикологія та фразеологія як складові частини сучасної української мови.

    3. Лексика української мови за походженням та вживанням.

    4. Активна та пасивна лексика української мови.

    5. Історія становлення психологічної термінології.

    6. Джерела поповнення термінологічної системи української мови.

    7. Запозичені терміни у сфері психології.

Методичні рекомендації

При підготовці до першого запитання студенти запам’ятовують, що термін – це слово або словесний комплекс, що є спеціальним носієм інформації. На відміну від слова термін є вужчим вираженням дійсності, що в більшості випадків не допускає багатозначності. Термінологія може виражатися за допомогою слова (в цьому випадку має місце збіг слова і терміну), комплексу слів і абревіатур. Кожен термін – це слово або словесний комплекс, але не кожне слово (словесний комплекс) – це термін. Особливістю терміна як одиниці лексичної системи мови є те, що він, на відміну від звичайного слова, не називає поняття, а поняття приписується йому. Терміни є основою наукової мови. Наукова термінологія – вище породження людської думки, національної за своїми витоками, міжнародної за своїм поширенням серед різних народів світу.

Студентам при підготовці до другого запитання слід звернути увагу на те, що термін може розглядатися в контексті низки наук і наукових дисциплін – філософії, логіки, мовознавства, семіотики, теорії номінації, психології, юриспруденції тощо. Кожна із цих наук виділяє в терміні ознаки чи якості, істотні саме з її погляду. Термін є складним явищем як у системі мови взагалі, так і в системі галузевої термінології. Як відомо, розрізняють термінологію загальнонаукову і спеціальну. Спеціальна термінологія запроваджується в окремих галузях науки і техніки. Слід виділити такі основні групи термінологічної лексики: математичну (квадрат, косинус); фізичну (енергія, атом); лінгвістичну (фонема, синтаксис); філософську (метафізика, діалектика); юридичну (законодавство, юридична техніка); біологічну (клітина, молюски); медичну (гігієна, терапевт), психологічну (асоціація, френологія) термінологію. Психологічні терміни позначають наукові поняття і в сукупності утворюють психологічну термінологічну систему. Основними ознаками психологічного терміна є: чітка сфера його застосування і точне співвідношення слова (словесного комплексу) та об’єкта дійсності, що відбивається ним.

Вивчення запитання передбачає розгляд таких проблем: генезис й еволюція психологічних термінів; їх зв’язок із походженням та розвитком суспільства; найдавніші терміни психології; власне українські психологічні терміни; грецькі та латинські терміни психологічної сфери; полонізми, германізми, росіянізми в термінології української психології; взаємодія національних та інтернаціональних елементів у процесі становлення і формування української психологічної термінології. Студенти звертають увагу на існування різних типів класифікацій психологічних термінів залежно від поглядів учених: 1) за вертикальним принципом; 2) за горизонтальним принципом; 3) за вживанням; 4) за генетичною ознакою; 5) за ступенем конкретності; 6) за точністю значення.

При вивченні третього запитання увага студентів звертається на лексико–семантичні (лексична сполучуваність термінів психології, однозначні/багатозначні терміни права, синонімія/паронімія/омонімія/антонімія термінів психології) та функціонально–стилістичні (психологічні терміни у складі кліше й усталених формул, у текстах різних стилів і жанрів) особливості психологічних термінів. Обов’язковим є знання вимог, що висуваються до вживання багатозначних слів, синонімів, паронімів, антонімів, омонімів у текстах психологічної сфери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]