Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

16. Cхарактеризуйте історичні етапи становлення психодіагностики, її предмет, задачі та місце в системі сучасної психології.

Мета – збір інформації про особливості людської психіки. Предмет – індивідуально-психологічні особливості людини. Завдання: 1. Фіксувати і описувати в упорядкованому вигляді псих. розбіжності між людьми чи групами, об’єднаними за якоюсь ознакою. 2. Конструювати психодіагностичні методики. Методичні засоби – конкретні прийоми вивчення інд.-псих. особливостей, способи обробки та інтерпретації результатів. Пов'язана з загальною, медичною, віковою, соціальною, диференційною псих. Теорет. основи психодіагностики базуються на псих. науках, явища псих. наук вимірюють за допомогою психодіагностичних методів. Тенденції: застосування сучасних методів математики і фізики, комп’ютеризація.

Психодіагностика - галузь психологічної науки, що розробляє методи виявлення і вимірювання індивідуально-психологічних особливостей особистості»

З часом вивчення індивідуальних відмінностей спровоковувалось певними потребами суспільства. Змістовно цей процес був пов'язаний із впровадженням у психологію точних методів природничих наук, зокрема об’єктивного експериментального методу, який почав визначати характер психологічної науки в цілому . Так експериментальні дослідження Вундтом сенсомоторних процесів, виявлення Гальтоном антропометричних(фіз. псих) особливостей людини.

Згодом розвивається тестовий метод/інструмент об’єктивного обстеження люд./ або наука тестологія (психометрика) Кеттел.

Запити медичної практики, а також розвиток психоаналітичних уявлень про природу та функціонування психічного зумовили появу «клінічного підходу в психодіагностиці», характерними рисами якого стали ситуативність, багатоаспективність, індивідуалізація, інтуїтивність.

Також у психодіагностиці виділяють два підходи виміру і розпізнавання індивідуально-психологічних особливостей людини: номотетический(розуміння особистості як набору властивостей ; виявлення та вимірювання загальних для всіх людей властивостей особистості) та ідеографічний(розуміння особистості як цілісної системи ; розпізнавання індивідуальних особливостей особистості )

Розвиток вітчизняної ПД. пов’язаний з працями Сєченова Павлова Бєхтєрєва, характерною рисою стала орієнтація на матеріалістичне розуміння псих.д-ті людини.(впроваджується об’єктивний експериментальний метод, створюються лабораторії експериментально-психологічні)

В 20-30рр минулого століття ведуться розробки в області ПД.що пов’язані з потужним розвитком педологічних та психотехнічних тестових досліджень особистості. У 70х відроджується тестова ПДособистості (з’являються спроби використати «якісні тести»упато- та нейропсихології, зявляються публікації з психометрики, конференції, дискусії).

Однак після розпаду СРСР значного погіршення зазнало публікація та розповсюдження нової наукової л-ри, чере що зіткнулися з проблемами слабкої психометричної підготовки практичних психологів, не розробленістю теоретико-методологічних проблем психологічної діагностики, її завдань, предмета та структури.

На сучасному етапі розвитку психодіагностики особистості провідні спеціалісти всіх країн СНД інтегрують свої зусилля у напрямку наукової розробки інструментально-методичного забезпечення професійної діяльності практичних психологів.І українські вчені не є виключенням.(Костюк,Роменець,Федоришин)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]