Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

40 . Охарактеризуйте професійно важливі якості оператора у системі «людина - машина».

Проф. важливі якості (ПВЯ) - професійні вимоги до людини-оператора, забезпечують виконання конкретних робочих дій відповідно до заданих зовнішніх критеріями ефективності діяльності систем "Людина - техніка".

У діяльності оператора наявні всі види сенсорних і перцептивних властивостей - від зорової і слухової до смакової і нюхової, ефективність підвищується під впливом професійного досвіду. Рівень сформованості сенсорних і перцептивних навичок виступає в конкретній діяльності як злагоджений ансамбль, робота якого підпорядкована, розподілена по функціях, здійснюється в послідовності.

Професійно важливі властивості уваги - інтенсивність концентрації уваги, стійкість, швидкість переключення. При оволодінні новими, складнішими видами техніки або при виконанні діяльності в нових умовах відбувається перебудова системи організації уваги. При всьому різноманітті професійно важливих якостей можна назвати ряд з них, які виступають як професійно важливі практично для будь-якого виду трудової діяльності. До таких якостей відносяться: відповідальність, самоконтроль, професійна самооцінка і декілька специфічних - емоційна стійкість, тривожність, ставлення до ризику і т. д. [26]

Особливий інтерес представляють такі особливості особистості, які здатні регулювати рівень функціонального стану при несенні служби. Найбільш часто такою якістю виступає емоційна стійкість, що дозволяє співробітникові пожежно-рятувальної служби зберігати необхідну фізичну і психічну працездатність в надзвичайних умовах.

Емоційна стійкість дозволяє більш ефективно справлятися зі стресом, впевнено і

Важливу роль у професійній діяльності відіграє самооцінка, її неадекватність зменшує надійність роботи в нестандартних умовах, Під раптово виниклої складній обстановці. Самооцінка багато в чому визначає формування інших професійно важливих якостей

Під інтелектуальними вміннями, зазвичай, розуміють ті, що пов’язані із засвоєнням, збереженням, переробкою та оперуванням інформації, а саме:

- мнемічні (пам’ять);

- мисленнєві (мислення);

- імажитивні, або імагінативні (уява, фантазії).

Мнемічні вміння, наприклад, в оператора пов’язані з функціонуванням трьох видів пам’яті: довготривалої, короткочасної та оперативної. Оперативна пам’ять найбільш значуща для роботи диспетчера.

Мисленнєві вміння - забезпечують переробку інформації, що міститься в пам’яті. На основі такої переробки індивід приймає рішення про необхідні дії стосовно об’єкта, яким він управляє. .

Фаза компенсації сприяє мобілізації організму до встановлення оптимального режиму роботи його органів і систем. Стабілізуються показники функціонального стану організму, що забезпечує максимальну ефективність роботи операторів. Фізіологічний рівень активності систем і органів є оптимальним, необхідна мобілізація основних реакцій і компенсаторних можливостей уже відбулася, режим роботи - найбільш економний. У процесі підготовки спеціалістів потрібно прагнути до того, щоб тривалість цієї фази була максимальна.

Мнемічні властивості: об'єм пам'яті, швидкість запам'ятовування, міцність збереження засвоєного матеріалу, точність і швидкість відтворення, готовність пам'яті до швидкого відтворення матеріалу в потрібний момент. Тісно пов’язані з мисленням й творчою уявою.

Вольові властивості: цілеспрямованість, наполегливість, завзятість, рішучість, ініціативність, самостійність, витримка.

Емоційно-вольова регуляція: сформованість умінь самоорганізації, економічна витрата сил, самокорекція техніки виконання рухових актів, зосередженість на техніці рухів і на ухваленні оптимальних рішень, витривалість.

Є можливість компенсації будь-якого ПВК за рахунок інших якостей або відповідних умінь і навичок.

У діяльності оператора наявні всі види сенсорних і перцептивних властивостей — від зорової і слухової до смакової і нюхової, е

фективність підвищується під впливом професійного досвіду. Рівень сформованості сенсорних і перцептивних навичок виступає в конкретній діяльності як злагоджений ансамбль, робота якого підпорядкована, розподілена по функціях, здійснюється в послідовності.

Основні характеристики надійної роботи оператора такі:- безпомилковість;-витривалість; -готовність до екстреної роботи;- стійкість до перешкод;- емоційна стійкість;- відновлення працездатності під час відпочинку;- багатоваріантність способів і прийомів роботи;- гнучкість і здатність своєчасно змінювати стратегію дій;- швидкість прийняття і виконання рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]