Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

7. На основі визначення типології акцентуацій характеру вкажіть на цільове призначення методики пдо (за а.Є. Лічко, м.Я. Івановим), складіть программу діагностики акцентуацій підлітка.

Патохарактурологіч­ний діагностичний опитувальник (ПДО) - Автори-А.Є.Лічко, М.Я.Іванов (1981 рік). Призначений для діагностики типу конституціональної психопатії та акцентуації у підлітків та юнаків (14-18 років). Опитувальник містить фрази, згруповані у 25 тем (самопочуття, настрій, сон, прокидання від сну, ставлення до їжі, ставлення до спиртних напоїв, сексуальні проблеми, ставлення до одягу, до грошей, до батьків, до друзів, до оточуючих, до незнайомих осіб, до самотності, до майбутнього, до нового, до невдач, до пригод і ризику, до лідерства, до критики, ставлення до опіки, до правил і законів, оцінка себе у дитинстві, ставлення до школи, оцінка себе у даний момент). За результатами обстеження виявляється 11 типів психопатій та акцентуацій підліткового віку: гіпертимний, циклоїдний, лабільний, астено- невротичний,сенситивний, психастенічний, шизоїдний, епілептоїдний, істероїдний, нестійкий, конформний типи. Також можливе отримання додаткових діагностичних показників: дисимуляція, індекс В (можливість змін характеру в зв’язку з резидуальним органічним ураженням головного мозку), реакція емансипації, психологічна схильність до алкоголізації, психологічна схильність до делінквентності, маскулінність-фемінність.

Психодіагностика характеру ”

Мета: сформувати навички роботи з типологічним особистісним опитувальником (на прикладі Патохарактерологічного діагностичного опитувальника); дослідити акцентуації характеру

Оснащення: Патохарактерологічний діагностичний опитувальник,; Опитувальник Х.Шімішека(Призначений для діагностики акцентуаційних типів особистості (ґрунтується на концепції “акцентуаційних особистостей” К.Леонгарда). Складається з 88 запитань, на які досліджуваний має відповісти “так” чи “ні”. Не містить шкали неправди. Дозволяє віднести досліджуваного до одного з 10 типів акцентуаційних особистостей: демонстра­тивного, педантичною, застрягаючого, збудливого, гіпертнмного, дистимічного, тривожного, циклотимічного, екзальтованого, емотивного типу.) ; бланки для відповідей.

Хід роботи

Обробка та аналіз результатів

Висновки, рекомендації

8. Проаналізуйте основні індивідуально-типологічні особливості особистості, які діагностуються за допомогою опитувальника ІТО (за Л.М. Собчик), складіть програму діагностики індивідуальних особливостей особистості.

Індивідуально- типологічний опитувальник (ИТО) - Ґрунтується на авторській теорії провідних тенденцій та оригінальній типології індивідуально-особистісних властивостей. Містить 91 пункт, 17 з яких утворюють контрольну шкалу. Діагностує нормативність, акцентуаційність та дезадаптованість особистості за параметрами екстраверсії, спонтанності, агресивності, ригідності, інтроверсії, сенситивності, тривожності та лабільності, а також пов’язані з ними соціально-психологічні особливості (схильність до компромісу, комунікабельність, лідерство, конфліктність, нонконформізм, індивідуалізм, залежність), тип ВИД (сильний, слабкий, змішаний) та провідний когнітивний стиль.

«Психодіагностика індивідуальних особливостей особистості»

Мета : дослідити індивідуальні схильності та особливості особистості

Оснащення : Індивідуально- типологічний опитувальник (ИТО) ; Індикатор типу Майєрс-Бріггс(Існує скорочена версія опитувальника - МВТІ - опитувальник Д.Кейрсі (70 питань) [77], [112], [190]. Складається зі 160 питань (52 питання - асоціативні, грунтуються на виборі з пари слів; 108 - передбачають оцінювання досліджуваним власних індивідуальних схильностей). Діагностує 4 особистісні типи за типологією К.Г.Юнга: екстраверт- інтроверт; сенсорний-інтуїтивний; мисленнєво-емоційний; раціональний- ірраціональний.) ; Опитувальник рівня суб’єктивного контролю Роттер (Складається із 44 тверджень, за допомогою яких здійснюється вимірювання інтернальності- екстернальності за такими шкалами: шкала загальної інтернальності; шкала інтернальності в області досягнень; шкала інтернальності в області невдач; шкала інтернальності в сімейних відносинах; шкала інтернальності в області виробничих відносин; шкала інтернальності в області міжособистісних відносин; шкала інтернальності у ставленні до здоров’я та хвороби.) ; бланк відповідей, ручка.

Хід роботи

Обробка та аналіз результатів

Висновки, рекомендації

9. Проаналізуйте основні діагностичні показники, які визначаються за допомогою методики FPI (Й. Фаренбергом та ін.). Визначте структуру та змістовні компоненти методики, складіть програму діагностики рис особистості.

Фрайбурзький особистісний опитувальник (Freiburg Personality Inventory, FPI) - Автори-розробники - Й.Фаренберг, Х.Зелг, Р.Гампел (1970, 1973, 1978 роки). Існує 4 форми опитувальника А, В, С, К. Загальна форма С містить 212 питань, які діагностують такі фактори особистості: нервозність, спонтанна агресивність, збудливість, товариськість, поміркованість, реактивна агресивність, стриманість, відвертість, екстраверсія-інтроверсія, емоційна стабільність-лабільність, маскулінність- фемінність. Для повторного обстеження, групової діагностики використовують форми А і В (114 пунктів у кожній). Форма К є скороченою (76 стверджень)

«Психодіагностика рис особистості»

Мета : визначення загальних особистісних рис досліджуваного

Обладнання : Фрайбурзький особистісний опитувальник FPI ; “Темпераментний огляд” Гілфорда-Циммермана (Складається з 300 тверджень, які утворюють 10 біполярних шкал: загальна активність, урівноваженість, домінування, товариськість, емоційна стій­кість, об’єктивність, дружелюбність, реф­лексивність, ставлення до людей, мужність.) ; бланк відповідей, ручка

Хід роботи

Обробка та аналіз результатів

Висновки, рекомендації

10. Зазначте сучасний стан бланкової психодіагностики динамічних аспектів психіки та поведінки. Вкажіть на діагностичні можливості опитувальника “ОСТ” В.М. Русалова. Складіть програму діагностики темпераменту.

Психіка і поведінка не статична, а знаходиться у постійному русі і змінах через динамічну взаємодію внутрішніх співвідношень в системі організму. Бланкові методики — випробуваному пропонують серію суджень або питань, на які він повинен в усній або письмовій формі дати відповідь. За отриманими відповідями випробуваного судять динаміку психіки і поведінки досліджуваного. Широка поширеність і практичний інтерес до бланкових методик пояснюються, що вони відносно прості для розробки, використання обробки отриманих результатів. Опитувальник структури темпераменту (ОСТ) - Запропонований В.М.Русаловим у 1990 році. Призначений для виявлення структури темпераменту у школярів та дорослих. Складається зі 105 питань, які утворюють 9 шкал (8 діагностичних та контрольна шкала - шкала соціальної бажаності відповідей): предметна та соціальна ергічність; пластич­ність та соціальна пластичність; темп та соціальний темп; емоційність та соціальна емоційність.

Діагностика темпераменту

Мета : визначення властивостей та рис темпераменту

Обладнання : Опитувальник структури темпераменту (ОСТ) ; Опитувальник темпераменту – Формальні характеристики поведінки (FCB-TI) (Запропонований Я.Стреляу. Діагностує риси темпераменту у дорослих. Містить 120 питань, які дозволяють діагностувати досліджуваних за 6 шкалами: жвавість (динамічність); наполегливість; сенсорна чутливість; активність. емоційна реактивність, витривалість, ) бланк відповідей, ручка.

Хід роботи

Обробка та аналіз результатів

Висновки, рекомендації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]