Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

31. Проаналізуйте педагогічні здібності та їх структуру.

. Н. В. Кузьміна виділяє два рівня педагогічних здібностей: перцептивно-рефлексивні і проективні здібності. Перший рівень педагогічних здібностей, за Н. В. Кузьміною, - перцептивно-рефлексивні здібності - включає "три види чутливості": почуття об'єкта, пов'язане з емпатією і оцінкою збігу потреб учнів та шкільних вимог; почуття міри, або такту, і почуття причетності. Ці прояви чутливості є основою педагогічної інтуїції. Другий рівень педагогічних здібностей, за Н. В. Кузьміною, - проективні здібності, співвідносні з чутливістю, до створення нових, продуктивних способів навчання. Цей рівень включає гностичні, проектувальні, конструктивні, комунікативні та організаторські здібності. Відсутність кожної із зазначених здібностей є конкретна форма нездатності. Гностичні здібності проявляються у швидкому та творчому оволодінні методами навчання учнів, у винахідливості способів навчання. Гностичні здібності, по Н. В. Кузьміної, забезпечують накопичення інформації вчителя про своїх учнів, про самого себе. Проектувальні здібності проявляються в здатності уявити кінцевий результат виховного навчання в завданнях-задачах, розташованих у часі на весь період навчання, що готує учнів до самостійного вирішення завдань. Конструктивні здібності проявляються в створенні творчої робочої атмосфери спільного співробітництва, діяльності, в чутливості до побудови уроку, найбільшою мірою відповідного заданої мети розвитку і саморозвитку учня. Комунікативні здібності виявляються у встановленні контакту, педагогічно доцільних відносин. Ці здібності забезпечуються, по Н. В. Кузьміної, чотирма факторами: здатністю до ідентифікації, чутливістю до індивідуальних особливостей учнів, добре розвиненою інтуїцією, сугестивні властивості. Додамо ще фактор мовної культури (змістовність, воздейственность). Організаторські здібності проявляються у виборчій чутливості до способів організації учнів у групі, в освоєнні навчального матеріалу, самоорганізації учнів, в самоорганізації власної діяльності педагога

В. А. Крутецький, який і дав їм відповідні загальні визначення: "1. Дидактичні здібності - здатності передавати учням навчальний матеріал, роблячи його доступним для дітей, підносити їм матеріал або проблему ясно і зрозуміло, викликати інтерес до предмета, - 2. Академічні здібності - здібності до відповідної області наук (математики, фізики, біології, літератури і т.д.). Здатний вчитель знає предмет не тільки в обсязі навчального курсу, а значно ширше і глибше, 3. Перцептивні здібності - здатності проникати у внутрішній світ учня, вихованця, психологічна спостережливість 4. Мовні здібності - здатності ясно і чітко висловлювати свої думки, почуття за допомогою мови, а також міміки і пантоміміки. 5. Організаторські здібності - це, по-перше, здатності організувати учнівський колектив, згуртувати його, надихнути на рішення важливих завдань і, по-друге, здібності правильно організувати свою власну роботу. 6. Авторитарні здібності - здатність безпосереднього емоційно-вольового впливу на учнів і вміння на цій основі домагатися в них 7. Комунікативні здібності - здібності до спілкування з дітьми, вміння знайти правильний підхід до учнів, встановити з ними доцільні з педагогічної точки зору взаємини, наявність педагогічного такту. 8. Педагогічне уяву (або прогностичні здібності) - це здатність, що виражається в передбаченні наслідків своїх дій, у виховному проектуванні особистості учнів, пов'язаному з уявленням про те, що з учня вийде в майбутньому, 9. Здатність до розподілу уваги одночасно між декількома видами діяльності має особливе значення для роботи вчителя. Здатний, досвідчений вчитель уважно стежить за змістом і формою викладу матеріалу, за розгортанням свій думки (або думки учня), в той же час тримає в полі уваги всіх учнів, чуйно реагує на ознаки стомлення, неуважність, нерозуміння, зауважує всі випадки порушення дисципліни і , нарешті, стежить за власною поведінкою (позою, мімікою і пантомімікою, ходою).

1. Загальні універсальні якості особистості вчителя: педагогічна спрямованість, психологічна підготовленість, доброзичливість, активність у суспільно-політичній і педагогічній діяльності, дисциплінованість, організованість.

2. Спеціальні якості вчителя (характеризують внутрішню структуру його комунікативності): пізнавальні якості (дають змогу особистості сприймати, розуміти й вивчати навколишній світ, реалізують інтерес до пізнання оточуючого, прагнення розвивати “дар пізнання людей”, до співчуття, ідентифікації з іншими людьми тощо); експресивні якості (створюють виразність особистості, через яку вона стає зрозумілою іншим людям, допомагають “утримувати увагу інших людей”, підтримують прагнення до правдивості й щирості у стосунках, а також емоційна виразність); управлінські властивості (допомагають впливати на інших людей і здійснювати самоконтроль).

Здібності - це індивідуально-психологічні особливості, які є суб'єктивними умовами успішного виконання певного різновиду діяльності. Здібності не зводяться до наявності в індивіда знань, умінь, навичок. Вони проявляються у швидкості, глибині та міцності оволодівання засобами і прийомами діяльності. У вивченні здібностей виділяють три основні проблеми: походження і природа здібностей, типи і діагностика окремих видів здібностей, закономірності формування здібностей.Здібності тісно пов'язані із загальною спрямованістю особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]