Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

17. Окресліть основні сучасні проблеми та перспективи розвитку психологічної діагностики.

Проблеми сучасної ПД пов’язані з гуманізацією психологічної діагностики, розробкою її теоретичних основ та соціокультурних аспектів, її комп’ютеризацією. 1)Гуманізація пов’язана зі зміною системи діагностичних пріоритетів та поступовим оформленням нового підходу, який слідом за Роджерсом можна назвати клієнт центрованим. У межах даного підходу основною метою психологічної діагностики стає виявлення так званого гіперкомпенсаторного фонду особистості. – її сильних, позитивних сторін, які існують попри наявність психологічної проблеми, дефекту. На основі цього стає можливим перетворення психологічного дослідження у систему фасилітативної міжособової взаємодії,діалогу,спрямованого на забезпечення всебічного гармонійного розвитку особистості досліджуваного. \

2)Розробка теоретичних основ ПД пов’язана,по-перше, з обґрунтуванням й операціоналізацією вітчизняних концепцій особистості з метою конструювання відповідного вимірювального інструментарію та здійснення на цій основі психологічної діагностики, по-друге,- вдосконалення математико-статистичного апарату стандартизації діагностичних методик та процедур кількісного аналізу отриманих даних .

В соціокультурному аспекті йде мова про різного роду дослідницькі та адаптивні методики для інших ніцій, рас.

3)Комп’ютеризація ПД поки що перебуває на початковій стадії свого розвитку , однак вона поступово поширюється в практиці наукових досліджень та ін..Основними областями використання комп’ютера в сучасній ПД є стандартизація діагностичних методик, оперативне групове тестування; математико-статистична обробка даних; інтерпретація результатів тестування.

18. Дайте характеристику структурі психодіагностичного процесу. Проаналізуйте проблему встановлення психологічного контакту з піддослідним.

Психодіагностика (грец. psyche - душа і diagnostikos - здатність розпізнавати) - галузь психологічної науки, що розробляє теорію, принципи, інструменти оцінювання і вимірювання індивідуально-психологічних особливостей особистості, змінні соціального оточення, в якому здійснюється життєдіяльність особистості.

Структура психодіагностики: об’єкт – людина як носій індивідуальних псих. властивостей; суб’єкт – людина, яка проводить псих. дослідження; психодіагностична ситуація - сукупність незмінних протягом постановки діагнозу організаційних умов, психодіагностичні завдання – вимоги до аналіза і вирішення проблеми; засоби - конкретні прийоми вивчення інд.-псих. особливостей, способи обробки та інтерпретації результатів; процес – хід та етапи діагностичного дослідження; псих. діагноз - це структурований опис комплексу взаємопов'язаних психічних властивостей - здібностей, мотивів, стійких особливостей особистості. Психологічний діагноз - це не висновок про психічну хворобу або про схильність до певного психічного захворювання. У сучасній психодіагностиці психологічний діагноз не зводиться до фіксації і не пов'язаний з прогнозом можливих психічних захворювань. Він може бути поставлений будь-якому здоровій людині і означає структурований опис комплексу взаємопов'язаних психічних властивостей - здібностей, стильових рис і мотивів особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]