Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

Психотерапі́я

49.Назвіть основні напрямки сучасної психотерапії.

Психотерапі́я— метод впливу лікаря (психотерапевта) словом на психіку хворого з лікувальною метою.Психотерапія — це науково обґрунтований та емпірично перевірений вид діяльності, що спрямований на допомогу людям, які потерпають від психічних, психосоматичних, соціальних проблем або страждання, та використовує психологічні інструменти.

Глибинна психологія т— поняття у психології та психотерапії, що поєднує різноманітні підходи, які надають особливого значення несвідомим душевним процесам для пояснення людської поведінки та переживань. Центральним припущенням глибинної психології є наявність «під свідомою поверхнею» глибинних шарів свідомості, в яких відбуваються несвідомі процеси, що впливають на свідомі дії та враження.До найвідоміших шкіл глибинної психології окрім психоаналізу Зигмунда Фрейда зараховують також аналітичну психологію Карла Густава Юнга та індивідуальну психологію Альфреда Адлера. На думку представників усіх цих шкіл, основою свідомого сприйняття і поведінки є регуляція потягу та передолання конфлікту. Психологічні процеси, що розгортаються у глибинних шарах несвідомого, визначаються потягами та мотиваціями.Характер потягу є визначальною відмінністю трьох основних напрямків глибинної психології: тоді як Фрейд найбільшу увагу приділяв сексуальному потягу, за Юнгом центральним елементом психологічних процесів є невизанчена енергія потягу, а за Адлером — потяг до влади.

Важливим концептом глибинної психології є психічний механізм витіснення. Фрейд спершу визначав витіснення, як захист від болісних, емоційно неприємних спогадів. Такий захист є активною дією «Я» у Фрейдівському розумінні. Перенесення— психологічний феномен, що полягає в несвідомому перенесенні раніше пережитих (особливо в дитинстві) почуттів та відносин, які стосувалися однієї особи, зовсім на іншу особу.

Психоаналітична психотерапія 3. Фройд запропонував психоаналіз як метод дослідження несвідомого і водночас спосіб лікування неврозів та інших психічних розладів. Психоаналіз ґрунтується на виявленні прихованого змісту витіснених у несвідоме прагнень, психічних травм або змістів іншої природи. Його основними методами є інтерпретація, аналіз сновидінь та довільних асоціацій пацієнта. Задача психотерапевта-психоаналітика -- розкрити і перевести в свідомість несвідомі тенденції, потяги і конфлікти, тобто сприяти усвідомленню.. Щоб досягти усвідомлення, психоаналітик повинен піддати психоаналізу ряд психічних феноменів, в яких несвідоме знаходить свій вираз: вільні асоціації, символічні прояви несвідомого (обмовки, описки, очитки, забування слів, помилкові дії), перенесення і опір.

Когнітивно-поведінкова психотерапія Когнітивна (лат. cognitio - знання) психотерапія - сукупність психотерапевтичних методів, що грунтуються на уявленні про примат свідомого, раціонального аспекту психіки у розв'язанні психологічних проблем, зокрема особистих та емоційних. В межах КПТ допомога, яку надає фахівець клієнту, полягає в тому, що вони спільно аналізують причини і характер поведінкових проблем, знаходять порушення з боку когнітивних конструкцій (хибних автоматичних думок та установок), які їх обумовлюють, планують та здійснюють психокорекційні заходи, спрямовані на усунення хворобливих проявів. Біхевіоральна(поведінкова) психотерапія за основну мету має створення нових умов для навчання людини, завдяки чому вона може оволодіти своїми діями та змінити поведінку . Сьогодні в біхевіоральній психотерапії існують три головні течії: класичне зумовлення, оперантн езумовлення та "мультимодальне програмування".Головна мета біхевіоральної психотерапії - забезпечити нові умови для навчання, виробити нову систему стимулів і на цій основі допомогти оволодіти новою поведінкою у процесі тренінгу. Людина розглядається як продукт і творець навколишнього середовища. Психолог виступає у чітко окресленій ролі вчителя, наставника або лікаря. Мультимодальна психотерапія - це і мистецтво й наука. Психотерапевти даного напрямку постійно ведуть пошук емпірично обґрунтованих методів змін. Грунтуються на особистому досвіді, інтуїції..Класичне обумовлення - спосіб формування умовного рефлексу, при якому умовний і безумовний стимули передують умовної реакції. Оперативна психотерапія - швидка допомога людині в знятті емоційної напруги і негативних переживань.

Раціона́льно-емоці́йно-поведі́нковатерапі́я, РЕПТ— підхід в психотерапії, створений Альбертом Еллісом у 1955 році[1] та розглядаючий у якості головної причини психічних розладів помилкові, ірраціональні когнітивні установки (переконання, вірування, ідеї, припущення і т.п.), а не минулий досвід індивіду (пор. Психоаналіз). Такі когніції в термінах РЕПТ називаються «ірраціональними віруваннями» (іноді — «ірраціональні переконання», англ. irrationalbeliefs) та основною метою терапії є їхнє усунення.

Когнітивна модель А.Бекка. Погляди Бека ближчі до загальних уявлень когнітивної психології про психіку як властиву живим організмам систему отримання, опрацювання і зберігання інформації. Психічні та особистісні розлади (тривогу, депресію, панічний страх (фобію), нудьгу, відчуття неповноцінності тощо) А. Бек розглядає як наслідок порушень в інформаційних процесах, що негативно впливають на пов'язані з ними емоційні та мотиваційні аспекти поведінки і діяльності. Психотерапевт нагадує вправного системного програміста, здатного знайти і усунути збій у програмі і навіть навчити цього користувача (клієнта).

Гуманістична (лат. humanus - людяний) психотерапія - напрям психотерапії, який оснований на позитивному розумінні людської природи і розглядає психосоматичні симптоми та психологічні проблеми як наслідок обтяжливого соціального впливу, несприятливих умов розвитку. Терапевтичні зусилля представники гуманістичного підходу спрямовують на особистісне зростання та актуалізацію потенціалу до самозцілення, ніж на лікування симптомів. Терапевтичною метою є досягнення максимальної усвідомленості як інтегральної якості людської природи і вищого стану свідомості.

Гештальт-психотерапія спрямована на посилення психологічних позицій особистості, розширення особистісної самосвідомості та має яскраво виражену функціональну спрямованість.Головною метою гештальт-терапії є допомога людині у повній реалізації свого потенціалу.

Клієнт-центрована психотерапія - напрям, орієнтований на актуалізацію за допомогою розуміючого і глибоко особистого контакту між клієнтом і терапевтом уродженої тенденції організму І психіки до розвитку, самоорганізації і самозбереження з метою досягнення внутрішньої гармонії і задоволеності життям. Автором недирективного, тобто клієнт-центрованого підходу, є американський психолог Карл-Ренсом Роджерс. Сутність центрованої на клієнті терапії полягає в такій побудові контакту психотерапевта із клієнтом, за якої пацієнт сприймає терапію не як лікування і вивчення з метою діагностування, а як глибоко особистий досвід. Тому під час її реалізації особливого значення набувають відчуття, що пробуджують людські взаємини, передбачають щирість і обопільну відвертість. Для цього потрібно володіти розвинутою терапевтичною інтуїцією.

Логотерапія (грец. logos - сенс, знання і therape'ta - лікування) - метод психотерапії, що ґрунтується на системі філософських, психологічних і медичних поглядів на природу людини, центральним компонентом якої є прагнення до сенсу. Однією з глибинних характеристик людської природи є пошук сенсу вчинків і життя загалом. Цими питаннями людство переймалося на всіх етапах свого розвитку. В останні десятиліття поняття "сенс" стало в психотерапії одним із основних. Важливу роль у цьому відіграв австрійський психолог, психіатр Віктор-Еміль Франкл (1905-1997), який розробив метод екзистенціального аналізу - логотерапію.

Дазейн-аналіз - психотерапевтичний напрям, оснований на аналізі індивідуального буття людини, яке терапевт розглядає як термінальну цінність.Основні методи у дазейн-терапії - вчування (вникнення в почуття), емпатійна увага і зацікавлене ставлення як до здорових, так і до патологізованих індивідуальних проявів, далеке від оцінювання і нозологічних класифікацій.

Екзистинціальне консультування. Мей Він прийшов до висновку, що причиною неврозів є не проблеми з минулого пацієнта (фіксації лібідо, порушені об'єктні відносини і т. п.), а ті проблеми, які він не може вирішити зараз. Така актуальна імпотентность неминуче веде до втрати спонтанності, націленості в майбутнє, творчих здібностей.З точки зору Мея, психічно нормальна людина здатна знаходити конструктивні шляхи для самовираження. Для нього характерний розрив між тим, що він є, і тим, чим він хоче бути, що створює творче напруга. Екзистенціальні консультанти вважають своїм головним завданням допомагати клієнтам, успішно справлятися з почуттям тривоги, яке людина неминуче відчуває протягом всього свого життя.

Системна сімейна психотерапія - одна з наймолодших психотерапевтичних шкіл, що розвиваються останнім часом. Клієнтом є вся сім'я, вся сімейна система, саме вона - об'єкт психотерапевтичного впливу. Принципи сімейної психотерапії (Белл) Принцип цілісності: Сім'я - цілісна система, її потрібно розглядати цілком.Принцип відкритості: Всі сімейні проблеми обговорюються в присутності всіх членів сім'ї.Принцип відповідальності: Будь внутрішньосімейне порушення - результат сімейних відносин, а не чиясь персональна вина. Принцип нейтральності: Психотерапевт не повинен приймати сторону однієї зі сторін Принцип гіпотетичність: Психолог будує гіпотези, які згодом спростовує або підтверджує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]