Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

Завдання до практичної частини екзамену

1. Сплануйте дослідження, яке б стосувалося проблеми агресії, визначивши для цього залежні і незалежні змінні, запропонувавши підходи до їх операціоналізації.(сама придумала,до чого змогла додуматись. Можливо це не є правильним . переробляйте!!!)

Мета дос-ня : Визначити стан агресії підлітків.

Обладнання: опитувальник А. Басс і А. Даркі(призначений для визначення агресивних та ворожих реакцій)

***прим. Експериментальна гіпотеза, на відміну від теоретичної, повинна бути сформульована у вигляді импликативного висловлювання: "Якщо ... то ... ". Крім того, вона повинна бути конкретизована і операціоналізіровать. Це означає, що входять до висловлювання "якщо А, то В" змінні А і В повинні контролюватися в експерименті: А - управлятися експериментатором, а В - реєструватися безпосередньо або за допомогою апаратури. Визначення змінних в термінах експериментальної процедури і їх операціоналізація завершують етап уточнення гіпотези. Тим самим уточнюється предмет експериментального дослідження: та сторона психіки, на яку направлено експериментальне вплив і яка регулює проведення, реєстроване в ході експерименту.***

Гіпотези : 1) Якщо перед дослідженням попросити дітей залишитися до пізнього вечора виконувати різні завдання, то в результаті(за опитувальником) ми отримаємо перевагу таких шкал як «вербальна агресія», «роздратування», «негативізм», що буде свідчить про наявні агресивні пряви у досліджуваних.

2)Якщо перед дос-ням розповісти дітям історію про яку-небудь бійку чи сварку , то як свідчення наявності агресивних проявів буде домінувати шкала «фізична агресія». Проведення експерименту .

Аналіз експериментальних даних *** передбачає обробку результатів, перевірку статистичних гіпотез. Підсумок експериментального дос-ня є підтвердженням чи спростуванням гіпотези про причинну залежність між змінними.*** В ході проведеного дослідження було визначено, що перша гіпотеза частково підтвердилася, бо ж домінувала лише шкала «негативізм». Однак друга гіпотеза взагалі спростувалася. Тому можна говорити про не агресивність досліджуваних підлітків.

Агресія — дії, спрямовані на те, щоб образити інших.

Незалежні змінні концептуальні:стан людини (фрустрація, алкогольне сп'яніння);наявність агресивних (загрозливих) чи неагресивних (неза­грозливих) ознак в оточенні.

Незалежні змінні операційні:маніпулювання температурою кімнати з метою спричинення фізичного дискомфорту;фіксований ступінь алкогольного сп'яніння;наявність у кімнаті зброї (загрозлива ознака) або спортивно­го інвентарю (незагрозлива).

Залежна змінна концептуальна: агресія.

Залежні змінні операційні: кількість та інтенсивність актів аг­ресивної поведінки, наприклад електрошоків, які досліджувані спричинюють іншим як помічники експериментатора за умов, за­значених вище.

2.Сплануйте дослідження, яке б стосувалося проблеми формування позитивних стосунків та атракції, визначивши для цього залежні і незалежні змінні,запропонувавши підходи до їх операціоналізації.

Атракція — це процес, завдяки якому в індивідів формуються по­зитивні і дружні або негативні і ворожі стосунки з іншими людьми.

Незалежні змінні концептуальні: фізична привабливість, час­тота спілкування.

Незалежні змінні операційні:маніпулювання одягом, косметикою, загальним виглядом жінки — помічниці експериментатора;фотографія підзахисного на судовому процесі (має приваб­ливий чи непривабливий вигляд);різні обличчя, які демонструються досліджуваному з різною частотою (0-25 разів) — експеримент Р. Зайонца [120].

Залежні змінні концептуальні: романтична поведінка, позити­вність ставлення, привабливість. Залежні змінні операційні:призначення побачення, прохання повідомити номер телефо­ну або спробувати запропонувати жувальну гумку, напій тощо;ранжування за ступенем привабливості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]