Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

13. Складіть план проведення профорієнтаційної бесіди з учнями. Обгрунтуйте

послідовність пунктів плану.

ПЛАН ПРОФОРІЄНТАЦІЙНОЇ БЕСІДИ АБО ЛЕКЦІЇ:      1. Поняття про професію, її місце і значення в народному господарстві. Коротка характеристика професії. Потреби в професії на ринку праці. Система професійної підготовки (типи навчальних закладів, термін і умови навчання в них, профілюючі предмети). Кваліфікаційна характеристика (професіограма).     2. Вимоги, що пред'являються до вступників до професійного навчального закладу. Шкільні предмети, що лежать в основі професійних знань. Схильності, здібності, особливості характеру. Вимоги, що пред'являються до здоров'я     3. Умови роботи. Умови праці, характер роботи, відповідальність, особливості праці, необхідний рівень освіти.      4. Перспективи розвитку професії і професійного зростання. Суміжні професії. Можливість суміщення професій.

=АБО=

Профорієнтаційна бесіда

Тема: «Як вірно обрати професію»

Характер бесіди : групова

Мета : формування та закріплення знань щодо професійного самовизначення

Обладнання:ручка,папір,текст бесіди

Хід бесіди

План :

  1. Вступ

  2. Основні мотиваційні рушії при виборі професії(лідери професій, умови, перспектива, престижний заробіток)

  3. Помилки при професійному самовизначенні.( Невміння/небажання розібратися у своїх особистих якостях (нахилах, здібностях, мотивах). Захоплення тільки зовнішньою чи якою-небудь окремою стороною професії Стереотипи про престижність професії Відсутність знань про вимоги, які висуває професія до особистостіВибір професії під впливом друзів (за компанію).)

  4. Класифікація професій за Климовим Є.О.( "ЛЮДИНА – ПРИРОДА" ,"ЛЮДИНА – ТЕХНІКА" ,"ЛЮДИНА – ЛЮДИНА" ,"ЛЮДИНА – ЗНАКОВА СИСТЕМА" ,"ЛЮДИНА – ХУДОЖНІЙ ОБРАЗ")

  5. Алгоритм вибору професії (I. ”Хочу” II. ”Можу” III. “Треба” )

  6. Профорієнтаційні ігри та вправи на закріплення поданого матеріалу(«НАЙ-НАЙ...»- най грошовитіша професія, най престижніша і т.д. а діти повинні найбільше назвати ; )

  7. Висновок

14. Запропонуйте 2-3 профконсультаційні ігри для підлітків. Вкажіть можливості їх використання.

«ХТО Є ХТО?»

Мета: дати можливість учасникам співставити свій образ із різними професіями на основі знань учнів один про одного.

Інструкція: «Зараз я буду називати професії, кожен протягом декількох секунд пови­нен подивитися на своїх товаришів і визначити, кому дана професія підійде найбільше. Далі я плесну в долоні і всі за командою одночасно повинні показати рукою на вибраного учня (того, який найбільше підходить для даної професії)».

Перед початком гри ведучий може запитати учасників, які професії для них найбільш ціка­ві і записати їх на дошці (10 — 15 назв), називаючи в подальшому професії з цього переліку. Це виключить випадки, коли названа професія буде нікому не цікава, або навіть неприємна.

Показавши рукою на свого товариша, всі повинні на деякий час завмерти, а ведучий сам по черзі підраховує, скільки рук показує на кожного учня, тобто чий образ, на думку біль­шості учасників, в найбільшій мірі відповідає даній професії.

«НАЙ-НАЙ...»

Мета: підвищити рівень орієнтації учнів у світі професій і кращому усвідомленню осо­бливостей професій, пов'язаних із престижем.

Інструкція: «Зараз вам буде запропоновано деякі незвичні характеристики професій, а валі необхідно буде по черзі назвати ті професії, які, на вашу думку, найбільше підходять даній характеристиці. Наприклад, характеристика: найгрошовитіша професія. Які професії є найбільш грошовитими?»

Важливим елементом даної ігрової вправи є обговорення. Ведучий повинен бути уваж­ним до думок різних учасників, оскільки оцінки можуть (і повинні) бути суб'єктивними. Разом з тим, виділення деяких «най - най» професій повинно грунтуватись на об'єктивних знаннях про них. Наприклад, якщо називається найгрошовитішою професія депутата, то молена уточнити в школяра, чи знає він, скільки заробляють депутати (в порівнянні з іншими високооплачуваними професіями).

Ведучий повинен заздалегідь підготувати найбільш незвичайні характеристики, напри­клад: «найзеленіша професія», «найсолодша професія», «найволохатіша професія», «найсмішніша професія», «найнепристойніша професія», «найдитячіша професія», «найсміливіша професія», «найгірша професія», «найнервовіша професія», «найчесніша професія», «найхо-лодніша професія», «найсмачніша професія».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]