Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

3. Сплануйте дослідження, яке б стосувалося проблеми соціального впливу, визначивши для цього залежні і незалежні змінні, запропонувавши підходи до їх операціоналізації.

Поведінка або ставлення індивіда змінюються під впливом поведінки інших або прохання (вимог) з їхнього боку, тобто вна­слідок соціального впливу.

Незалежні змінні концептуальні: наявність або відсутність авторитетної особи;групова єдність (в оцінюванні подій);протиставлення групового та індивідуального оцінювання подій.

Незалежні змінні операційні:маніпулювання дистанцією між досліджуваним та авторите­тною особою;

кількість помічників експериментатора, які навмисно давали неправильні відповіді в умовах експерименту (для створення «групового тиску» на досліджуваного); характер оцінювання феноменів, що спостерігались наодин­ці і після ознайомлення з оцінюванням тих самих феноменів ін­шими людьми.

Залежні змінні концептуальні: підпорядкування, конформізм.

Залежна змінна операційна: кількість випадків, коли дослід­жуваний виконував помилкові дії в експерименті під впливом на­вмисно помилкової діяльності помічників експериментатора.

4. Сплануйте дослідження, яке б стосувалося проблеми атрибуції, визначивши для цього залежні і незалежні змінні, запропонувавши підходи до їх операціоналізації.

Атрибуція — це процес формування висновків індивідів щодо чинників поведінки інших людей, їх поведінки та ставлення один до одного.

Незалежні змінні концептуальні: статус, інформація про попередню поведінку індивідів.

Незалежні змінні операційні: маніпулювання зовнішнім виглядом (одягом) помічника експериментатора для надання йому певних статусних ознак;інформація про попередню поведінку індивідів.

Залежна змінна концептуальна: висновок про зумовленість поведінки людини певними чинниками.

Залежні змінні операційні:питання (з "відкритими" відповідями), призначені для з'ясування тієї чи іншої форми зумовленості поведінки людини (помічника експериментатора);питання "множинного вибору" (із запропонованими чотирма варіантами відповідей про зумовленість поведінки людини).

5. Вкажіть цільове призначення методики “Прогресивні матриці Равена”. Проаналізуйте структуру та змістовні компоненти методики, складіть програму діагностики інтелекту.

Прогресивні матриці - Перша редакція методики здійснена Л.Пенроузом та Дж.Равеном у 1936 році. Далі розробкою займався Дж.Равен. Ґрунтується на положеннях гештальтпси­хології. Стандартні чорно-білі матриці (60 матриць, об’єднані у 5 серій: А, В, С, О, Е) призначені для досліджуваних 8-65 років; кольорові (36 матриць, об’єднані у 3 серії) - для досліджуваних 5-11 та 60- 89 років. Має Також розроблені матриці підвищеної складності (для індивідів з високим 1(2).

Психодіагностика інтелекту ”

Мета: сформувати навички діагностики рівня розвитку загальних здібностей (інтелекту) особистості.

Оснащення: скорочений варіант методики “Стандартні прогресивні матриці Равена” (А-4 формат), бланки для відповідей, секундомір.; Дошки форм Сегена; Шкала вимірювання інтелекту Д.Векслера

Порядок роботи. Тестування здійснюється в індивідуальній формі. Психолог-дослідник коротко викладає мету дослідження та правила роботи з тестами. При цьому важливо досягти позитивного, зацікавленого ставлення досліджуваного до виконання завдань. Після цього психолог пропонує уважно вивчити інструкцію, відповідає на запитання, якщо такі виникли після її вивчення, та пропонує перейти до самостійної роботи з кожним тестом.

Обробка та аналіз результатів. Висновки та рекомендації

6. Спираючись на розуміння сутності феномену креативності, проаналізуйте основні діагностичні показники креативності та методики їхнього вимірювання (на прикладі тестів креативності Ф. Вільямса), складіть програму діагностики креативності.

Набір креативних тестів Ф.Вільямса Розроблений Ф.Вільямсом у 1980 році. Тести оцінюють когнітивні та особистісні характеристики креативності дітей та підлітків від 5 до 17 років. Складається з трьох частин: 1) графічного тесту дивергентного мислення (діагностується продуктивність, гнучкість, оригінальність, розробленість мислення); 2) тесту особис-тісних творчих характеристик (оцінюється здатність ризикувати, допитливість, уява, чутливість до проблем); 3) оціночної шкали для вчителів та батьків

Психодіагностика креативності”

Мета: сформувати навички діагностики рівня розвитку загальних здібностей (креативності)особистості.

Оснащення: тест дивергентного (творчого) мислення Вільямса, скорочений варіант методики; Тести творчого мислення Е.ГІ. Торренса(Діагностує дивергентне мислення дітей, починаючи з 5 років, та дорослих. Містить 12 тестів, які утворюють вербальну, фігурну та словесно-звукову батареї. Виявляються такі параметри креативності: продуктивність, гнучкість, оригінальність, розробленість.) ; Методика “Креативне поле” (Автор - Д.Б.Богоявленська (1969 рік). Діагностує рівень розвитку інтелектуальної ініціативи у дітей і дорослих. Методика є комплексом задач (“Циліндричні шахи”, “Система координат” та ін.), спрямованих на діагностування стимульно-репродуктив- ного, евристичного та креативного рівнів інтелектуальної активності.)

Порядок роботи. Тестування здійснюється в індивідуальній формі. Психолог-дослідник коротко викладає мету дослідження та правила роботи з тестами. При цьому важливо досягти позитивного, зацікавленого ставлення досліджуваного до виконання завдань. Після цього психолог пропонує уважно вивчити інструкцію, відповідає на запитання, якщо такі виникли після її вивчення, та пропонує перейти до самостійної роботи з кожним тестом.

Обробка та аналіз результатів. Висновки та рекомендації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]