Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

39. Охарактеризуйте функціональні стани оператора, що впливають на ефективність його роботи.

Надійність оператора - його властивість виконувати з необхідною точністю задані йому функції у визначених умовах роботи Психічний функціональний стан (ПФС) - система психофізіологічних і психічних функцій, від яких залежить продуктивність професійної діяльності і працездатність людини на даному відрізку часу. На ПФС впливають особистісні характеристики: рівень загального інтелекту (інтелектуальна гнучкість, практичне мислення); особистісної стабільності (надійність, впевненість у собі); відсутність напруженості, тривожності і психопатологічних симптомів; психодінамічні властивості (екстравертованість-інтравертованість). Види: припустимі і неприпустимі - ступені зміни ПФС, при яких ефективність діяльності переходить нижні границі заданої норми чи при який з'являються симптоми нагромадження стомлення і переходу його в різні форми перевтоми. Нормальні і патологічні - виникають у результаті надмірної напруги фізіологічних і психічних ресурсів людини.

Негативні стани.:Напруга - доцільна реакція організму і психіки людини, адекватна ступені робочого навантаження і виявляється в активації, мобілізації функцій енергетичного й інформаційного забезпечення діяльності. Стомлення - тимчасове зниження працездатності, викликане тривалою роботою. Монотонія - напруга, викликана одноманітністю діяльності, підвищеними вимогами до концентрації і стійкості уваги. Політонія - напруга, викликана необхідністю частих переключень уваги в несподіваних напрямках. Фрустрація - відхилена поведінки людини, спричинена реальною або уявною перешкодою, яку вважають нездоланною і яка заважає досягненню мети. Стрес - неспецифічна реакція організму у відповідь на дуже сильну дію (подразник) зовні, яка перевищує норму. Тривога – переживання віддаленої і неясної небезпеки.

Підвищення працездатності: оптимізація трудових навантажень на основі механізації і автоматизації виробничих процесів, удосконалення технології, ритмізація трудових процесів, оптимізація темпу роботи, раціональний режим праці і відпочинку. врахування психофізіологічних вимог, створення сприятливого соціально-психологічного клімату в організації, високий рівень мотивації праці. Основними напрямками зменшення емоційного напруження і підвищення надійності роботи оператора є науково обгрунтований професійний відбір і тренування, врахування і погодження особливостей конструкцій машин з можливостями людини при проектуванні людино-машинних систем; раціональна організація робочого місця.

Найбільш важливою, з точки зору впливу на ефективність діяльності оператора, є класифікація станів за рівнем напруженості(Рис 2.). Вони поділяються на:

- емоційне збудження;

- емоційну напруженість;

- стрес як стан підвищеної емоційної напруженості

Емоційне збудження характеризується активацією різних функцій організму, підвищеною готовністю до різних неочікуваних дій у відповідь на дію емоціогенних факторів, але без застосування цілеспрямованих, вольових актів.

Емоційна напруженість характеризується активацією різних функцій організму в зв'язку з конкретними вольовими актами або виконанням цілеспрямованої діяльності, або підготовкою до неї, або очікуванням якої-небудь небезпеки. Цей стан психічної активності — запорука успішного виконання дій оператором. Він супроводжується помірними змінами фізіологічних реакцій організму і проявляється у хорошому самопочутті, стабільному і впевненому виконанні дій. Проміжних та кінцевих цілей досягають за незначного нервово-психічного напруження. Стрес - (підвищена напруженість) характеризується частковим зниженням ефективності психічних функцій, координації рухів і працездатності. Підвищення емоційної напруженості може спричинюватись дією таких груп факторів, як:- фізіологічний дискомфорт;- біологічний страх;- дефіцит часу;- підвищена складність задач;- значна відповідальність за правильне рішення;- наявність релевантних перешкод;- дефіцит інформації для прийняття адекватного рішення;- сенсорна депривація;- нечіткість вимог до системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]