Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

22. Обґрунтуйте основні теоретичні положення об’єктивного підходу в психодіагностиці. Дайте загальну характеристику тестам креативності, спеціальних здібностей, досягнень.

Психодіагностика - це психологічна науково-практична дисципліна, що розробляє якісні та кількісні процедури розпізнавання психічних особливостей особистості.

Предметом ПДє способи і засоби вияву(вимірювання) псих-х процесів, властивостей, станів у їхній динамиуі, кількісно-якісній специфіці, системних зв’язках і причинних відношеннях.

Об'єктивний підхід — діагностика відбувається на підставі успішності (результ-ті) та засобу здійснення діяльності. Суб'єкт дослідження, отримавши відповідне завдання або декілька завдань, починає інтенсивно працювати, дослідники стежать за процесом діяльності і враховують здобуток. Це відкритий спосіб. Є ще скритий спосіб. При відкритому способі випробування проводяться у формі тесту. Суб'єкт дослідження не здогадується про істинну мету перевірки. Він прагне досягнути позитивного результату в певному напрямі (наприклад, запам'ятати найбільшу кількість показників), психолога цікавить зовсім інший аспект (які дані та з якої галузі запам'ятав суб'єкт дослідження).

Тест - є , по-перше, псих-м методом, створеним у формі стандартизованого, зазвичай короткочасного випробування з метою практичної диференціальної діагностики; по-друге,-інструментом об’єктивного вимірювання деяких психологічних особливостей особистості та поведінки (для чого він оснащений відповідними шкалами і нормами та може бути чітко схарактеризований за психометричними критеріями: надійністю, валідністю, стандартизованістю).

Переваги та недоліки тестування : + 1.Можливість охоплення великого контингенту досліджуваних.2.Оперативність та економічність.3.Стандартизованість умов та процедури проведення.4.Надійність та об’ективність результатів.5.Кількісний і диференційований характер оцінки.6.Можливість комп’ютерізації

- 1.Небезпека використання тестів некваліфікованими людьми.2.Можливість виникнення у досліджуваних стресових станів, утоми,тривожності.3.Переважно використовуються в межах зрізового методу.4.Втрата індивідуального підходу.5.Можливість використання неадаптованих, не стандартизованих тестів із нерозробленою теоретичною базою.

Увесь арсенал методик можна об’еднати у таки групи:тести здібностей(тести інтелекту, креативності, спеціальних здібностей), тести досягнень та критеріально-орієнтовані тести.

Здібності загальні - здібності, що забезпечують успішність ряду основних, провідних форм людської діяльності Структура загальних пізнавальних здібностей: ІНТЕЛЕКТ - відносно стійка структура розумових здібностей індивіда, що виявляються в різних сферах практичної та теоретичної діяльності.Інтелект - Здатність до застосування знань - Мотивація досягнень-Адаптивна поведінка КРЕАТИВНІСТЬ - здатність породжувати незвичайні ідеї, відхилятися від традиційних схем мислення, швидко вирішувати проблемні ситуації.Креативність - Здатність до зміни знань - Мотивація самоактуалізації - Творча активність Здатність до навчання - здатність до оволодіння нового, в тому числі навчального, матеріалу (нових знань, дій, нових форм діяльності).Учитися - Здатність до придбання знань - Пізнавальна мотивація - Пізнавальна активність 1. Вимірювання інтелекту:Тести інтелекту - загальний клас тестів, спрямованих на вимірювання та оцінку загального рівня когнітивного розвитку індивідів при вирішенні ними широкого кола розумових завдань. Тести інтелекту утворюють особливу групу методик, спрямованих на вимірювання рівня інтелектуального розвитку та встановлення індивідуальних відмінностей між людьми за цією психологічною ознакою.Увітч. психол., завдяки працям Дружинина, інтелект(разом із научуваністю та креативністю) розглядається як загальна здібність-здатність до розв’язування задач за допомогою використання наявних знань..( Дошки форм Сегена-Від 2 років.Оцінювання рівня розумової відсталості дитини. Склад-5 дошок із гніздами, в які потрібно вкласти фігури різної складності.; Прогресивні матриці - Дж.Равен, Л.Пенроуз1936, (гештальт), матриці стандартно ч-білі, 5 серій, досл від8-65років.Кольорові, 3 серії,5-11 та 60-89 років. )

Види тестів інтелекту.Тести інтел-ту е сукупністю методик, утворених у межах об’єктивного психодіагн-ого підходжу та спрямованих на вимірювання рівня інтелектуального розвитку (заг-х здібностей).Для вивчення інтел-у використовуються вербальніта невербальні тести інтел-ту.

Вербальні-стимульний матеріал представлений у мовленевій(верб.) формі та оперування граматичними мовленевими формами (≈ субтести 1-4 тесту структури інтелекту Р.Амтхауера); Невербальні –пропонуються тестові завдання, представлені у наочній ф-мі (зображення, графічний матеріал), або у предметній формі (кубики, предмети). 2. Діагностика креативності: Тести креативності - тести, спрямовані на виявлення деяких факторів творчих досягнень, пов'язані з такими параметрами мислення, як гнучкість, швидкість, оригінальність, ізобретательность.

3. Діагностика навчаемостіКороткий відбірковий тест (КОТ)(Короткий орієнтовний тест) тест на рівень інтелекту Е.Ф.Вандерлік (кінець 40х рр. ХХст), адаптація В.Н.Бузіна (1989) Характеристики загальних здібностей, які виявляються за допомогою тесту Вандерліка, наступні: - Здатність узагальнення та аналізу матеріалу; - Гнучкість мислення; - Інертність мислення (слабка Перемикання); - Емоційні компоненти мислення, відволікання; - Швидкість і точність сприйняття, розподіл і концентрація уваги; - Грамотність, вживання мови; - Вибір оптимальної стратегії виконання завдань; - Просторова уява. Інтегральний показник тесту (ПТ) є комплексним многопараметрическим показником загальних здібностей людини. Спеціальні здібності - індивідуально психологічні особливості, що забезпечують успішність виконання окремих конкретних видів діяльності (музичної, математичної, організаторської і т.д.) Спеціальні здібності: -Сенсорні –Моторні –Технічні -Професіоналізовані Тести спеціальних здібностей - тести, напарвленние на вимірювання рівня успішності вирішення завдань конкретного типу і в конкретних галузях діяльності.

Спеціальні здібності визначаються за допомогою тестів спец-х здібностей –групи методик, призначених для вимірювання рівня розвитку окремих аспектів інтелекту, сенсорних, моторних ф-ций, техничних та професіоналізованих (матем., музичн.,лінгвістичні, педагогічні, артист-і тощо)здібностей, які забезпечують ефективність у конкретних, досить вузьких областях діяльності.

Використовуються ці тести переважно в межах професійної психодіагностики з метою визначення проф.-о важливих якостей і проф.придатності людини до певного виду труд.діяльності. Розробка та викор. Тестів спец.здібн. ґрунтується на професіографії(опис та аналіз змісту професії) та створенні психограми–перелику професійно-важливих якостей необхідних для здійснення певного виду трудової діяльності. Використовуються БЛАНКОВІ (є набором завдань, зафіксованих у вигляді літел, слів, цифр, креслень тощо.Досліджуваний має виконати завдання зробивши олівцем необхідні позначки або записавши відповіді на спец. Бланку.)та МАНІПУЛЯЦІЙНІ(порівняно нескладні прилади для виконання рухових завдань ≈ апаратурні тести-психомоторні реакції, властивості НС)Тести спец.здібн. в основному класифікуються за видами психічних функційтести сенсорних і моторних здібностей – та за видами діяльностітести техничних і професіональних здібностей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]