Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

47.Розкрийте принципи розмежування психологічних феноменів та психопатологічних симптомів та діагностичні принципи-альтернативи клінічної психології.

Кл.псих-це наука яка вивчає псих особливості людей, що страждають різноманітн захворюваннями,Одна з проблем це діагностика псих станів людини та її класифікація, як псих феномен або псих симптом(норма-патологія).

Виділяють такі принципи розпізнання:

  1. Принцип Курта Шнайдера. Стверджує, що психічною хворобою(психопатологічний симптом)може бути визначена лише та, що може бути доведена, як така.

  2. Принцип «Призумції психічної норми».Ніхто не може бути визнаней психічно-хворим до того поки не буде встановлено діагноз хвороби.

  3. Феноменологічні принципи. : а) принцип розуміння-потрібно відокремлювати психологічні феномени від психопатологічних синдромів на основі розуміння пацієнта. б)Принцип утримання .Ввід попереднього судження, в період дослідження потрібно абстрагуватися від попереднього оцінювання. в)Принцип неупередженості.Виключення особистісно-субьєктивного ставлення до пацієнта. г)Принцип контекстуальності. прояв поведінки треба розглядати в контексті ситуації. д)Принцип точності.

Принцип-альтернативи будується за феноменологічним підході , згідно якого псих переж.не можуть бути однозначно віднесені до хворобливих симптомів чи до адекватних, нормальних.

Нозос- патос(крайні варіанти різних за суттю процесів)дозволяє трактувати будь-який феномен_у_системі_координат,що_використовує_поняття_хвороби

Компенсація. Це стан повного або часткового заміщення уражених у зв’язку з хворобою

Психотичне не психотичне. Визначає напрям психіатричного лікування, вибір методів Психоз-психічний стан з тяжкими порушеннями псих. фун., контакту з реальністю, дезорганізацією, соц. дезадаптацією (галюц, маячня, розлади свідомості.)Непсихотичний- симптоми і синдроми які мають критичну адекватну оцінку дійсності-розлади уваги.

Екзогенне ендогенне психогенне . екзогенний тип (в наслідок органічних уражень головного мозку),ендогенний(реакції що виникають в наслідок внутр. спадкових причин),психогенний(під впливом психотравмуючих несприятливих обставин і причин).

Дефект- одужання- хроніфікація.- оцінювати стан після того як зникає наявність психопатологічних порушень. Дефект-тривале та незворотнє порушення будь-якої функції заг. розвитку, псих. здібностей або характерного образу мислення. сприймання та поведінки ,що складають окремо особистість, може бути вроджений або набутий. Одужання-повне відновлення втрачених під час хвороби функ. .Хроніфікація - це продовження існування психопатологічної симптоматики: патопсихологічних симптомів та синдромів.

Адаптація –дезадаптація .А-процес прист організму особистості до зов. серд.. Д- неприст

Негативне-позитивне. П-(продуктивні)це симптоми, психопатологічні прояви, що є хворобливою надбудовою над здоровими психолог. якостями (демен., гальюц.) Нег.(дефіцетарні)- симптоми психопатологічні феномени,при яких віпада.ть ті чи інші псих процеси.До здорових проявів психіки нічого не додається,а випадає те,що є у здорової людини(аутизм).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]