Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 25

Хвора Б., 43 років, інвалід II групи, поступила в неврологічне відділення зі скаргами на болі в попереку, слабість і оніміння в ногах, на хибку ходу, прискорене сечовипускання. Хворіє близько 10 років. Захворювання почалося з головного болю, запаморочення, блювоти, потім з'явилася слабість і оніміння в лівій нозі, похитування при ходьбі. Через 5—6 років стан погіршився, що зв'язує з другою вагітністю і родами. Наросла слабість у ногах, підсилилося оніміння в лівій і з'явилося в правій нозі; хиткість при ходьбі. Останні 6—8 місяців пересувається зі сторонньою допомогою. При обстеженні з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Артеріальний тиск—125/80 мм рт. ст. (16,7/10,7 кПа), пульс—72 уд. у хв. Гострота зору: правого ока—0,7, лівого — 0,8, на очному дні - атрофія дисків зорових нервів. Зіниці однакової ширини, права очна щілина звужена, легко обмежені рухи очних яблук зовні. Згладжена права носо-губна складка. Язик висуває по середній лінії. Активні рухи в кінцівках збережені. Невелике зниження м'язової сили в правій нозі; м'язовий тонус у ногах різко підвищений. Сухожильні і періостальні рефлекси високі, вище ліворуч, ніж праворуч. Рефлекс Бабінського, Оппенгейма, Россолімо по обидва боки. Гіперстезія больової і температурної чутливості з рівня Д12, не пізнає рухи пальців на правій нозі. Слабко виражене інтенціонне тремор при пальце-носовій пробі ліворуч, адіадохокінез — ліворуч, п’ятково-колінну пробу виконати не може. Ходить зі сторонньою допомогою, підтягуючи ноги. ШОЕ — 28 мм/год; л — 5,2109 /л.

1. Укажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікувальна тактика.

Задача № 26

Хвора Г., 43 років, службовець, поступила в неврологічне відділення зі скаргами на пекучі, різкі болі в області потилиці, шиї, лівого плечового суглоба, плеча, висипання пухирців у тих же місцях. Занедужала гостро, з'явилося нездужання, головний біль, підвищилася температура до 37,6°С. Через 3 дні від початку захворювання виникли різкі, приступодібні болі, що підсилюються, в області потилиці, шиї, пізніше — у плечі, а потім і висипання пухирців. При обстеженні з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Артеріальний тиск—140/80 мм рт. ст. (18,7/10,7 кПа), пульс—72 уд. у хв., температура—36,6°С. Визначається болючість у точці великого потиличного нерва і паравертебральних точках шийного відділу хребта ліворуч. Зниження больової чутливості ліворуч півколом на щоці, в області шиї і плеча; на підборідді, шиї і плечі ліворуч — везикули, наповнені серозною рідиною. Черепно-мозкові нерви — норма. Сухожильні і періостальні рефлекси збережені, рівномірні. Патологічних рефлексів, мозочкових і чутливих розладів не виявлено.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Клінічний діагноз.

4. Призначте лікування.

Задача № 27

Хвора А., 42 років, робоча, поступила в неврологічне відділення зі скаргами на тупі болі, відчуття повзання мурашок у руках і ногах; на слабість у ногах, переважно в дистальних відділах, утруднення ходьби. Ці явища турбують хвору протягом 3 тижнів, поступово прогресують. Протягом останнього року відзначає спрагу, прискорене сечовипускання, а при профогляді виявлено підвищений вміст глюкози в крові. Лікувалася нерегулярно. При обстеженні: пульс—76 уд. у хв., артеріальний тиск—130/80 мм рт. ст. (17,3/10,7 кПа), тони серця ритмічні. Черепні нерви без патології. Рухи в кінцівках збережені в повному обсязі, м'язова сила знижена в стопах. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках низькі, на ногах - не викликаються. Патологічних рефлексів немає. Зниження больової і температурної чутливості в дистальних відділах рук і ніг; не розрізняє напрямку пальців на ногах. У позі Ромберга хитлива, при ходьбі похитується. Глюкоза крові - 11,2 ммль/л.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікувальна тактика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]