Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 2

Хворий Б., 66 років, пенсіонер, поступив у неврологічне відділення зі скаргами на головний біль, слабість у правій руці і нозі, утруднення у вимові слів.

Занедужав два дні тому назад: ранком, прокинувшись, помітив слабість у правих кінцівках, що протягом 2—3 годин наростала, змінилася язик. Свідомості не втрачав. Рік тому назад так само відзначалася короткочасна, на кілька годин слабість у правій руці і нозі, утруднення у вимові деяких слів. Періодично турбував головний біль і шум у голові.

Перші дві доби лікування було призначено вдома, потім спряязикне в стаціонар.

При обстеженні — загальний стан середньої важкості, свідомість збережена. Пульс — 78 уд. у хв., АТ—160/90 мм рт. ст. (21,3/12,0 кПа), тони серця глухі, дихання везикулярне. Черепні нерви — опущений правий кут рота, права носо-губна складка згладжена, язик при висовуванні відхиляється вправо. Обмежено активні рухи в правій руці і нозі; сила і тонус у них знижені, більше в руці. Сухожильні і періостальні рефлекси праворуч вище, ніж ліворуч, черевні — праворуч нижче. Патологічні симптоми Бабінського, Гордона праворуч; виражені субкортикальні рефлекси. Язик утруднена, переставляє склади в словах. Болюча і температурна чутливість і м'язово-суглобне почуття знижені на всій правій половині тіла, але більше в руці.

Аналіз крові: ШОЕ — 10 мм/год, л — 6,0 109/л; проторбіновий індекс — 101%, проторбіновий час — 20”. На очному дні — атеросклеротична ангіоретинопатія.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікувальна тактика.

Задача № 3.

Хворий Ф., 45 років, робітник, доставлений бригадою «швидкої допомоги» у неврологічне відділення у важкому стані зі скаргами на різкий головний біль, блювоту. Занедужав гостро, під час підйому мішка з цементом відчув як би відчуття удару по голові, з'явився сильний головний біль, блювота. По анамнестичних даних, гіпертонічною хворобою страждає 4 роки.

Об'єктивно: свідомість ясна, стогне від головного болю. Пульс— 62 уд. у хв., ритмічний; АТ — 135/60 — 120/70 мм рт. ст. (18,7/13,3 — 17,3/12,0 кПа). Виражена ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга, болючість при натисненні на очні яблука, загальна гіперстезія. Опущено правий кут рота, права носогубна складка згладжена: язик висуває по середній лінії. Рухи в кінцівках збережені, нерізко знижена сила в м'язах правої ноги. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах викликаються праворуч вище, ніж ліворуч; черевні — праворуч нижче; патологічних рефлексів немає.

Через кілька годин стан хворого погіршився: знепритомнів, зіниці вузькі, на світло майже не реагують, сухожильні рефлекси не викликаються, двосторонній симптом Бабінського.

При люмбальній пункції отриманий кров'янистий ліквор. Ан. крові: ШОЕ — 4 мм/годину, л — 9,4-109 /л: температура при обстеженні нормальна, на 3-й день — 38°, на 4—5 день— 38,5°, на 6-й день — 37,5°, потім нормальна.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Назвіть клінічний діагноз.

4. Поясніть погіршення стану через кілька годин, чим викликане підвищення температури на 3—5 день захворювання, ваші лікувальні заходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]