Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 53

Хворий К., 40 років, колгоспник, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на постійні головні болі, переважно в потиличній області, блювоту, запаморочення, непритомні стани. По анамнестичних даних, головний біль виник без видимих причин 8 років тому. Захворювання розвивалося поступово. В останні 2—3 роки головний біль поступово підсилювався, з'явилася блювота, приєдналися запаморочення й непритомні стани. Об'єктивно: з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Пульс — 70 вул. у хв., артеріальний тиск - 120/80 мм рт. ст. (16,0/10,7 кПа). Свідомість ясна. Перкусія черепа хвороблива в потиличній області. Менінгеальних симптомів немає. Гострота зору: правого ока — 0,0, лівого — 0,02; на очному дні виявляються застійні диски зорових нервів. Двосторонній екзофтальм. Обсяг рухів очних яблук обмежений в усі сторони. Зіниці однакової ширини, реакції зіниць на світло в'яла, на конвергенцію збережені. Легке ослаблення больової чутливості в області чола ліворуч. Згладжена права носо-губна складка, ковтання не порушене. Язик при висовуванні легко відхиляється вправо. Рухи, м'язова сила і тонус у кінцівках збережені. Сухожильні і періостальні рефлекси праворуч вище, черевні і кремастерні - праворуч нижче. Симптом Бехтєрєва по обидва боки; симптом Россолімо праворуч. Горизонтальний ністагм, у позі Ромберга і при ходьбі похитується вправо.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Задача № 54

Хвора К., 46 років, робоча, звернулася в поліклініку до нейрохірурга зі скаргами на пульсуючий шум у голові, випинання лівого очного яблука, зниження зору лівого ока, часті носові кровотечі. Шум у голові настільки сильний, що не може із-за нього спати. 3 місяці тому назад перенесла черепно-мозкову травму з переломом підстави черепа. Через 10 днів після травми відзначила появу шуму в голові, потім випинання лівого очного яблука, стала зауважувати наростаюче зниження зору на ліве око. При обстеженні пульс — 72 уд. у хв., артеріальний тиск — 140/80 мм рт. ст. (18,7/10,7 кПа). Менінгеальних симптомів немає. Гострота зору: правого ока — 1,0, лівого — 0,1, на очному дні є набряк сітківки ліворуч. Виражений екзофтальм лівого очного яблука, коньюнктива його набрякла, спостерігаються вивороти її з різкою гіперемією і виразками. Рухи лівого очного яблука різко обмежені в усі сторони. Порушень функцій інших черепних нервів не виявлено. Рухи, м'язова сила і тонус у кінцівках збережені. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах жваві, рівномірні. Патологічних рефлексів, мозочкових симптомів і розладу чутливості не виявляється.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Задача № 55

Хворий Г., 29 років, інженер, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на слабість і оніміння в руках і ногах, порушення сечовипускання. Хворіє близько 4 років. Захворювання розвивалося поступово. Першим симптомом захворювання була слабість у правій руці, пізніше приєдналася слабість і у лівій руці, став відчувати оніміння і похолодання пальців обох рук. Рік тому назад з'явилася і швидко стала наростати слабість у ногах, оніміння верхньої половини грудної клітки, виникла затримка сечі. Об'єктивно: внутрішні органи без патології. Артеріальний тиск — 115/80 мм рт. ст. (15,3/10,7 кПа), пульс — 72 уд. у хв. Черепні нерви — норма, крім анізокорії. Права зіниця ширше лівої. Атрофія м'язів плечового пояса, рук, спостерігаються фібрилярні посмикування в дельтоподібному м'язі по обидва боки. Рухи в кінцівках різко обмежені, більше — у руках. Виражене зниження м'язової сили у всіх кінцівках, м'язовий тонус у руках знижений, у ногах підвищений. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках відсутні, колінні й ахілові рефлекси високі, рефлексогенні зони розширені. Відзначаються клонуси стегон і колінних чашок. Черевні рефлекси не викликаються. Рефлекс Бабінського по обидва боки. Виявляється відсутність поверхневих видів чутливості з рівня ключиці до мечоподібного відростка з двох сторін. Порушення сечовипускання у виді затримки. При спинномозковій пункції отриманий ксаптохромний ліквор, питоз — 3/3 у мм3, білок — 4,2 г/л; проба Квекенштедта позитивна.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте можливий клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]