Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 6

Хворий Г., 55 років, робітник, доставлений у неврологічне відділення лікарем «швидкої допомоги». Занедужав гостро, близько 12 годин дня, коли на роботі закрутилася голова, стемніло в очах, з'явилися болі; в області серця, ослабшали ліва рука і нога.

Об'єктивно: свідомість збережена, пульс — 76 уд. у хв., ритмічний; АТ — 130/80 мм рт. ст. (17,3/10,7 кПа), тони серця приглушені. Менінгеальних симптомів немає; опущений лівий кут рота, згладжена ліва носо-губна складка, язик при висовуванні відхиляється вліво. Рухи, сила у всіх кінцівках збережені. Сухожильні і періостальні рефлекси: S>Д, черевні — S<Д; симптом Бабінського ліворуч. Усі види чутливості збережені.

На очному дні — склеротична ангіоретинопатія. Через кілька годин стан хворого покращився і всі симптоми пройшли.

1. Укажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікувальна тактика.

Задача № 7

Хворий Щ., колгоспник, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на сильний головний біль, блювоту. Занедужав гостро, два дні тому назад, при фізичному навантаженні відчув сильний головний біль, як би відчуття удару в потилицю, знепритомнів.

Об'єктивно: стан важкий, загальмований, приголомшений, із важкістю вступає в контакт і виконує завдання лікаря, дезорієнтований у місці і часі, лежить із закритими очима, турбує яскраве світло. Пульс — 62 уд. у хв., АТ — 110/70 мм рт. ст. (14,7/9,3 кПа). Різко виражена ригідність м'язів потилиці, симптом Керніга, болючість при натисненні на очні яблука. Зіниці Д=S обмежені і різко хворобливі рухи очних яблук в сторони і нагору, ослаблена реакція на конвергенцію. Легка згладженість лівої носо-губної складки, язик при висовуванні відхиляється вліво. Парезів немає. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах низькі, трохи ліворуч вище, ніж праворуч, черевні — ліворуч. Рефлекс Бабінського ліворуч. Загальна гіперстезія. При аускультації в області правого сосковидного відростка вислухується ніжний шум, синхронний з пульсом.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Задача № 8

Хвора Д., 54 років, службовець, доставлена в неврологічне відділення бригадою «швидкої допомоги». Занедужала гостро, на роботі, виник різкий головний біль, переважно в області потилиці і шиї; запаморочення, усі предмети поплили убік, блювота. Зі сторонньою допомогою, у зв'язку з хибкою ходою, доставлена в медпункт, де був визначений артеріальний тиск 220/120 мм рт. ст. (29,3/16,0 кПа) і в ургентному порядку скерована в неврологічний стаціонар.

При обстеженні стан хворої важкий, приголомшена, загальмована, на питання відповідає коротко, інструкції лікаря виконує з важкістю. Пульс—62 уд. у хв., ритмічний, артеріальне тиск — 220/110 мм.рт.ст, (29,3/14,7 кПа), акцент II тону на аорті, дихання прискорене. Ригідність потиличних м'язів і помірно виражений симптом Керніга. Міоз правої зіниці, вертикальний парез погляду, ослаблена реакція зіниць на світло і конвергенцію; обмежені рухи очних яблук: правого— зовні, лівого — усередину і нагору, що розходиться косоокість за рахунок лівого ока; асиметрія носо-губних складок, язик висуває по середній лінії; нерізка виражена дизартрія. Рухи, сила в кінцівках збережені, м'язова гіпотонія. Сухожильні і періостальні рефлекси викликаються, рівномірні, патологічний рефлекс Бабінського ліворуч. Ністагм, промахування при виконанні пальце-носової і колінно-п'яткової проб праворуч, адіадохокінез праворуч, хода і симптом Ромберга не досліджувалися. Порушень чутливості виявити не вдалося.

Стан хворої в наступні 2—3 години погіршилося, приєдналося порушення ковтання, наросла дизартрія, атаксія в правих кінцівках, оглушення перейшло в сопор.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]