Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 56

Хвора А., 35 років, робоча, поступила в нейрохірургічне відділення зі скаргами на відсутність рухів у ногах, оніміння в них і різко хворобливі судорожні скорочення в м'язах гомілок. Занедужала 8 місяців назад, коли уперше відчула оніміння в обох стопах. Це почуття оніміння поступово наростало і піднялося до рівня пупка. Останні 3 місяці виникла слабість у лівій, потім у правій нозі, що повільно продовжувала прогресувати, що значно обмежило здатність хворої до пересування. За тиждень до госпіталізації зовсім перестала ходити, наступила затримка сечовипускання. Об'єктивно: з боку внутрішніх органів без патології. Артеріальний тиск — 120/85 мм рт. ст. (16,0/11,2 кПа), пульс — 68 уд. у хв. Черепні нерви, верхні кінцівки — норма. Активні рухи в ногах відсутні; м'язовий тонус і сухожильні рефлекси різко підвищені; відзначається клонус правої стопи. Черевні рефлекси не викликаються. Рефлекс Бабінського й Оппенгейма праворуч. Не ходить. Відзначається болючість при перкусії остистих відростків Д5—Д7 хребців. Виявляється значне зниження поверхневих і глибоких видів чутливості з Д8—Д9 сегментів. На спонділограммі виявляється симптом Ельсберга-Дайка на рівні Д5—Д6 хребців.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Назвіть параклінічні методи дослідження, необхідні для уточнення діагнозу.

Задача № 57

Хворий Б., 58 років, викладач, спрямований до нейрохірурга зі скаргами на різкі болі і слабість у ногах, неможливість ходьби, затримку калу і нетримання сечі. Занедужав 1,5 роки тому, коли стали турбувати періодично виникаючі болі в попереку, що віддають спочатку в ліву, потім у праву ногу. Часом болі зникали, але знову з'являлися після фізичного навантаження чи тривалої ходьби. Через півроку від початку захворювання в попереку і ногах болі стали більш постійними, інтенсивність їхня поступово наростала, приєдналася слабість у лівій, потім у правій нозі, що значно обмежило здатність хворого до пересування. Близько 8 місяців назад виникла затримка сечі. За 2 місяці до госпіталізації затримка сечі перемінилася нетриманням, різко підсилилася слабість у ногах, хворий перестав ходити.

Об'єктивно: внутрішні органи без патології. Артеріальний тиск — 140/85 мм рт. ст. (18,7/11,2 кПа), пульс — 72 уд. у хв. Черепні нерви, верхні кінцівки — норма. Відзначається легка болючість при перкусії поперекового відділу хребта. Рухи в ногах значно обмежені. М'язова сила і тонус у них знижені, більше в лівій нозі. Сухожильні рефлекси на ногах низькі; черевні, кремастернї рефлекси не викликаються. Патологічних симптомів немає. Спостерігається випадання усіх видів чутливості з рівня L1 праворуч і L3 ліворуч униз; симптом Ласега по обидва боки.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Які параклінічні методи дослідження необхідні для уточнення діагнозу.

Задача № 58

Хворий Ш., 30 років, шофер, доставлений у нейрохірургічне відділення з районної лікарні зі скаргами на болі в грудному відділі хребта, відсутність рухів і оніміння в ногах, затримку сечі. Два дні назад, під час автоаварії одержав травму хребта, гостро відчув як би «утрату ніг». Об'єктивно: з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Артеріальний тиск — 130/85 мм рт. ст. (17,3/11,2 кПа), пульс — 62 уд. у хв., черепно-мозкові нерви, верхні кінцівки без змін. Відзначається різка болючість при пальпації в грудному відділі хребта остистого відростка Д9 хребця. Рухи у всіх суглобах нижніх кінцівок відсутні, з виразним зниженням м'язового тонусу і відсутністю колінних і ахіловіх рефлексів у них. Черевні рефлекси (середні і нижні), кремастерні рефлекси не викликаються. Патологічних симптомів виявити не вдається. Спостерігається анестезія поверхневих і глибоких видів чутливості з рівня Д12 сегмента. Затримка сечі і калу.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика для уточнення діагнозу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]