Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 62

Хворий Л., 27 років, студент інституту фізкультури, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на слабість лівих кінцівок і сліпоту правого ока. Занедужав 2 дні назад, коли одержав удар в область шиї праворуч, а через 6 годин виникла і поступово розвилася слабість у лівій руці і нозі, осліп на праве око. Об'єктивно: з боку внутрішніх органів без патології. Артеріальний тиск — 120/80 мм рт. ст. (16,0/10,7 кПа), пульс — 72 уд. у хв. Менінгеальних симптомів немає. Гострота зору: правого ока — 0,0, лівого — 1,0. Зіниці рівномірні, але права зіниця не реагує на світло. Легка згладженість лівої носо-губної складки, язик при висовуванні відхиляється вліво. Активні рухи в лівих кінцівках обмежені, м'язова сила в них різко знижена, тонус помірковано підвищений. Сухожильні і періостальні рефлекси високі, праворуч вище. Чіткі рефлекси Бабінського, Оппенгейма, Шеффера ліворуч. Черевні збережені, ліворуч нижче. Гіпестезія поверхневих видів чутливості на лівій половині тіла. Мозочкові проби правими кінцівками виконує добре, лівими — непевно (через слабість). Визначається ослаблення пульсації загальної сонної артерії праворуч.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Задача № 63

Хворий В., 26 років, робітник, доставлений у нейрохірургічне відділення бригадою «швидкої допомоги» зі скаргами на сильний головний біль, блювоту, зниження слуху на ліве вухо і виділення рідини з нього. Занедужав гостро, 2 години назад упав із другого поверху, спостерігалася втрата свідомості близько 30 хвилин і блювота. При обстеженні стан важкий, у свідомості, але загальмована, сонливий, в'ялий, із важкістю вступає в контакт, дезорієнтований у місці і часі, не пам'ятає, що і як з ним сталося. Виражена ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга по обидва боки. Зіниці рівномірні, їхня реакція на світло збережена. Різко згладжена ліва носо-губна складка, лівий кут рота відстає при оголенні зубів, ліве око не закривається (лагофтальм), складочки на чолі при піднятті брів ліворуч не утворюються. Ослаблення слуху на ліве вухо. Ковтання не порушене. Язик при висовуванні злегка відхиляється вправо. Рухи в кінцівках збережені в повному обсязі, м'язова сила і тонус не порушені. Сухожильні і періостальні рефлекси жваві, праворуч вище. Рефлекс Бабінського праворуч, Морінеско-Родовича по обидва боки; черевні рефлекси викликаються слабкіше праворуч. Горизонтальний ністагм; інші мозочкові проби виконує задовільно, усі види чутливості збережені.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Задача № 64

Хворий Б., 25 років, слюсар, звернувся в поліклініку до нейрохірурга зі скаргами на відсутність рухів, розгинання пальців правої руки. Занедужав 2,5 місяці назад, коли при падінні з висоти одержав перелом правої плечової кістки. Після накладення гіпсової пов'язки помітив неможливість розгинати кисть і пальці. Лікування в невропатолога безрезультатне. При огляді артеріальний тиск — 120/80 мм рт. ст. 1 (16,0/10,7 кПа), пульс — 72 уд. у хв. Черепні нерви -— норма. Рухи разгинальні в правій кисті і пальцях відсутні. Визначається атрофія м'язів кисті, більше в області тенара. Кисть «звисаюча». Карпорадіальный рефлекс знижений праворуч. Гіпестезія болючої і температурної чутливості по зовнішній поверхні передпліччя, анестезія в області першого міжпальцевого проміжку правої кисті. Сухожильні рефлекси на руках і ногах викликаються, рівномірні. Патологічних рефлексів і мозочкових симптомів не виявляється.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]