Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 20

Хворий К., 38 років, робітник, звернувся в поліклініку до невропатолога зі скаргами на сповільненість ходьби, скованість при рухах, що утрудняють виконання звичайної роботи, тремтіння правої руки. По анамнестичних даних, скутість при рухах виникла без видимої причини півроку тому назад, пізніше приєдналася сповільненість при ходьбі і тремтіння правої руки, стало важко виконувати свою роботу.

Об'єктивно: з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Артеріальний тиск—120/80 мм рт. ст. (16,0/10,7 кПа). Права очна щілина звужена, права зіниця ширше лівої. Рухи очних яблук збережені. Реакція зіниць на світло жвава, ослаблена на конвергенцію. Легка згладженість правої носо-губної складки, відхилення язика вправо при висовуванні, зменшення звучності голосу, мова немодульована. Рухи тулуба, кінцівок, голови уповільнені; визначається виразне підвищення м'язового тонусу по пластичному типу, більше в правій руці. Сухожильні рефлекси на руках і ногах переважають праворуч, черевні — ліворуч. Патологічних рефлексів немає. Гіпомімія, рідке миготіння, хода дрібними кроками без супутніх рухів руками. Середньоамплітудний тремор у правій руці.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Встановіть клінічний діагноз.

4. Призначте лікування.

Задача № 21

Хвора И., 18 років, студентка, поступила в неврологічне відділення зі скаргами на подавлення при їжі, зміна голосу, оніміння і слабість у руках і ногах, переважно в дистальних відділах, утруднення ходьби. За 3 тижні до госпіталізації лікувалася амбулаторно в терапевта з приводу ангіни (болю в горлі при ковтанні, загальна слабість, головний біль, поганий сон, апетит, серцебиття, температура 38°С). На 15 день від початку захворювання з'явилося подавлення, голос став глухим, а через ще 4 дні — оніміння і слабість у руках і ногах. При обстеженні; температура —36,8°С, пульс—88 уд. у хв., аритмічний, артеріальний тиск—130/80 мм рт. ст. (17,3/10,7 кПа). Зіниці однакової величини, права очна щілина трохи звужена, реакція зіниць на світло жива, ослаблена акомодація. Подавлювання при їжі, рідка їжа попадає в ніс, голос хрипкий, з носовим відтінком; піднебінна дужка звисає, при фонації нерухома, глотковий рефлекс не викликається. Язик висуває по середній лінії. Активні рухи у всіх кінцівках збережені в повному обсязі з незначним зниженням м'язової сили в кистях і стопах. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах не викликаються. Патологічних рефлексів немає. Відзначається зниження болючої і температурної чутливості в дистальних відділах кінцівок, не розрізняє напрямку пальців на ногах, похитування при ходьбі.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу,

3. Ваш клінічний діагноз.

4. Призначте лікування.

Задача № 22

Хворий М., 58 років, колгоспник, поступив у терапевтичне відділення обласної лікарні зі скаргами на болі в ногах, переважно в литкових м'язах, руках, на слабість у лівій кисті і стопах, більше правої, утруднення ходьби, загальну слабість, підвищення температури. Занедужав близько 4 місяців назад, коли без видимої причини з'явилися болі в руках, особливо в області лівого плечового суглоба. Після лікування антибіотиками в районній лікарні наступило деяке поліпшення. Через 3 місяці від початку захворювання стан різко погіршився; підсилилися болі в ногах, більше в правій, не міг ходити, підвищилася температура. У зв'язку з цим повторно скерований у райлікарню. Через 10—12 днів на фоні високої температури з'явилося почуття оніміння до слабкості у правій стопі, через 3—4 дні оніміла й ослабшала ліва стопа, стало важко ходити. Ще через 2—3 дні приєдналася слабість і почуття оніміння в лівій кисті. У той же час відзначалася набряклість гомілковостопних суглобів. У зв'язку з наростаючим погіршенням стану переведений у терапевтичне відділення обласної лікарні, де оглянутий невропатологом. При огляді стан середньої важкості, температура 37,5—38,0°С; зниженого харчування. Шкірні покриви бліді, дихання везикулярне. Пульс — 88 уд. у хв., артеріальний тиск—170/ 90 — 150/100 мм рт. ст. (22,7/12,0—20,0/13,3 кПа), тони серця ослаблені, акцент II тону на аорті. Пастозність нижніх кінцівок, гомілковостопні суглоби набряклі. Черепно-мозкові нерви без патології. Легка атрофія м'язів кистей, більше-лівої. Рухи в правому колінному суглобі обмежені, відсутні в гомілковостопних суглобах, стопи «звисають», більше-права. Невелике зниження м'язової сили в дистальних відділах лівої руки і значне — у ногах. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках збережені, карпорадіальний нижче ліворуч; колінні рефлекси викликаються, нижче праворуч, ахілові — відсутні. Черевні рефлекси рівномірні. Патологічних рефлексів немає. Больова і температурна чутливість знижена в лівій руці на її тильній поверхні (IV—V) пальців і кисті, а також IV—V долонної поверхні; на ногах від рівня колін, причому гіперстезія більш виражена на латеральних сторонах, переходить в анестезію на стопах. М'язово-суглобне відчуття знижене в пальцях лівої кисті, переважає в області IV і V, відсутня у пальцях ніг. Хода типу «степажа», ходять зі сторонньою допомогою. ШОЕ — 65 мм/год, л — 11,2 109/л, гіпохромія +; у сечі - білок 0,33%0 , ерит. — 1—2 у п/зр., циліндри зернисті — 1—2 у п/зр.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного вогнища.

3. Встановіть й обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Призначте лікування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]