Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 44

Хворий К., 34 років, колгоспник, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на сильний головний біль, переважно в чолі і скронях, загальну слабість, сонливість, зниження зору, збільшення кінцівок, нижньої щелепи, носа, підвищений апетит, полову слабість. Хворіє близько 8 років, коли вперше помітив, що кінцівки стають більше і змінюються риси обличчя. Ці явища наростали, став відзначати наростаюче зниження зору й збільшення головного болю. В останні 3—4 місяці головний біль різко підсилився, з'явилася нудота, стомлюваність, слабість. У дитинстві переніс черепно-мозкову травму. Об'єктивно: з боку внутрішніх органів без патології. Артеріальний тиск — 130/80 мм рт.. ст. (17,3/10,7 кПа), пульс — 72 уд. у хв.

Високого зросту, різке збільшення кистей, стіп, лицьової частини черепа з великим носом, вушними раковинами й особливо нижньої щелепи. Язик масивний, із важкістю уміщається в порожнині рота. Нюх не порушений. Гострота зору правого ока — 0,8, лівого — 0,6, концентричне звуження полів зору, більше зі скроневих сторін. Зіниці однакової величини, реакція їх на світло знижена, обсяг рухів очних яблук нормальний. Голос грубий, мова трохи неспритна. Рухи в кінцівках збережені в повному обсязі з виразним зниженням м'язового тонусу і сили по обидва боки. Сухожильні і періостальні рефлекси жваві, рівномірні. Патологічних рефлексів, мозочкових симптомів і розладу чутливості не виявлено.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика; додаткові методи дослідження для уточнення діагнозу.

Задача № 45

Хвора Л., 28 років, артистка, поступила в нейрохірургічне відділення зі скаргами на головний біль, зниження зору, стомлюваність, слабість, сонливість. Хвора близько 3 років. Захворювання розвивалося поступово, першим симптомом був головний біль, переважно в скроневій області. Через рік стала зауважувати наростаюче зниження зору на праве, а потім - на ліве око, підсилилася стомлюваність і сонливість, убогими і нерегулярними стали менструації. При обстеженні стан задовільний, свідомість ясна, підвищеного харчування з надмірним відкладенням жиру в області стегон і живота, там же виявляються смуги. Обличчя місяцеподібне, визначається порушення росту волосся в області обличчя («вусики»). Артеріальний тиск—190/100 мм рт. ст. (25,3/13,3 кПа), пульс — 80 уд. у хв. Черепні нерви без патології. Рухи в кінцівках, м'язова сила і тонус у них збережені. Сухожильні і паріостальні рефлекси жваві, рівномірні. Патологічних рефлексів, мозочкових симптомів, розладу чутливості не виявлено. На краніограмі визначається колбоподібне розширення порожнини турецького сідла.

1. Вкажіть патологічні синдроми

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика; додаткові методи дослідження для уточнення діагнозу.

Задача № 46

Хворий О., 26 років, шофер, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами, на головний біль, зниження зору, приступи з короткочасною утратою свідомості. Іноді приступам передують слухові обмани почуттів — чує музику, розмовну мову. По анамнестичних даних, головні болі виникли без видимих причин біля року тому. Пізніше став відзначати наростаюче зниження зору, посилення головного болю, особливо вночі і над ранок; з'явилися приступи з утратою свідомості. При обстеженні свідомість збережена, пульс - 72 уд. у хв., артеріальний тиск — 120/85 мм рт. ст. (16,0/11,2 кПа). Перкусія лівої лобово-скроневої області хвороблива. Менінгеальних симптомів немає. Гострота зору: правого ока — 0,7, лівого — 1,0. Поле зору не порушено. Різко виражені застійні диски зорових нервів. Зіниці однакової величини, Рухи очних яблук збережені. Корнеальний рефлекс праворуч відсутній, ліворуч — ослаблений. Згладжена права носо-губна складка, правий кут рота опущений. Ковтання, фонація не порушені. Язик при висовуванні відхиляється вправо. Рухи і сила в кінцівках збережені в повному обсязі, зі зниженням м'язового тонусу в лівій руці і правій нозі; сухожильні і періостальні рефлекси на руках більш виражені ліворуч, на ногах — рівномірні. Черевні рефлекси низькі. Патологічних рефлексів, мозочкових симптомів і розладу чутливості не визначається. На краніограмі виявляється легкий остеопороз спинки турецького сідла.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика; додаткові методи дослідження для уточнення діагнозу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]