Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 31

Хворий Я., 33 років, шофер, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на сильні болі в області попереку, що іррадіюють по зовнішньо-задній поверхні лівого стегна і гомілки, по зовнішньому краю стопи. Болі підсилюються при русі і ходьбі. Зазначені болі виникли гостро, після підйому важкості 2 місяці назад. Лікування в невропатолога особливого ефекту не дало. Об'єктивно: з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Артеріальний тиск—120/80 ммрт.ст. (16,0/10,7 кПа), пульс—72 уд. у хв. Черепні нерви, верхні кінцівки без особливостей. Активні рухи в ногах збережені, обмежені в поперековому відділі допереду і назад. Відсутній поперековий лордоз, виявляється сколіоз опуклістю вправо і напруженістю м'язів поперекового відділу. М'язова сила знижена в згиначах пальців лівої стопи, гіпотонія і гіпотрофія сідничного і литкового м'язів. Колінні рефлекси жваві, рівномірні. Ахілловий рефлекс ліворуч знижений. Патологічних рефлексів немає. Різка болючість при натисненні паравертебральної точки ліворуч на рівні остистого відростка V поперекового хребця з віддачею в V палець лівої стопи. Зниження поверхневих видів чутливості по зовнішній поверхні лівої гомілки і стопи.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Клінічний діагноз.

4. Додаткові методи обстеження для уточнення діагнозу. Ваша лікарська тактика.

Задача № 32

Хворий О., 38 років, учитель, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на болі в поперековій області, що віддають у ноги, слабість і оніміння в них, порушення сечовипускання і статеву слабість. По анамнестичних даних, зазначені болі виникли без видимих причин 8 років тому. Періодично болі підсилювалися, неодноразово зі змінним успіхом лікувався амбулаторно, стаціонарно. Останнім часом визнавали радикуліт, лікувався на курорті. За 3 тижні до надходження в стаціонар, після підйому важкості, гостро виник різкий біль у попереку, що іррадіював в ноги. Через кілька годин приєдналася слабість і оніміння в ногах, пізніше — нетримання сечі.

При обстеженні з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Артеріальний тиск—125/80 мм рт. ст. (16,0/10,7 кПа), пульс—76 уд. у хв. Черепні нерви, верхні кінцівки - норма. Обмежено активні рухи в нижніх кінцівках, з виразним зниженням м'язової сили і тонусу в них. Сухожильні рефлекси на ногах не викликаються. Патологічні рефлекси відсутні. Гіпестезія усіх видів чутливості в зоні L4— S3 ліворуч і L3— S2 праворуч. Нетримання сечі. При люмбальній пункції відзначений різкий біль у ногах, ліквор одержати не вдалося, «суха пункція».

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика для уточнення діагнозу.

Задача № 33

Хворий Ш., 17 років, учень, скерований у неврологічне відділення РВК зі скаргами на слабість у руках і ногах, переважно проксимальних відділів; похудання м'язів, утруднення при підніманні по сходах. Вважає себе хворим протягом 3 років. Захворювання почалося зі слабості ніг, один раз у поході не зміг з товаришами йти, відстав, потім став зауважувати утруднення при підйомі по сходах у гору. Протягом наступних років слабість у ногах наростала, з'явилася хода, що перевалюється. За 3 роки хвороби приєдналася слабість у проксимальних відділах рук, похудання м'язів кінцівок. Уперше захворювання діагностував невропатолог на комісії у військкоматі і направив у стаціонар. При обстеженні відхилень з боку внутрішніх органів не виявлено. Артеріальний тиск — 110/80 мм рт. ст. (14,7/10,7 кПа), пульс—72 уд. у хв. Незначно виражена атрофія м'язів плечового і тазового поясів, м'язів плеча, лопаток, стегон по обидва боки, гіпертрофія литкових м’язів, лопатки «криловидні». Обсяг рухів у всіх суглобах не обмежений; виявляється слабість проксимальних відділів рук, більше - ніг. Сухожильні і періостальні рефлекси знижені, але викликаються, черевні — рівномірні. Патологічні рефлекси відсутні. Чутливих і мозочкових симптомів немає. Виражено поперековий лордоз, утруднено вставання з положення лежачи і сидячи, ходить перевалюючись з однієї сторони на іншу.

1. Вкажіть патологічний синдром.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Сформулюйте клінічний діагноз і вкажіть форму захворювання.

4. Ваша лікувальна тактика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]