Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 40

Хворий А., 18 років, учень, звернувся в поліклініку до нейрохірурга зі скаргами на періодично виникаючі посмикування лівої кисті, на нерізко виражену слабість у лівій руці та нозі, на загальну слабість, швидку втомлюваність при розумовій роботі. Хворіє близько 5 років, коли без видимої причини, в один із днів раптово виникла різка головного болю і знепритомнів. Лікувався протягом місяця з приводу субарахноїдального крововиливу в неврологічному відділенні. Через рік з'явилися приступи посмикування лівої кисті, потім слабість у лівих кінцівках. Усі ці явища поступово наростають; за 10 днів до звертання в поліклініку значно збільшилося число приступів. Об'єктивно: внутрішні органи без патології. Пульс—66 уд. у хв., артеріальний тиск— 120/80 мм рт. ст. (16,0/10,7 кПа). Менінгеальних симптомів немає. Черепно-мозкові нерви — згладжена ліва носо-губна складка, лівий кут рота опущений; язик при висовуванні відхиляється вліво. Активні рухи в кінцівках збережені в повному обсязі з виразним зниженням м'язової сили і підвищенням сухожильних рефлексів ліворуч; черевні рефлекси ліворуч знижені; визначається двосторонній рефлекс Маринеско-Родовича і рефлекс Бабінського ліворуч. Незначно виражене зниження больової чутливості на лівій половині тіла, м'язово-суглобне почуття не порушене. При аускультації голови вислухується шум у правій тім'яній області. На краніограмі виявляється густа мережа розширених диплоетичних судин у правій тім'яно-скроневій області.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика (додаткові методи обстеження для уточнення діагнозу).

Задача № 41

Хвора А., 3 років, знаходиться на обстеженні і лікуванні в нейрохірургічному відділенні. Зі слів батьків, хворіє близько 2 місяців. Захворювання почалося поступово зі зміни поводження дівчинки. Вона стала якось болісно реагувати на шум, перестала грати з однолітками, намагалася прилягти. Через 2—3 тижні від початку захворювання з'явився головний біль, переважно в лобовій області, похитування при ходьбі. За тиждень до госпіталізації стан різко погіршився: підсилився головний біль, хиткість при ходьбі, стала падати, приєдналася блювота.

При обстеженні стан важкий, температура - З6°С, артеріальний тиск—100/80 мм рт. ст. (13,3/10,7 кПа), пульс - 66 уд. у хв. Відзначається оглушення, лежить переважно на спині і правому боці, періодично з'являється «причмокування». Знижено зір. Обмежено рухи очних яблук у сторони, більше правого. Зіниці однакової величини, реакція їх на світло збережена. Згладжена ліва носо-губна складка, лівий кут рота опущений; ковтання не порушене, язик висуває погано, легке відхилення вліво. Рухи в кінцівках у повному обсязі, м'язова сила в них достатня. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах ліворуч вище; черевні рефлекси ліворуч нижче; двосторонній рефлекс Бабінського. Промахування при палеце-носовій і колінно-пятковій з обох сторін, адіадохокінез - справа. При спробі встати з'являється різке похитування і падає в сторони, більше в праву; ходити не може, сидить погано. У постелі неохайна. При огляді очного дна виявлені застійні диски зорових нервів.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика для уточнення діагнозу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]