Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 4

Хворий П., 50 років, інженер, поступив у неврологічне відділення зі скаргами на головні болі, болі в області серця, відсутність рухів у лівих кінцівках.

По анамнестичних даних, страждає ангінами, ревматизмом, 8 років тому виявлений мітральна вада серця, лікується в терапевта. Зі слів дружини, занедужав гостро, за день до надходження в стаціонар. Ранком з'явилися болі й оніміння в лівій руці, пізніше приєднався головний біль, а до вечора після фізичного навантаження різко підсилився головний біль і швидко ослабшали ліві рука і нога, став неспокійним. Артеріальний тиск, обмірюваний фельдшером, нібито було 240/ 100 мм рт. ст.

При обстеженні стан хворого середньої важкості. Свідомість збережена, відзначається періодично виникаюче психомоторне порушення, намагається встати. Шкірні покриви і слизова губ ціанотичні. Пульс — 80 уд. у хв., аритмічний; АТ—150/85—160/80 мм рт. ст. (20,0/11,2—21,3/10,7 кПа);

границі серця розширені вліво і нагору, над верхівкою прослухується, ляскаючий 1 тон, пресистолічний шум. Акцент II тону над легеневою артерією. Черепні нерви — опущений лівий кут рота, ліва носо-губна складка згладжена, язик при висовуванні відхиляється вліво. Рухи в лівій руці і нозі відсутні, м'язовий тонус у них підвищений, більше в нозі. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах збережені S>Д, черевні — S<Д; патологічні симптоми

Бабінського, Оппенгейма, Шеффера ліворуч. Гіперстезія болючої i температурної чутливості на лівій половині тіла.

Ан. крові: ШОЕ — 32 мм/год; л — 10109 , протробіновий індекс — 66%; проторбіновий час — 27”; СРП — ++, ДФА — 0,267, сіаловая кислота — 0,167.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікувальна тактика.

Задача № 5

Хворий В., 53 років, лікар, звернувся до невропатолога зі скаргами на головний біль, запаморочення, похитування при ходьбі, випадання зору з правої сторони.

Занедужав гостро, сьогодні ранком виник різкий головний біль, запаморочення, похитування при ходьбі, більше в праву сторону, помітив, що не бачить предмети з правої сторони. На роботу дійшов самостійно, але з важкістю; напередодні була фізична і психічна перенапруга.

Об'єктивно: з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Артеріальний тиск—140/100—130/90 мм рт. ст. (18,7/13,3—17,3/12,0 кПа), пульс — 80 уд. у хв., ритмічний, тони серця приглушені. Свідомість збережена, сонливий, але в той же час періодично неспокійний, не оцінює важкості свого захворювання. Менінгеальних симптомів немає. Гострота зору обох очей — 1,0, при грубому дослідженні полів зору не бачить предмети правим оком зовні і лівим із внутрішньої сторони. Ліва зіниця неправильної форми, реакція зіниць на світло і конвергенцію збережені. Асиметрія носо-губних складок; ковтання не порушене, голос не змінений, язик висуває по середній лінії. Рухи, сила, тонус у кінцівках не змінені. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках збережені, низькі; колінні й ахілові праворуч трохи вище, ніж ліворуч; черевні — праворуч нижче. Патологічні симптоми не виявлені. Усі види чутливості збережені. Ністагму нема, пальце-носову і колінно-п'яткову пробу виконує, адіадохокінезу нема, у позі Ромберга хитливий, при ходьбі похитування, у праву сторону.

1. Укажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікувальна тактика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]