Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 51

Хворий М., 46 років, слюсар, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на постійні головні болі, що підсилюються до ранку, зниження зору на праве око. Хворіє біля 2-х років. Захворювання розвивалося поступово. Спочатку з'явився головний біль, пізніше став відзначати наростаючі зниження зору. В останні 4—6 місяців головний біль підсилився, змінилося поводження. За словами дружини, «став не таким», до захворювання відноситься некритично. При обстеженні стан задовільний, свідомість збережена, ейфорійний, пульс — 72 уд. у хв., артеріальний тиск — 130/ 80 мм рт. ст. (17,3/10,7 кПа). Менінгеальних симптомів немає. Запахи не розрізняє правою половиною носа. Гострота зору: правого ока — 0,1, лівого — 1,0, поле зору не змінено; легке збліднення диска зорового нерва праворуч і розширення вен з набряком сітківки ліворуч. Зіниці округлої форми, однакової величини. Рухливість очних яблук у повному обсязі, реакція зіниць на світло і конвергенцію не порушені. Ліва носо-губна складка виражена сильніше, ковтання не порушене. Язик висуває по середній лінії. Рухи, м'язова сила і тонус у кінцівках не порушені. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах жваві, рівномірні. Патологічних рефлексів немає. Ністагм, промахування при палец-носовій і колінно-п'ятковій пробах ліворуч, аднадохокінез ліворуч, хитливий у позі Ромберга, відхиляється вліво. Усі види чутливості збережені.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Задача № 52

Хворий А., 55 років, службовець, звернувся в поліклініку до нейрохірурга зі скаргами на головний біль, переважно в області чола праворуч, зниження зору, більше на праве око. Приступи з утратою свідомості. Занедужав 10 років тому, коли вперше після черепно-мозкової травми відзначив шум у вухах.

Через 3—4 роки з'явилися головні болі, пізніше приєдналися судорожні приступи з утратою свідомості, прикусом язика. Одночасно став зауважувати наростаюче зниження зору. При обстеженні стан задовільне, внутрішні органи без патології. Пульс —і 62 уд. у хв., артеріальний тиск — 140/85 мм рт. ст. (18,7/11,2 кПа). Свідомість збережена, млявий, відношення до своєї хвороби і навколишнього оточення байдужне. Менінгеальних симптомів немає. Запахи не розрізняє обома половинами носа. Гострота зору: правого ока — 0,0, лівого — 0,3. Поле зору не порушено. На очному дні виявляється атрофія дисків зорового нерва після застою. Зіниці рівномірні, їхня реакція на світло в’яла. Корнеальні рефлекси різко знижені з двох сторін. Гіперстезія болючої чутливості в області чола праворуч. Згладжена ліва носо-губна складка, ковтання не порушене. Язик при висовуванні злегка відхиляється вліво. Рухи, м'язова сила і тонус у кінцівках збережені. Незначна перевага сухожильних і періостальних рефлексів ліворуч. Патологічні рефлекси відсутні. Легке зниження шкірної чутливості на лівих кінцівках і на лівій половині тулуба. Непевність при виконанні пальце-носової і колінно-п'яткової проб праворуч; у позі Ромберга - хитливий.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]