Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 28

Хворий К., 80 років, пенсіонер, поступив у неврологічне відділення госпіталю зі скаргами на слабість і оніміння в руках і ногах, більше виражену в ногах, їхніх дистальних відділах. Хворим себе вважає близько 2 місяців, коли гостро з'явилося оніміння в руках, потім ногах, пізніше приєдналася слабість у кінцівках. У наступні дні слабість ніг швидко наростала і хворий втратив можливість самостійно пересуватися. В анамнезі — хронічний моноцитарний лейкоз. При обстеженні стан середньої важкості, температура —36,9°С, шкіра і слизові блідо забарвлені, виснажений. Артеріальний тиск — 150/90 мм рт. ст. (20,0/12,0 кПа), пульс—78 уд. у хв., тони серця глухі. Печінка і селезінка не прощупуються. Черепні нерви без патології. На фоні загального похудання— незначно виражена атрофія м'язів, кистей і стоп. Рухи в колінних і гомілковостопних суглобах обмежені; м'язова сила знижена в дистальних відділах рук і ніг, у ногах; литкові м’язи в'ялі. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках низькі, на ногах — не викликаються. Патологічних рефлексів і мозочкових симптомів немає. Зниження больової і температурної чутливості у вигляді «рукавичок» і «шкарпеток» до колін, більше виражена в ногах. Не розрізняє рахунки і напрямки пальців на ногах. Двосторонній симптом Лесега. Самостійно не ходить; функція тазових органів не порушена.

Аналіз крові: ер. — 2,9• 1012/л; Нв — 94 г/л, кол. пок.—0,9;

л - 3,3109 /л, тромбоцити — 82%0, ретикулоцити — 237104 %0,

п — 14, з — 22, лімф. -— 29, мон. — 35, анізоцитоз +, ШОЕ — 69 мм/год.

1. Укажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Призначте лікування.

Задача № 29

Хвора К., 19 років, студентка, звернулася до невропатолога медпункту зі скаргами на те, що сьогодні ранком «перекосило» обличчя. Це помітила під час умивання, не змогла удержати воду в роті. Напередодні мила вікна в холодну погоду. Об'єктивно: з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Артеріальний тиск — 110/80 мм рт. ст. (14,7/10,7 кПа), пульс — 72 уд. у хв. Очна щілина ліворуч розширена. Око не закривається, складки на чолі при наморщувані ліворуч не утворюються, кут рота опущений, носо-губна складка згладжена, брова піднята, симптом Белла ліворуч. Гірше розрізняє солоне і солодке лівою половиною язика, при жуванні їжа застряє за лівою щокою, сльозотеча з лівого ока. Інші черепні нерви без патології. Рухи, м'язова сила і тонус у кінцівках збережені в повному обсязі. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах жваві, рівномірні. Надбрівний рефлекс ліворуч не викликається. Патологічних рефлексів, мозочкових симптомів і розладу чутливості немає.

1. Назвіть патологічний синдром.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Призначте лікування.

Задача № 30

Хвора М., 41 рік, інженер, поступила в неврологічне відділення зі скаргами на болі в області попереку, переважно зовнішньо-задньої поверхні правого стегна і гомілки, на слабість у правій стопі. Болі підсилюються при рухах, сидінні, ходьбі, заспокоюються в положенні лежачи на здоровому боці. Ці явища турбують на протязі 10 років. Уперше болі виникли після підйому важкості, раптово як би «вступило» у поперек, не змогла відразу випрямитися через це. Після прийому анальгетиків і теплових процедур болі протягом 2-х днів пройшли. Надалі подібні болі, але більш довгостроково, з'являлися ще 2-3 рази. Три роки тому лікувалася вже стаціонарно протягом місяця з приводу загострення поперекових болів. За 10 днів до надходження в стаціонар, після неспритного руху, послизнулась на вулиці, але не упала, втрималася, з'явилися болі в області попереку. Ці болі до вечора підсилилися, через 2 дні почали іррадіювати у праву ногу, а ще через день виникла слабість у правій стопі. При обстеженні внутрішні органи без патології. Артеріальний тиск—130/80 мм рт. ст. (17,3/10,7 кПа), пульс—74 уд. у хв. Черепні нерви, верхні кінцівки без особливостей, обмежений обсяг рухів у попереку і правому гомілковостопному суглобі. Виявляється нерізко виражена атрофія і гіпотонія малогомілкового і латерального литкового м'язів. М'язова сила в правій стопі, особливо у великому пальці знижена. Колінні рефлекси жваві, однакові; праворуч ахілловий рефлекс не викликається. Патологічних рефлексів немає. Болючість у паравертебральних точках попереково-крижового відділу хребта, у точках Валле праворуч. Позитивний симптом Ласега по обидва боки, симптом Нері; гіперстезія больової чутливості на латеральній поверхні гомілки і на тилі стопи, більше в області IV-V пальців. Функція тазових органів не порушена.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Сформулюйте клінічний діагноз.

4. Вкажіть параклінічні методи обстеження для уточнення діагнозу, призначте лікування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]