Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 47

Хвора М., 28 років, робоча, поступила в нейрохірургічне відділення зі скаргами на головний біль, переважно в потиличній області, блювоту, зниження зору, двоїння в очах. Хворіє близько 5 місяців, коли гостро з'явилися головний біль, блювота, підвищилася температура. Протягом 2 тижнів температура нормалізувалася, але головний біль і періодично виникаюча блювота залишалися. За 2 місяці до госпіталізації на тлі постійного головного болю стали спостерігатися приступи різкого головного болю з блювотою, утратою свідомості і судорогами в кінцівках. Через ще місяць почалося двоїння в очах, похитування при ходьбі, з'явилося затуманюваня зору. Об'єктивно: з боку внутрішніх органів без патології. Артеріальний тиск — 125/85 мм рт. ст. (16,7/11,2 кПа), пульс — 78 уд. у хв. Перкусія правої потиличної області хвороблива, менінгеальних симптомів немає. Виявляється змушене положення голови, голову тримає нахилену до переду і вліво. Гострота зору правого ока -1,0, лівого — 0,9, поле зору нормальне. Слабко виражені застійні диски зорових нервів. Рухи очних яблук збережені, при крайніх їхніх положеннях виявляється ністагм. Корнеальні рефлекси ослаблені. Згладжена права носо-губна складка. Язик висуває по середній лінії. Рухи в кінцівках збережені в повному обсязі, з відчутним зниженням м'язової сили і тонусу в правій руці і нозі. Сухожильні і періостальні рефлекси підвищені, більше - праворуч. Патологічних рефлексів немає. Інтенціонне тремтіння і непевність при палец-носовій і колінно-п'ятковій пробах у правих кінцівках. Адіадохокінез праворуч. При ходьбі з закритими очима похитується до переду і вправо. Па оглядових краніограммах — ознаки внутрічерепної гіпертензії.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика; які параклінічні методи необхідно застосувати і чим виявляється внутрічерепна гіпертензія на рентгенограмах черепа.

Задача № 48

Хвора О., 25 років, продавець, поступила в нейрохірургічне відділення по швидкій допомозі. Анамнез зібраний зі слів родичів. Місяць назад оперована із приводу флегмонозного апендициту. Через 2 тижні після операції з'явився головний біль, висока температура, і хвора перестав говорити. Останні два дні — різке погіршення загального стану, приєдналася часта блювота. При обстеженні стан важкий, температура — 37,8°С, пульс — 42 уд. у хв., артеріальний тиск — 100/80 мм рт. ст. (13,3/10,7 кПа), свідомість порушена, сопор, у контакт майже не вступає, інструкції лікаря не виконує. Виражена ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга по обидва боки. Зіниці округлої форми, однакової величини. Реакція зіниць на світло збережена, корієальні рефлекси викликаються. Згладжена права носо-губна складка. Ковтання не порушене. Язик в порожнині рота розташовується по середній лінії. Виявляється зниження м'язової сили і підвищення м'язового тонусу в правих кінцівках, більш виражені в правій нозі. Сухожильні і періостальні рефлекси високі, праворуч значно вище. Черевні рефлекси збережені, праворуч трохи нижче. Непостійний рефлекс Бабінського, Оппенгейма праворуч. Дослідження мозочкових симптомів і чутливості не вдається через важкий стан хворої. При люмбальній пункції отриманий злегка мутний ліквор: цитоз — 200/3 у 1 мм3, переважають нейрофіли, білок — 0,099 г/л. У крові: л — 8109 /л, ШОЕ — 30 мм/год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]