Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 15

Хвора М., 10 років, учениця, доставлена в дитяче відділення лікарем «швидкої допомоги» на 2-й день захворювання. По анамнестичних даних, занедужала гостро, близько 12 години дня, підвищилася температура до 38°, з'явився сильний головний біль, блювота. За 4—5 днів до госпіталізації було гостре респіраторне захворювання.

При обстеженні стан важкий, температура —39°, блювота, свідомість збережена, але загальмована, на питання відповідає з важкістю, періодично рухове занепокоєння. На шкірі відзначається поліморфна еритомотозна висипка, на слизовій губ — герпетичні висипання. Задня стінка глотки гіперемована. Пульс—80 уд. у хв., артеріальний тиск—115/80 мм рт. ст. (15,3/10,7 кПа), тони серця приглушені, дихання до 24 у хв. Виражена ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга по обидва боки, загальна гіперстезія. Права очна щілина звужена. Рухи очних яблук збережені, зіниці однакової величини. Реакція зіниць на світло і конвергенцію не порушена. Ліва носо-губна складка згладжена, кут рота опущений. Ковтання не порушене. Язик висуває по середній лінії. Рухи в кінцівках збережені в повному обсязі, м'язова сила і тонус не змінені. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах викликаються: лівий карпорадіальний рефлекс вище правого, колінні — рівномірні, ахілові високі, ліворуч вище, ніж праворуч, клонус стоп, більше виражений ліворуч. Патологічних рефлексів і мозочкових симптомів не виявлено. При люмбальній пункції отриманий мутний опалесцентний ліквор: цитоз — 4800/3 у 1 мм3, нейрофіли — 96%, білок — 1,65 г/л, виділений менінгокок, ШОЕ - 35 мм/год, л — 13,2109 /л.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікувальна тактика.

Задача № 16

Хворий П., 13 років, учень, поступив у приймальне відділення обласної лікарні зі скаргами на головний біль, блювоту, загальну слабість, двоїння в очах. За 10 днів до госпіталізації з'явився головний біль, загальна слабість, сонливість, дратівливість, субфебрильна температура до 37,2 — 37,6°С, зник апетит. Усі ці явища поступово наростали, підсилилася і став більш різкий головний біль, приєдналася блювота, двоїння в очах, температура другий день—38,1—38,3°С. При обстеженні стан хворого середньої важкості. Блювота, свідомість збережена, сонливість, млявий, інструкції лікаря виконує. Пульс—86 уд. у хв., артеріальний тиск—110/80 мм рт. ст. (14,7/10,7 кПа), у легенях дихання везикулярне, тони серця звучні. Виражена ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга по обидва боки, верхній симптом Брудзинского, болючість при натисненні на очні яблука. Ліва очна щілина звужена, ліва зіниця ширше правої, обмежені рухи лівого очного яблука нагору, вниз і усередину, що розходиться, косоокість. Згладжена права носо-губна складка, правий кут рота опущений. Ковтання не порушене. Язик висуває по середній лінії. Рухи в кінцівках збережені в повному обсязі, м'язова сила і тонус не змінені, визначається виразне підвищення сухожильних і періостальних рефлексів на руках і ногах праворуч, черевні — низькі. Патологічних рефлексів і координаторних розладів не виявлено. Чутливість збережена. Червоний дермографізм, рясна пітливість, «плями Труссо». При люмбальній пункції отриманий ксантохромний ліквор: цитоз — 670/3 у 1 мм3, нейрофіли — 28%, лімфоцити — 74%, білок — 3,0 г/л; цукор — 0,1 г/л; при стоянні спинномозкової рідини випала ніжна паутиноподібна плівка.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Встановіть клінічний діагноз.

4. Призначте лікування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]