Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 59

Хворий А., 28 років, студент, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на відсутність рухів і почуття оніміння в ногах, затримку сечі і калу. По анамнестичних даних, зазначені явища виникли місяць назад. Своє захворювання зв'язує з перенесеною травмою хребта (автоаварія). Об'єктивно: з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Пульс — 68 уд. у хв., артеріальний тиск — 120/80 мм рт. ст. (16,0/10,7 кПа). Черепні нерви і верхні кінцівки — норма. Відзначається легка болючість при пальпації остистих відростків 2,3 грудних хребців (Д2—Д3). Активні рухи в ногах відсутні, м'язовий тонус у них знижений. Колінні й ахілові рефлекси високі, рівномірні, клонуси стіп. Черевні і кремастерні рефлекси не викликаються. Двосторонні симптоми Россолімо, Бехтєрєва, Жуковського. Виявляється відсутність больової і температурної чутливості з рівня соскової лінії (Дз), м'язово-суглобне почуття не порушене. Затримка сечі і калу. В області хрестця відзначається пролежень розміром 5Х7 см.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика для уточнення діагнозу.

Задача № 60

Хворий А., 20 років, міліціонер, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на головний біль, слабість у правій руці і нозі, розлад мови. Півроку тому назад лікувався протягом місяця в неврологічному відділенні з приводу забитого місця головного мозку легкого ступеня. Через 2 місяці усе пройшло і повернувся до виконання своїх службових обов'язків. Останні 2—2,5 місяці стала турбувати головний біль, інтенсивність якої поступово наростала, приєдналася слабість у правих кінцівках і два тижні до госпіталізації з'явився розлад мови. При обстеженні стан важкий, температура — 36,8°С, свідомість збережена, але приголомшений, ейфорійний, однак інструкції лікаря виконує. Легка ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга відсутній; зіниці округлої форми, однакової величини. Реакція зіниць на світло жвава, на конвергенцію ослаблена. Згладжена праву косу-губну складка, правий кут рота опущений. Ковтання не порушене. Язик при висовуванні злегка відхиляється вправо. Рухи в правих кінцівках обмежені, з явним підвищенням м'язового тонусу і зниженням м'язової сили в них. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах справа вище, черевні — праворуч нижче. Рефлекс Бабінського праворуч. Знижена больова чутливість на правій половині тіла, не впізнає на дотик предмети правою рукою. При розмові «плутає» окремі слова, переставляє склади в них, іноді називає не предмети, а їх дії. На очному дні виявлені застійні диски зорових нервів. На краніограмі змін не виявлено.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікувальна тактика.

Задача № 61

Хворий Р., 38 років, робітник, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на головні болі, слабість лівих кінцівок, зниження зору, судомні припадки з втратою свідомості. Хворий близько 3 місяців. Захворювання розвилося гостро, після вживання у великій кількості алкоголю виник перший припадок із судомами в лівій кисті з наступною втратою свідомості. Надалі спостерігалося кілька приступів, що починалися з відчуття іскор і полум'я пер ОД очима, із судорогами в лівій руці і нозі, з наступною утратою свідомості, прикусом язика і мимовільним сечовипусканням (зі слів дружини). За 2—2,5 тижня до госпіталізації після чергового припадку з'явилася слабість у лівих кінцівках, став відзначати наростаюче зниження зору і частішання приступів. 1,5 роки тому була травма черепа, потрапив у мотоциклетну аварію. Об'єктивно: внутрішні органи без патології. Артеріальний тиск — 120/80 мм рт. ст. (16,0/10,7 кПа), пульс — 68 уд. у хв. Менінгеальних симптомів немає. Гострота зору: правого ока — 0,7, лівого — 0,5; виявляється випадання лівих половин полів зору; лівий кут рота відстає при оголенні зубів. Ковтання не порушене. Кінчик висунутого язика злегка ухиляється вліво. Визначається помітне зниження м'язової сили в лівих кінцівках, м'язовий тонус без виразних змін. Сухожильні і періостальні рефлекси високі, ліворуч трохи вище. Черевні рефлекси — низькі. Рефлекс Бабінського ліворуч. Виявляється гіперстезія усіх видів чутливості ліворуч з явищами теплової гіперпатії; не впізнає предмети лівою рукою. В тімяно-потиличній області праворуч визначається рубець і пальпується вм'ятина кісток черепа. На краніограмі відзначається втиснений перелом правої потиличної кісти.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]