Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 49

Хворий Б., 10 років, учень, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на постійний головний біль, що приступодібно підсилюється по ранках і супроводжується блювотою, запамороченням, зниженням зору, двоїнням в очах. Хворіє близько 3 місяців. Захворювання розвивалося поступово. Першим симптомом захворювання був головний біль, потім приєдналася блювота і запаморочення. В останні дні відзначає затьмарення зору і двоїння в очах. При обстеженні свідомість збережена, температура — 36,6°С, артеріальний тиск — 110/80 мм рт. ст. (14,7/10,7 кПа), пульс — 64 уд. у хв. Череп правильної форми, відзначається легка болючість при перкусії в потиличній області ліворуч. Зіниці однакової величини, обмежені рухи лівого очного яблука зовні. Реакція зіниць на світло збережена; корнеальні рефлекси ослаблені. Гіперстезія больової чутливості на лівій половині обличчя. Зниження слуху на ліве вухо. Згладжена ліва носо-губна складка. Ковтання не порушене. Язик висуває по середній лінії. Активні рухи в кінцівках збережені, з виразним зниженням м'язового тонусу і сили ліворуч. Сухожильні і періостальні рефлекси ліворуч нижче. Патологічних рефлексів виявити не вдається. Різко виражений горизонтальний ністагм, промахування при виконанні пальце-носової і колінно-пяточної пробах ліворуч, адіадохокінез ліворуч. У позі Ромберга хитливий, відхиляється вліво. При ходьбі похитується, переважно вліво. При дослідженні очного дна виявлені застійні диски зорових нервів. На краніограмі — помірна розбіжність швів, посилення пальцевих втиснень, вторинна зміна турецького сідла.

1. Вкажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика для уточнення клінічного діагнозу. Що відзначається на увазі під «вторинною зміною турецького сідла»?

Задача № 50

Хворий Н., 32 років, інженер, поступив у нейрохірургічне відділення зі скаргами на різкі головні болі, переважно в лівій височно-потиличній області, блювоту, порушення мови, не може назвати предмети. Хворий біля місяця. Захворювання розвилося гостро, першим симптомом був головний біль, що швидко нароств по своїй інтенсивності і незабаром став супроводжуватися блювотою, в останні 5—6 днів виявилося порушення мови. При обстеженні стан важкий, температура — 37,5°С, артеріальний тиск — 115/80 мм рт. ст. (15,3/10,7 кПа), пульс — 52 уд. у хв. Свідомість збережена, але приголомшений, сонливий, у словесний контакт вступає з важкістю, інструкції лікаря виконує не усі. Перкусія лівої скроневої області хвороблива. Помірна ригідність потиличних м’язів, симптом Керніга більше виражений ліворуч. Гострота зору — 1,0 на обох очей. Виявляється випадання правих сторін полів зору при грубому пальцевому обстеженні; на очному дні виявляються початкові явища застою дисків зорових нервів. Птоз лівої повіки, ліва зіниця ширше правої. Реакція зіниць на світло жвава, обмежені рухи очних яблук зовні. Згладжена права носо-губна складка, правий кут рота відстає при оскалі зубів. Ковтання не порушене. Язик при висовуванні легко відхиляється вправо. Рухи в кінцівках збережені в повному обсязі, невелике зниження м'язової сили в правій руці і нозі. Сухожильні і періостальні рефлекси низькі, але все-таки праворуч вище; черевні рефлекси праворуч нижче. Патологічних рефлексів, розладу чутливості і мозочкових симптомів виявити не вдається. Назв предметів хворий не пам'ятає, але називає їхню дію. Аналіз крові: л -і В^-Ю^л, ШОЕ — 32 мм/год. 1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Вкажіть локалізацію патологічного процесу.

3. Клінічний діагноз.

4. Ваша лікарська тактика для уточнення діагнозу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]