Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sytuaciyni_zadachi_2.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача № 17

Хворий К., 14 років, учень, поступив у неврологічне відділення на 6-й день захворювання. По анамнестичних даних, протягом 2—3 днів було загальне нездужання, катаральні явища, головний біль, температура —37,4—37,8°С. Ці явища змінилися болями в грудному відділі, оперізуючого характеру, почуттям оніміння в ногах, що протягом дня досягло рівня мечоподібного відростка, а ще через день з'явилася слабість у ногах, порушення сечовипускання.

При обстеженні соматичний статус і черепно-мозкові нерви без патології. Рухи в ногах обмежені з виразним зниженням м'язової сили і підвищенням м'язового тонусу в них. Сухожильні рефлекси на ногах високі, клонуси стоп. Черевні рефлекси відсутні. Рефлекси Бабінського, Пусеппа, Оппенгейма по обидва боки. Порушення сечовипускання. Гіперстезія болючої і температурної чутливості з рівня мечоподібного відростка, не взнає рухи пальців ніг і гомілковостопних суглобів. В області куприка почервоніння шкіри. Спинномозкова рідина прозора, цитоз — 48/3, білок — 0,66 г/л, ШОЕ — 16 мм/год, л — 9,3 109 /л.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Призначте лікування.

Задача № 18

Хвора Б., 15 років, учениця, скерована в неврологічне відділення зі скаргами на мимовільні «посмикування» у м'язах обличчя, рук, ніг, тулуба, порушення мови. Усі ці явища підсилюються при хвилюванні і зникають у сні. Занедужала два тижні тому назад, після перенесеної ангіни. Спочатку мати помітила, що дівчинка змінилася по характеру, стала метушливою, дратівливою і плаксивою, почала гірше писати, у зошитах з'явилися ляпки, стала одержувати зауваження від учителів за кривляння на уроках. Потім виникли і стали поступово наростати насильницькі рухи в м'язах рук, ніг, тулуба, шиї, гортані. В анамнезі — часті ангіни.

Об'єктивно: загальний стан задовільний, пульс 88 уд. у хв., артеріальний тиск — 110/85 мм рт. ст. (!4,7/11,2 кПа), границі серця незначно розширені вліво, вислухується систолічний шум на верхівці серця. Виражені асиметричні мимовільні рухи в м'язах обличчя, проксимальних відділах рук і ніг, тулуба. Мова трохи змазана, окремі склади вимовляє голосно, інші - тихо; виразне кривляння. Зниження м'язового тонусу у всіх кінцівках; м'язова сила збережена. Сухожильні і періостальні рефлекси на руках і ногах збережені, рівномірні, виявляється симптом Гордона. Черепно-мозкові нерви, чутливість не порушені, дослідження координаційних проб затруднено. Плаксива, дратівлива, млява.

1. Укажіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного процесу.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Призначте лікування.

Задача № 19

Хвора М., 12 років, учениця, поступила в неврологічне відділення зі скаргами на скутість при рухах, сповільненість ходьби, зміна почерку. По анамнестичних даних, зі слів матері, у 10-літньому віці перенесла якесь пропасне захворювання, що трактувався як «грип», що супроводжується двоїнням в очах, сонливістю. Усі ці явища протягом тижня пройшли дівчинка приступила до занять у школі. Однак, через кілька місяців мати і вчителька помітили, що дитина стала повільною, з'явилася скутість, особливо при виконанні яких-небудь рухів, при ходьбі, хоча могла з подружками бігати досить швидко, стала повільно і тихо говорити, змінився почерк. При об'єктивному дослідженні внутрішні органи без патології. Ліва голосова щілина звужена, нолунтоз, рухи очних яблук збережені, реакція на світло жвава, ослаблена на конвергенцію. Згладжена права носо-губна складка, ковтання не порушене, голос тихий. Язик висуває по середній лінії, мова повільна, монотонна. Рухи, м'язова сила в кінцівках збережені в повному обсязі з виразним підвищенням м’язевого тонусу по пластичному типу. Сухожильні, і періостальні рефлекси на руках і ногах жваві, праворуч вище, ніж ліворуч; черевні праворуч нижче. Патологічних рефлексів, розладу чутливості, координаційної функції не виявлено. Обличчя гіпомімічне, ходить дрібними кроками з притиснутими до тулуба руками, пише дрібними буквами, гіперсалівація, сальність обличчя. Дівчинка настирлива, буркотлива, ініціатива знижена.

1. Назвіть патологічні синдроми.

2. Визначите локалізацію патологічного вогнища.

3. Обґрунтуйте клінічний діагноз.

4. Укажіть найбільш діючі лікарські препарати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]