Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НКВД.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
707.86 Кб
Скачать

3.3 Классификация виробництв, зон і приміщень за вибухонебезпечністю та пожежною небезпекою

Речовини та матеріали, які можуть використовуватися і перебувати в робо-чих приміщеннях поділяються на негорючі, важкогорючі, горючі.

Негорючі - це речовини і матеріали, не здатні до горіння на повітрі нормального складу. Це неорганічні матеріали, метали, гіпсові конструкції.

Важкогорючі - це речовини і матеріали, які здатні до займання в повітрі від джерела запалення, але після його ізоляції вони не здатні до самостійного горіння (асфальтобетон, фіброліт).

Горючі - це речовини і матеріали, які здатні до самозапалення, а також займання від джерела запалення, і самостійного горіння після його ізоляції. До таких відносяться всі органічні речовини і матеріали. У свою чергу горючі матеріали поділяються на легкозаймисті (які займаються від джерела запалення незначною енергії без попереднього нагрівання) і важкозаймисті (загоряються від досить потужного джерела).

При проектуванні і будівництві виробничих будівель і споруд необхідно враховувати категорію їх пожежної небезпеки. Залежно від характеристики речовин та їх кількості, що звертаються в приміщенні, приміщення поділяються з пожежної та вибухової небезпеки на категорії: А, Б, В, Г, Д.

Приміщення категорії А (вибухопожежонебезпечні) характеризуються застосуванням чи утворенням у виробничому процесі: горючих газів і легкозаймистих рідин з температурою спалаху парів Твсп до 28° С включно в такій кількості, що зазначені гази та рідини можуть утворювати вибухонебезпечні паро-газоповітряні суміші, при займанні яких розвивається тиск, що перевищує 5 кПа. Це приміщення для електролізних установок, закритих складів ЛВЕК, складів для балонів з пальним газом.

Приміщення категорії Б (вибухопожежонебезпечні) характеризуються наявністю: горючого пилу або волокон, легкозаймистих і горючих рідин з ТВП = 28 ... 61° С у такій кількості, що зазначені рідини і пил можуть утворити вибухонебезпечні суміші з надлишковим тиском, що перевищує 5 кПа (приміщення закритих складів дизельного палива, цистерни з мазутом у приміщеннях та ін.)

Приміщення категорії В (вибухопожежонебезпечні) характеризуються наявністю: легкозаймистих, важкогорючих та горючих рідин, твердих горючих і важкогорючих речовин і матеріалів, а також матеріалів і речовин, здатних горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним (вузли пересипання вугілля і торфу) .

Приміщення категорії Г характеризуються наявністю негорючих речовин і матеріалів у гарячому, розпеченому або розправленому стані, процес обробки яких супроводжується випромінюванням тепла, іскор та полум'я, і ​​твердих, рідких та газоподібних речовин, які спалюються або утилізуються як паливо (машинне відділення, котельні, закриті розподільчі пристрої; ливарні, ковальські та зварювальні майстерні).

Приміщення категорії Д характеризуються наявністю тільки негорючих речовин і матеріалів в холодному стані (приміщення щитів управління, механічні та електроремонтні майстерні і компресорні станції).

Споруди та електроустановки, що проектуються в пожежонебезпечних та у вибухонебезпечних зонах повинні відповідати вимогам ПУЕ, СНіП, ГОСТ ССБТ та інших нормативних документів.