Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НКВД.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
707.86 Кб
Скачать

Правила поведінки та дії населення при снігових заметах

Зимові прояви стихійних сил природи нерідко супроводжуються сніговими заметами внаслідок снігопадів і завірюх.

Снігопади, тривалість яких може бути від 16 до 24 годин, сильно впливають на господарську діяльність населення, особливо в сільській місцевості. Негативний вплив цього явища посилюються завірюхами (заметіллю, сніжними буранами), при яких різко погіршується видимість, порушується транспортне повідомлення як внутрішньоміське, так і міжміське. Випадання снігу з дощем при зниженій температурі і ураганному вітрі створює умови до обмерзання ліній електропередач, зв'язку, контактних мереж електротранспорту, а також крівлі будівель, що викликає їх руйнування.

З оголошенням штормового попередження про можливі сніжні замети – необхідно обмежити пересування, особливо в сільській місцевості, створити у будинках необхідний запас продуктів, води і палива. В окремих районах з настанням зимового періоду по вулицях, між будинками, необхідно натягнути канати, що допомагати мають в сильну заметіль, орієнтуватися пішоходам і долати сильний вітер.

Особливу небезпеку сніжні замети представляють для людей, захоплених в дорозі, далеко від людського житла. Занесені снігом дороги, втрата видимості викликають повну дезорієнтацію на місцевості.

При слідуванні на автомобілі не слід намагатися подолати сніжні замети, необхідно зупинитися, повністю закрити жалюзі машини, укрити двигун з боку радіатора. Якщо є можливість, автомобіль потрібно зупинити двигуном в навітряну сторону. Періодично треба виходити з автомобіля, розгрібати сніг. Крім того, занесений снігом автомобіль – хороший орієнтир для пошукової групи. Двигун автомобіля необхідно періодично прогрівати щоб уникнути його «розморожування». При прогріванні автомобіля важливо не допустити попадання в кабіну (кузов, салон) вихлопних газів, з цією метою важливо стежити, щоб вихлопна труба не завалювалася снігом.

Якщо в дорозі разом виявляється декілька чоловік (на декількох автомобілях), доцільно зібратися всім разом і використати один автомобіль як укриття; з двигунів решти автомобілів необхідно злити воду. У жодному випадку не можна покидати укриття – автомобіль.

В сільській місцевості з отриманням штормового попередження потрібно в терміновому порядку заготовити у необхідній кількості корм і воду для тварин. З відгінних пасовищах худоба перегоняється в найближчі укриття, наперед обладнані в складках місцевості, на стаціонарні стійбища або ферми. Для доставки тваринників до місця майбутньої роботи виділяється надійна, технічно справна гусенична техніка.

Під час ожеледі масштаби біди збільшуються. Ожеледне утворення на дорогах зовсім зупиняє роботу автомобільного транспорту. Обвалення різних конструкцій і предметів під навантаженням стануть реальною небезпекою; в цих умовах необхідно уникати перебування у ветхих будовах, під лініями електропередач і зв'язку і поблизу їх опор.

В гірських районах після сильних снігопадів зросте небезпека сходу сніжної лавини, встановлюються місця можливого їх сходів та обвалів. Не слід нехтувати цими попередженнями, треба суворо виконувати їх рекомендації.

Питання до самоконтролю:

1. Назвати сигнали безпеки при НС.

2. Основні принципи і способи захисту населення при аваріях, катастрофах, стихійних лихах і застосуванні засобів ураження.

3.Дії населення в осередках надзвичайних ситуацій.

Література, що використовується: 1, 2, 3, 4, 8, 10, 12, 39, 42, 43, 44,45, 46, 48, 56, 60, 65