Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НКВД.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
707.86 Кб
Скачать

5.3 Правила поведінки та дії населення при повенях

Важкими стихійними бідами є повені. Основними причинами більшості повеней є сильні зливи, інтенсивне танення снігів, річкові паводки, які виникають внаслідок приливної хвилі.

Дії населення при повенях здійснюються з урахуванням часу попередження повені, а також досвіду спостережень минулих років з урахуванням масштабів повеней, їх часу появ (весняні, літні або осінні).

При значному часі, попередження повені здійснюється заходом щодо зведення відповідних гідротехнічних споруд на річках і в інших місцях і проведенню завчасної евакуації населення і сільськогосподарських тварин, по вивозу матеріальних цінностей з районів можливого затоплення.

Про евакуацію на випадок повені, як правило, оголошується спеціальним розпорядженням комісії по боротьбі з повенями. Населення про початок і порядок евакуації оповіщається по місцевих радіотрансляційних мережах і місцевому телебаченні; працюючі - оповіщаються через адміністрацію підприємств, установ і учбових закладів, а населення, не зайняте у виробництві і сфері обслуговування, – через житлово-експлуатаційні контори і домоуправління. Населенню повідомляється місця розгортання збірних евакопунктів, терміни явки на ці пункти, маршрути проходження при евакуації пішим порядком.

Евакуація проводиться в найближчі населені пункти, що знаходяться зовні зон затоплення. Розселення населення здійснюється в суспільних будівлях або на житловій площі місцевих жителів.

На підприємствах і в установах при загрозі затоплення змінюється режим роботи, а в деяких випадках робота припиняється. Захист деякої частини матеріальних цінностей іноді передбачається на місці, для чого закладаються отвори підвалів і нижніх поверхів будівель.

В зонах можливих затоплень тимчасово припиняють роботу школи і дошкільні дитячі установи; дітей переводять в школи і дитячі установи, які знаходяться в безпечних місцях.

У разі раптових повеней попередження населення здійснюється всіма технічними засобами, що є, сповіщення, у тому числі і за допомогою гучномовних жвавих установок.

Раптовість виникнення повені викликає необхідність особливих заходів щодо поведінки і дій населення. Якщо люди проживають на першому поверсі і на вулиці спостерігається підйом води, необхідно покинути квартири, піднятися на верхні поверхи, якщо будинок одноповерховий – зайняти горищні приміщення. При знаходженні на роботі по розпорядженню адміністрації необхідно дотримуватися встановлений порядок. Знаходячись на відкритої ділянки місцевості, при раптовому затопленні слід зайняти піднесені місця або дерева, використовувати різного роду плаваючі предмети (наприклад, камери шин сільськогосподарської техніки).

Пошук людей на затопленій території організовується і здійснюється негайно, для цього притягуються екіпажі плаваючих засобів формувань цивільної оборони та їх засоби.

При рятувальних роботах необхідно проявляти витримку і самовладання, суворо виконувати вимоги рятівників. Не можна переповнювати рятувальні засоби (катери, човни, плоти і т. п.), оскільки це загрожує безпеці і урятованих, і рятівників. Потрапивши у воду, слід скинути з себе важкий одяг і взуття, відшукати поблизу плаваючі або підносяться над водою предмети, скористатися ними до отримання допомоги.