Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НКВД.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
707.86 Кб
Скачать

5.2 Захисні споруди: класифікація, види, характеристика

Захисні споруди класифікуються за захисними властивостями, призначенням, місцем розташування, термінами будівництва, устаткуванням і місткістю.

При класифікації споруд за захисними властивостями використовуються дві характеристики:

- розмір навантаження, яке можуть витримати захисні конструкції і перекриття сховища при впливі надлишкового тиску вибухової (ударної) хвилі;

- коефіцієнт захисту (ослаблення) від впливу радіоактивних випромінювань, що показує, у скільки разів ПРУ послабляє дію радіації, а отже, і дозу опромінення людей.

За призначенням:

а) подвійного призначення: у мирний час вони використовуються як приміщення господарсько-побутового призначення (гардероб, душ, приміщення торгівлі або громадського харчування), спортивні, видовищні, підземні переходи, але у всякому разі вони повинні бути готовими до заповнення людьми через 12 годин;

б) спеціального призначення - для розміщення органів управління, систем оповіщення і зв'язку; для розміщення лікувальних установ, призначених для нетранспортабельних хворих.

За місцем розташування: вбудовані; окремо стоячі.

До вбудованих відносять захисні споруди, розташовані в підвальних і цокольних поверхах будинків. Такі захисні спорудження одержали велике поширення, їхнє будівництво економічно більш доцільне. Окремо стоячі споруди належить будувати тільки при неможливості будівництва вбудованих і розташовувати поза будинками на безпечній території.

За термінами будівництва: захисні споруди збудовані завчасно з застосуванням довговічних неспалéнних матеріалів; швидкозбудовані - із застосуванням місцевих будівельних матеріалів, які споруджуються за 24 години після оголошення загрози виникнення НС за заздалегідь підготовленою документацією.

За устаткуванням: захисні споруди з промисловим устаткуванням (у завчасно збудованих захисних спорудах); захисні споруди зі спрощеним устаткуванням (виготовляється і використовується самим населенням у швидкозбудованих захисних спорудах).

За місткістю: малі (600 осіб); середні (600-2000 осіб) і великі (більше 2000 осіб).

Вимоги до захисних властивостей споруд

Для того, щоб захисні споруди відповідали у повному обсязі своєму призначенню, вони повинні зводитися з урахуванням основних вимог до їхніх захисних властивостей.

До сховищ:

  • сховища повинні забезпечувати надійний захист людей, що

переховуються в них, від усіх вражаючих факторів НС;

  • будуватися на ділянках місцевості, що не піддаються затопленню та

пожежі;

  • мати входи і виходи з тим же ступенем захисту, що й основні

приміщення, а на випадок завалу - аварійні виходи;

  • конструкції сховища повинні мати необхідну тривкість і термічну

стійкість, що запобігає прогріванню внутрішніх поверхонь при

пожежах;

  • не дозволяється прокладання транзитних інженерних комунікацій

через сховища;

  • мати підходи, вільні від складування небезпечних, горючих речовин, а також під’їзні шляхи;

  • мати основні приміщення заввишки більше 2,2 м, а рівень підлоги має бути вищим за рівень ґрунтових вод більш ніж на 20 см;

  • мати фільтровентиляційне обладнання, яке забезпечувало б очистку повітря від домішок та подачу у сховище не менш ніж 2 м3 повітря на годину на одну особу;

  • інженерно-технічне устаткування сховищ повинно забезпечувати

перебування в них людей не менше двох діб.

До протирадіаційних укриттів (ПРУ):

  • ПРУ повинні забезпечувати захист людей, що переховуються в них від радіації, відповідно до розрахункової кратності ослаблення;

  • для підтримки життєдіяльності людей, що переховуються, ПРУ повинні мати санітарно-технічні устрої.

До найпростіших укриттів:

  • найпростіші укриття повинні забезпечувати захист населення від комбінованих уражень.

Захисні споруди будуються з урахуванням їхнього двоякого використання: як для захисту населення від впливу факторів уражень НС мирного і воєнного характеру, так і для виробничих та господарсько-побутових потреб у мирний час. У них можуть розміщуватися гардероби, склади, овочесховища, приміщення для побутового обслуговування населення, спортивні зали тощо. Але при погрозі виникнення НС, ці приміщення повинні бути приведені в стан готовності, як засіб захисту населення, не пізніше, чим через добу після повідомлення про НС.