Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НКВД.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
707.86 Кб
Скачать

1.2. Методи профілактики панічних реакцій, нервово-психічних порушень

Основу профілактики будь-яких психологічних явищ складає аналіз особливостей виникнення і перебігу різних форм індивідуальних і колективних реакцій страху (паніки).

Профвідбір осіб для роботи на небезпечних видах праці і особливо керівників виробничих колективів (існують особи з підвищеним рівнем ризику). Накопичений досвід вивчення катастрофічних ситуацій дозволяє затверджувати положення про наявність осіб (психопатія, нервовість), схильних до створення нещасних випадків і до неадекватних дій в загрозливій ситуації.

Навчання проблемам забезпечення безпеки і виховна робота по формуванню в свідомості людей обережності, запобіганню і розумній поведінці в аварійних і надзвичайних ситуаціях. Людина, що працює на небезпечних виробництвах повинен:

- знати свої обов'язки по профілактиці НС і нести відповідальність не лише за виникнення нещасних випадків, але і за характер своїх дій при керівництві масами при пожежах і інших НС;

- мати психологічну готовність до дій в НС, усвідомлювати, що вибух, пожежа або інші явища — це реальна небезпека, і бути готовим не лише для профілактики або зупинки катастрофічного процесу, але і для керівництва масами людей; 

- знати графіки роботи змін і схеми дій в критичних ситуаціях;

- брати участь не лише в ділових іграх, але і в аварійних іграх, що сприяє пізнанню проблеми і формуванню автоматизму дій під час НС.

Основним завданням в НС і під час катастрофи є збереження спокою людей і швидка розумна діяльність. Це досягається інформаційними засобами і прикладом дій оточуючих осіб. Люди повинні знати і розуміти, що народ в умовах тисняви гине.

Керівництво масою людей складає основу профілактики паніки. Панічна реакція — це завжди індукція страху, втрата міри свідомого керівництва і випадковий захват “керівництва” діями людей особами, що знаходяться в стані страху і діють несвідомо, автоматично. Ці особи яскравістю вчинків і мови (крики) збуджують тих, що оточують і фактично захоплюють за собою осіб, що знаходяться у зв'язку із страхом в стані звуженої свідомості і що діють автоматично без оцінки ситуації, що склалася. В стані страху люди легко піддаються управлінню і можуть бути притягнені в умови безпечної і об'єктивної діяльності. Якщо керівництво масою здійснюється свідомою особою, то люди зберігають здатність розумних дій і захисту свого життя.

Особливу роль в профілактиці страху здійснює ділова зайнятість (посада) людини і демонстрація організованості дій навколишніх осіб. “Дія рятує від страху. Воно рятує і від страху, і від слабкості, навіть від холоду і хвороб” (Антуан де Сент-Екзюпері). Так, солдати, притягнені рятувати дітей при повторних поштовхах землетрусу, не випробовували страху на відміну від нічим не зайнятих людей (Ленінакан).

У гострій ситуації або загрозливій обстановці необхідно прибирати (фіксувати) людей, здатних індукувати страх і залучити людей в небезпечну діяльність. Їх вплив на оточуючих має бути припинений, оскільки може статися індукція (передача) їх дій масі людей.

У структурі керівництва масою людей велику роль грає система сповіщення: гучномовне сповіщення, світлові і звукові сигнали, покажчики виходів, напрями руху і інші засоби.

Гучномовне сповіщення населення (гучномовці на вулицях, в приміщеннях) дозволяє забезпечити безпеку вчинків осіб, що знаходяться в кризовій ситуації. Повідомляється про небезпеку користування ліфтом (зупинка і неможливість його покинути) і даються вказівки про дії із захисту і виходу з небезпечної зони і так далі.